NPO-baas Frans Klein legt werk neer zolang onderzoek misstanden DWDD loopt | Stop Pesten NU

084-8340086

NPO-baas Frans Klein legt werk neer zolang onderzoek misstanden DWDD loopt

NPO-directeur Frans Klein legt zijn functie tijdelijk neer in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek naar de misstanden bij De Wereld Draait Door. Dit laat de NPO dinsdag weten in een verklaring. Klein doet dat om te voorkomen dat er discussie ontstaat over de onafhankelijkheid van het onderzoek. De NPO kondigde eerder deze week aan een extern en onafhankelijk onderzoek te starten naar de omstandigheden op de werkvloer van De Wereld Draait Door (DWDD). Dat is een reactie op de misstanden achter de schermen die de Volkskrant afgelopen zaterdag aan het licht bracht. Staatssecretaris Uslu van Mediazaken deed het verzoek tot dit onderzoek.

"Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD", schrijft de NPO. "Onderdeel van het onderzoek is ook wat er is gedaan met signalen aan leidinggevenden." Dat deel van het onderzoek geldt volgens de NPO voor alle betrokkenen en leidinggevenden bij destijds DWDD en BNNVARA, dus ook voor Klein die destijds als mediadirecteur nauw betrokken was bij de opnames van de talkshow. Inmiddels is hij directeur Video bij de NPO.

In het artikel in de Volkskrant reageerde Klein al op de misstanden bij DWDD. Klein zei in de krant niet van grensoverschrijdend gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk geweten te hebben. Hij erkende dat sommige uitspraken van Van Nieuwkerk te ver gingen, maar zei dat het ook "de werkcultuur" was. "Misschien vonden wij dat heftige gedrag op heel veel plekken in de mediawereld normaal. Ik ben er niet trots op, hè, ik vind het niet fraai - maar die werkcultuur was op veel plekken in Hilversum zo hard."

De NPO-baas heeft Van Nieuwkerk naar eigen zeggen meerdere keren aangesproken op zijn gedrag. "Als het inhoudelijk niet goed ging. Of als het signaal was: de redactie heeft het echt zwaar. Dan zei ik: Matthijs, je moet ook wel een beetje zorgen voor je redactie. Maar als je vraagt of ik het idee had dat ik Matthijs wezenlijk kon veranderen? Dan is het antwoord: nee."

Eind deze week zal de NPO staatssecretaris Uslu laten weten hoe het onderzoek precies zal worden uitgevoerd. De NPO probeert voor het einde van het eerste kwartaal van 2023 het onderzoek af te ronden. Ook moet er dan een actieplan zijn opgesteld met concrete stappen.

Van Nieuwkerk besloot maandag al om zijn samenwerking met BNNVARA te stoppen als gevolg van het Volkskrant-verhaal. "Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt", meldde Van Nieuwkerk.

Bron Nu.nl

- - - - - - 

Het herkennen van pesten is van groot belang in de problematiek rondom de aanpak van (pest)gedrag. Pesten gebeurt overal! Als manager is het belangrijk de emotionele en de financiële gevolgen van getreiter op het werk niet te onderschatten. Het aantal medewerkers dat zich ziek meldt, of minder presteert in hun werk is groot. Sommige fijne werknemers (collega's) besluiten zelfs ontslag te nemen omdat zij niet willen werken in een giftige omgeving. 

  • Jaarlijks 500.000 werknemers slachtoffer van pesten op de werkvloer 1:8 (TNO)
  • Pesters & meelopers kosten werkgevers veel geld, leed & schade
  • 4 miljoen extra verzuimdagen p.j., totaal geschatte kosten 2,3 miljard euro
  • 900 miljoen p.j., 2,2 miljard euro p.j. psychosociale arbeidsbelasting (zoals loonkosten)
  • Maatschappelijke kosten: ziekte, verzuimbegeleiding, hoger personeelsverloop, imagoschade​ 

► Navigeer snel naar de informatie - Kenniscentrum Pesten voor Werkgevers

    Wat is Pesten op het werk?

    Pesten op het werk is herhaald, onredelijk gedrag gericht tegen een medewerker of een groep medewerkers dat een risico vormt voor de gezondheid en veiligheid. Pesten omvat niet redelijke managementpraktijken of prestatiebeheer, die op een redelijke manier worden uitgevoerd. Pesten kan de vorm aannemen van verbaal, fysiek, emotioneel, sociaal en/of seksueel misbruik. Het kan face-to-face gebeuren of via kanalen zoals sociale media, internetchatrooms, e-mail, sms, telefoon en videoconferentie.

    Pesten valt onder de zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting. Pesten kan leiden tot stress en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Werknemers die worden gepest op het werk raken gedemotiveerd. Als zij uitvallen, is de stap terug naar werk extra moeilijk. Voor de werknemer is dat een hele vervelende situatie. En het kost u als werkgever veel geld.

    De pester maakt gebruik van (een combinatie van)

    • Woorden (verbaal) gesproken (face-to-face of per telefoon) geschreven (per brief, e-mail, sms, social media)
    • Gebaren, gezichtsuitdrukkingen (non-verbaal)
    • Direct lichamelijk contact (fysiek) 

    Voorbeelden pesten op het werk​

    • Belachelijke maken of beledigende taal, beledigingen, spot, imiteren, sarcasme of intimiderende opmerkingen.
    • Het verspreiden van gemene toespelingen of geruchten over een persoon en/of zijn haar privéleven.
    • Plagen of zogenaamde praktische grappen (streken) vooral nadat de beoogde persoon bezwaar heeft gemaakt.
    • Agressief gedrag, zoals: fysieke agressie, schreeuwen, vloeken, intimidatie
    • Roddelen.
    • Bellen of brieven of e-mails versturen die bedreigend, beledigend of vernederend zijn.
    • Inmenging in of schade aanbrengen aan eigendommen van een persoon.
    • Zinloze taken geven of onterecht slechte beoordeling.
    • Herhaaldelijk bekritiseren of opmerkingen maken die bedoeld zijn om een ​​persoon in diskrediet te brengen, te ondermijnen of hun werk devalueren.
    • Iemand opzettelijk niet groeten, negeren, buitensluiten van werkgerelateerde of studiegerelateerde evenementen, sociale activiteiten of netwerken.
    • Opzettelijk werkgerelateerde / studiegerelateerde informatie of middelen achterhouden of verstrekken.
    • Onjuiste informatie doorgeven of belangrijke informatie juist niet doorgeven aan een persoon.
    • Een student met lage cijfers of een medewerker op ongepaste wijze bedreigen met ontslag, disciplinaire maatregelen of degradatie.
    • Onrealistische baanveranderingen, waaronder te veel of te weinig werk, onredelijke deadlines of werkdoelen, of taken onder of ver boven het vaardigheidsniveau van een persoon.
    • Een persoon onderwerpen aan constant toezicht of overdreven gedetailleerd toezicht en ongerechtvaardigd controleren van de prestaties.
    • Toegang weigeren tot opleiding en ontwikkeling of carrièremogelijkheden zonder rechtvaardiging. 
      •  
      Doelgroep: 
      Pesten op het werk

      Tip van de redactie

      Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

      ► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

      ► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

      ► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

      ► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

      Tip Stop Pesten Nu

       

      Breng snel een bezoekje aan ...

      Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

      Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

      Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

      ► Ik word gepest, wat kan ik doen

       

       

      Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

      CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco