Stichting Stop Pesten Nu roept alle inwoners van Nederland op om zich bewust te worden van de impact van pesten en actie te ondernemen om het te stoppen. Met de Landelijke Dag tegen Pesten op 19 april wil de stichting extra aandacht vestigen op dit belangrijke onderwerp.
Elke dag benutten wij de kans om een positieve impact teweeg te brengen en een einde te maken aan pesten. Door actief op te treden tegen pesten vergroten we de bewustwording en werken we samen aan een oplossing. Wij beperken ons niet tot slechts één dag of week in het jaar, maar zetten ons het hele jaar door in om een einde te maken aan pesten en een wereld te creëren waarin respect en vriendelijkheid de norm zijn.
Cijfers & Feiten - Laat deze cijfers even op je inwerken!
► Sportverenigingen → 1,88 miljoen leden worden gepest
1 op 5 leden van sportverenigingen wordt gepest (onderzoek NOC*NSF & Centrum Veilige Sport), dit geldt voor alle leeftijden: kinderen, jongeren, volwassenen en senioren. Volgens het Mulier Instituut waren er in 2020 ongeveer 9,4 miljoen Nederlanders van 6 jaar en ouder die sporten bij een vereniging of sportschool. ► NIEUW: Cijfers Pesten in de zwem-, handboog- en badmintonsport 2022 ► Cijfers Pesten op Sportverenigingen Als wij de onderzoekscijfers doorvertalen, dan zou dit betekenen: 20 procent van 9,4 mln leden = 1,88 miljoen leden!
► Pesten op het Werk → 1,14 miljoen werknemers worden gepest
Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in december 2021 ongeveer 9,1 miljoen werknemers in Nederland. Uit een onderzoek van TNO en het CBS uit 2019 blijkt dat 16% van de werknemers te maken heeft met pesten, maar dit omvat ook andere vormen van ongewenst gedrag op het werk, zoals discriminatie en seksuele intimidatie. ► Cijfers Pesten op het Werk - 1 op de 8 werknemers wordt gepest. Als wij de onderzoekscijfers doorvertalen, dan zou dit betekenen 12,5 procent van 9,1 mln werknemers = 1,14 miljoen werknemers worden gepest.
► Woonzorgcentra & Verpleeghuizen → 25.000 senioren worden gepest
1 op de 5 senioren wordt gepest (onderzoek Nationaal Ouderenfonds. Volgens gegevens van het CBS (2021) wonen er ongeveer 125.000 senioren in woonzorgcentra en verpleeghuizen in Nederland.► Cijfers Pesten in Bejaardentehuizen/Woonzorgcentra Als wij de onderzoekscijfers doorvertalen, dan zou dit betekenen 20 procent van 125.000 senioren = 25.000 senioren worden gepest.
Onderwijs
► Basisscholen (PO) → 154.676 leerlingen worden gepest
1 op de 10 kinderen wordt gepest (CBS), dit zijn 2 tot 3 kinderen in iedere groep. Volgens de meest recente gegevens van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zaten er in het schooljaar 2020-2021 in totaal 1.546.759 leerlingen op de basisschool in Nederland. ► Cijfers Pesten in het Primair Onderwijs en ► Factsheet Pesten op school Basisonderwijs Als wij de onderzoekscijfers doorvertalen, dan zou dit betekenen 10 procent van 1.546.759 leerlingen = 154.676 leerlingen worden gepest.
► Voortgezet Onderwijs (VO) → 57.000 leerlingen worden gepest
1 op de 20 jongeren wordt gepest (CBS), dit zijn 1 tot 2 leerlingen per klas. Volgens gegevens van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zaten er in het schooljaar 2020/2021 ongeveer 1,14 miljoen leerlingen op het voortgezet onderwijs in Nederland. ► Cijfers Pesten in Voortgezet onderwijs en ► Factsheet Pesten op school Voortgezet Onderwijs Als wij de onderzoekscijfers doorvertalen, dan zou dit betekenen 5 procent van 1,14 miljoen leerlingen = 57.000 leerlingen worden gepest.
► MBO, Hogescholen & Universiteit → 88.550 studenten worden gepest
1 op de 14 studenten wordt gepest (onderzoek Monitor Sociale Veiligheid). Volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zitten er in studiejaar 2020/2021 in totaal 501.000 studenten op het MBO ► Cijfers Monitor Sociale Veiligheid in de MBO-sector, 461.000 studenten op hogescholen en 303.000 studenten op universiteiten in Nederland. ► Pesten binnen Hogescholen en Universiteiten Als wij de onderzoekscijfers doorvertalen, dan zou dit betekenen 7 procent van 501.000 MBO studenten + Hogeschool 461.000 studenten + Universiteit 303.000 studenten (=1.265.000) = 88.550 studenten worden gepest.
► LHBTIQ+
- Het percentage lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen dat wekelijks, of zelfs dagelijks door leeftijdsgenoten wordt gepest, is twee keer hoger dan het percentage heteroseksuele leerlingen dat te maken krijgt met pesterijen.
► Cijfers Pesten LHBTIQ+
► Online Pesten / Cyberpesten
1 op de 5 jongeren wordt online gepest, 400.000 jongeren per jaar blijkt uit onderzoek van het CBS. ► Cijfers Online Pesten / Cyberpesten bij jongeren.
Wij als individuen hebben de macht om pesten te stoppen en een veiligere en inclusieve omgeving te creëren voor iedereen. Daarom nodigen wij alle inwoners van Nederland uit om het verschil te maken tegen pesten in hun eigen omgeving.
Pesten heeft ernstige gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van de slachtoffers, zoals angststoornissen, depressie en zelfs suïcidale gedachten. Het is daarom van cruciaal belang dat we pesten serieus nemen en actie ondernemen om het te stoppen.
Stichting Stop Pesten Nu roept alle inwoners van Nederland op om zich bewust te worden van pesten en actie te ondernemen om het te stoppen.
Want, laten we eerlijk zijn
Pesten heeft een verwoestende impact op mensen die het slachtoffer worden, maar ook op de pester en de omstanders. De littekens van pesten zijn zelfs na 40 jaar nog meetbaar bij het slachtoffer èn bij de pesters!
Doe mee en sta op tegen pesten!
Wij (gewoon jij en ik) hebben de macht om verandering te creëren en een einde te maken aan pesten. Samen kunnen we pesten verminderen en een veiligere en inclusieve omgeving creëren voor iedereen.
Stel je voor: een zee van oranje geklede mensen, schouder aan schouder, zij aan zij. Het oranje gevoel is het gevoel van één zijn, ongeacht achtergrond, afkomst of overtuiging. Een gevoel van saamhorigheid dat ervoor zorgt dat we allemaal kunnen stralen en genieten van het moment.
Dit gevoel kunnen we ook creëren op de #dagtegenpesten, door met zijn allen in het oranje te verschijnen.
Door deze kleur te dragen laten we zien dat we ons samen inzetten tegen pesten en dat we streven naar een veilige en inclusieve omgeving voor iedereen. Laten we het oranje gevoel in ons doorwerken en de dag tegen pesten voortaan in het teken zetten van Eenheid & Verbinding, niet alleen tijdens de voetbalwedstrijden, maar ook op de #dagtegenpesten.
Waarom de kleur ORANJE? Oranje staat voor:
- warmte
- optimisme
- energie
- vrolijkheid
- creativiteit
- de nationale kleur van Nederland
- de kleur van ons logo
Hoe mooi is het, dat gewoon jij & ik de eerste stappen kunnen zetten om Nederland oranje kleuren en gewoon samen kunnen zijn, los van al onze verschillen. naast elkaar en met elkaar. Wij hebben ook diverse inspiratie tips voor deze dag voor jou bijeen gebracht:
Hier zijn enkele algemene inspiratie tips voor jong en oud
Draag oranje: Moedig mensen aan om oranje kleding te dragen op de dag tegen pesten en deel foto's op sociale media met de hashtag #stoppestennu.
Maak oranje lintjes: Maak oranje lintjes om te dragen en deel ze uit aan anderen om te laten zien dat je je inzet tegen pesten.
Versier je huis, kantoor of school in het oranje: Versier je omgeving in het oranje om aandacht te vragen voor de dag tegen pesten. Hang oranje ballonnen op, plak oranje post-its op ramen en deuren, en versier de ruimte met oranje bloemen.
Deel oranje lekkernijen uit: Maak oranje lekkernijen zoals cupcakes met oranje glazuur of oranje snoepjes om uit te delen aan anderen als een symbool van eenheid en verbinding.
Organiseer een oranje activiteit: Organiseer een oranje activiteit, zoals een oranje hardloopwedstrijd of een oranje wandeling, om mensen samen te brengen en aandacht te vragen voor de dag tegen pesten.
Leer over verschillende culturen: Leer over verschillende culturen en gebruik deze kennis om de eenheid en verbinding tussen mensen te bevorderen.
Doe een vriendelijkheidsactie: Doe iets vriendelijks voor iemand anders om te laten zien dat je om hen geeft en om te laten zien dat eenheid en verbinding belangrijk zijn.
Praat over pesten: Praat met anderen over pesten en deel verhalen over hoe het leven van mensen is veranderd door pesten en hoe we samen kunnen werken om het te stoppen.
Organiseer een anti-pest evenement: Organiseer een anti-pest evenement waarbij mensen samen kunnen komen om te leren over pesten en wat ze kunnen doen om het te stoppen.
Maak een oranje statement: Maak een statement door een oranje tekening te maken, een oranje spandoek te maken of een oranje boodschap op een billboard te plaatsen. Zo laat je zien dat je de dag tegen pesten steunt en dat je je inzet voor eenheid en verbinding
Doe mee en laat onze solidariteit stralen als een krachtig signaal tegen pesten en voor Eenheid & Verbinding!
Met kleine en eenvoudige stappen kun jij al het verschil maken!
- Om te beginnen kun jij al een verschil maken door aandacht te schenken aan mensen die gepest worden. Een simpele glimlach of een vriendelijke groet kan soms al genoeg zijn om iemand het gevoel te geven er niet alleen voor te staan. Daarnaast kun jij ook opkomen voor mensen die gepest worden. Laat duidelijk merken dat het gedrag van de pester niet geaccepteerd wordt en dat ook jij hier niet achter staat. Hoe meer mensen zich uitspreken tegen pesten, hoe minder vaak het voorkomt.
- Tot slot is het belangrijk om ook bij jezelf te beginnen. Heb jij het idee dat je zelf weleens pestgedrag vertoont? Stel jezelf dan de vraag waarom je dit doet en hoe je dit gedrag kunt veranderen. Als we allemaal wat meer begrip en respect zouden hebben voor elkaar, zou de wereld er een stuk mooier uitzien.
Pesten is nooit oké, maar wij kunnen samen het verschil maken! Doe jij ook mee?
Doe mee en maak een verschil! Ga de strijd tegen pesten aan tijdens de Landelijke Dag tegen Pesten Ontdek hoe jij je steentje kunt bijdragen en word zichtbaar in jouw strijd tegen pesten. Draag jouw steentje bij door bewust om te gaan met jouw woorden en daden. Stop en denk na voordat je iets zegt dat een ander kan kwetsen.
Stel jezelf de vraag: "Hoe zou ik me voelen als iemand dit tegen mij of mijn beste vriend / vriendin zegt?"
- Gedraag je vanuit vriendelijkheid en doe alleen uitspraken die je ook zou willen horen.
- Lukt het je niet om iets aardigs te zeggen? Zeg dan beter helemaal niets.
- Probeer in plaats daarvan jezelf af te leiden met bijvoorbeeld een leuk spelletje, tv-show of praat met een vriend.
- Heb je zelf hulp nodig? Praat dan met een volwassene die je vertrouwt en vraag om hulp om vrienden te maken of anderen te helpen.
- Bedenk dat iedereen anders is. Niemand is beter of slechter dan een ander, we zijn simpelweg allemaal anders.
- Heb je in het verleden iemand gepest?
- Bied dan je excuses aan en laat zien dat je nu snapt dat het niet oké was om te pesten.
- En voor de pestkop: vergeet niet dat als je iemand pest, het alleen iets over jou zegt. "Wie/wat je pest ben je zelf". Het zegt nooit iets over de persoon die jij pest.
Draag jouw steentje bij door bewust om te gaan met jouw woorden en daden. Stop en denk na voordat je iets zegt dat een ander kan kwetsen. n.
Elke dag benutten wij de kans om een positieve impact teweeg te brengen en een einde te maken aan pesten. Door actief op te treden tegen pesten vergroten we de bewustwording en werken we samen aan een oplossing. Wij beperken ons niet tot slechts één dag of week in het jaar, maar zetten ons het hele jaar door in om een einde te maken aan pesten en een wereld te creëren waarin respect en vriendelijkheid de norm zijn.
Wat kan de media bijdragen om pesten te stoppen?
Radio, kranten en tv kunnen helpen om meer bewustwording te creëren rondom pesten en de gevolgen door bijvoorbeeld op de Dag tegen Pesten
Het plaatsen van redactionele artikelen en nieuwsitems over pesten en de gevolgen hiervan. Hiermee kunnen zij aandacht vragen voor het probleem en informatie geven over wat er gedaan kan worden om pesten te voorkomen.
Het organiseren van talkshows of andere programma's waarin experts op het gebied van pesten worden uitgenodigd om te praten over het onderwerp. Hierdoor kunnen kijkers en luisteraars meer te weten komen over pesten en de gevolgen hiervan.
Het plaatsen van advertenties en promotiemateriaal om de landelijke dag tegen pesten en het thema van dat jaar te promoten. Zo kunnen zij het bewustzijn vergroten en mensen aanmoedigen om deel te nemen aan de acties.
Het opzetten van sociale media-campagnes om mensen bewust te maken van het probleem en de landelijke dag tegen pesten te promoten. Hierdoor kan een groter publiek worden bereikt en kunnen mensen worden aangemoedigd om actief te worden in het stoppen van pesten.
Het uitnodigen van slachtoffers van pesten en experts op het gebied van pesten om te praten over hun ervaringen en de impact van pesten op hun leven. Hierdoor kunnen kijkers en luisteraars zich meer inleven in het probleem en begrijpen waarom het zo belangrijk is om pesten te stoppen.
Inspiratie tips voor werkgevers en werknemers
Hier zijn enkele inspiratietips voor werkgevers en werknemers om de dag tegen pesten in het oranje met het thema eenheid en verbinding te vieren:
Organiseer een bijeenkomst voor alle werknemers om het belang van eenheid en verbinding op de werkplek te benadrukken. Bespreek het effect van pesten op de werkplek en geef aan dat dit niet getolereerd wordt.
Roep alle medewerkers op om oranje kleding te dragen op de dag tegen pesten om een unieke eenheid en verbinding op de werkplek te creëren.
Hang posters op met anti-pest berichten en roep op tot eenheid en verbinding in de werkruimte.
Organiseer een gezamenlijke lunch of een borrel op de werkplek om het teamgevoel te versterken. Gebruik deze gelegenheid om het gesprek over pesten en eenheid op de werkplek voort te zetten.
Maak gebruik van sociale media om het thema van de dag tegen pesten te verspreiden en roep anderen op om deel te nemen aan de viering van eenheid en verbinding. Gebruik hashtags zoals #stoppesten #eenheidenverbinding.
Organiseer een activiteit die eenheid en verbinding bevordert, zoals een teambuildingsactiviteit, een gemeenschappelijk project of een sportactiviteit.
Maak een gezamenlijk kunstwerk waarbij alle medewerkers een bijdrage leveren om de eenheid en verbinding op de werkplek te benadrukken.
Stel een anti-pestbeleid op voor de werkplek en leg dit uit aan alle medewerkers. Dit kan een goed moment zijn om het beleid te herzien en aan te passen om ervoor te zorgen dat het up-to-date is en goed communiceert wat wel en niet getolereerd wordt.
Nodig een spreker uit die kan praten over eenheid en verbinding op de werkplek en de effecten van pesten kan benadrukken.
Creëer een herinnering aan deze dag en laat alle medewerkers hun naam en handtekening plaatsen op een oranje poster die benadrukt dat de werkplek een plaats is van eenheid en verbinding en dat pesten niet wordt getolereerd.
Inspiratietips voor woonzorgcentra en verpleeghuizen
- Organiseer een oranje dag en vraag alle medewerkers, bewoners en bezoekers om iets oranjes te dragen. Dit kan bijvoorbeeld een oranje sjaal, T-shirt, hoed of armband zijn. Dit creëert een gevoel van eenheid en verbinding tussen alle aanwezigen.
Start een campagne tegen pesten waarin de nadruk ligt op positieve acties en woorden. Bijvoorbeeld door complimentenkaartjes uit te delen, of door bewoners en medewerkers aan te moedigen om een positief berichtje op een groot vel papier te schrijven.
Houd een speciale bijeenkomst over pesten en de gevolgen hiervan voor bewoners en medewerkers. Nodig een spreker uit die hier meer over kan vertellen, of laat bewoners en medewerkers hun eigen ervaringen delen.
Organiseer een creatieve workshop waarin bewoners en medewerkers samen oranje decoraties maken. Dit kan bijvoorbeeld een oranje slinger, vlag of poster zijn. Hierdoor wordt een gevoel van saamhorigheid en creativiteit gestimuleerd.
Zet een anti-pest programma op met behulp van externe experts. Dit programma kan bijvoorbeeld bestaan uit workshops, trainingen en voorlichtingssessies voor medewerkers en bewoners.
Nodig lokale scholen uit om samen een project te doen tegen pesten. Bijvoorbeeld door samen een toneelstukje te maken, of door samen een oranje muurschildering te maken die een boodschap tegen pesten uitdraagt.
Zet een speciale telefoonlijn op waar bewoners en medewerkers terecht kunnen voor advies en ondersteuning bij pesten. Zo weten zij dat zij altijd ergens terecht kunnen en voelen zij zich gesteund.
Door deze activiteiten te organiseren, wordt er meer bewustzijn gecreëerd over pesten en wordt er een gevoel van eenheid en verbinding gestimuleerd.
Inspiratie Lesplan BO & VO: Thema Ga Oranje - Eenheid en Verbinding voor de Landelijke Dag tegen Pesten
Lesplan: Thema Ga Oranje - Eenheid en Verbinding voor de Dag tegen Pesten
Doelgroep: Basisonderwijs en Voortgezet onderwijs
Doelstellingen:
- Bewustwording van het belang van eenheid en verbinding tegen pesten
- Aanmoediging van respectvol gedrag en samenwerking
- Ontwikkeling van creativiteit en expressie door middel van oranje kunst
Benodigdheden:
- Oranje ballonnen, vlaggen en andere decoraties
- Knutselmaterialen zoals papier, verf en stiften
- Schrijfmateriaal voor brainstormen en notities
Lesplan:
- Introductie (10 minuten):
- Begin de les door het belang van eenheid en verbinding tegen pesten uit te leggen
- Bespreek hoe het thema "Ga Oranje" bijdraagt aan deze doelstellingen
- Vraag de studenten of ze zich bewust zijn van de Dag tegen Pesten en de betekenis ervan
- Brainstormen en ideeën (15 minuten):
- Verdeel de klas in groepen en geef elke groep knutsel- en schrijfmateriaal
- Vraag elke groep om ideeën op te schrijven over hoe ze oranje kunst en decoraties kunnen maken die eenheid en verbinding bevorderen tegen pesten
- Moedig de studenten aan om creatief te zijn en te denken aan manieren waarop oranje decoraties een positieve sfeer kunnen creëren en solidariteit kunnen uitstralen
- Creatie (30 minuten):
- Laat elke groep hun ideeën in praktijk brengen door oranje kunstwerken te maken
- Moedig de studenten aan om samen te werken en respectvol te blijven, en om elkaar te helpen bij het maken van hun oranje kunstwerk
- Laat de studenten beslissen welke kunstwerken ze willen presenteren aan de rest van de klas
- Presentatie en reflectie (15 minuten):
- Laat elke groep hun oranje kunstwerken presenteren en bespreek wat ze hebben gemaakt en waarom
- Vraag de studenten wat ze hebben geleerd over eenheid en verbinding tegen pesten door het maken van oranje kunstwerken
- Reflecteer op hoe de Dag tegen Pesten kan bijdragen aan het bevorderen van eenheid en verbinding in de klas en op school
- Afsluiting (5 minuten):
- Sluit de les af door de studenten te bedanken voor hun inzet en bijdrage aan de Dag tegen Pesten
- Herinner de studenten eraan om het geleerde over eenheid en verbinding in praktijk te brengen in hun dagelijks leven, en om altijd respectvol te blijven tegenover anderen
Opmerking: Pas het lesplan aan op basis van de leeftijd en het niveau van de studenten, en voeg extra activiteiten toe indien nodig.
Inspiratie tips voor sportverenigingen
Hier zijn enkele inspiratie tips voor sportverenigingen om de dag tegen pesten in het oranje met het thema eenheid en verbinding te vieren:
Organiseer een sporttoernooi in het oranje: Moedig spelers aan om in het oranje gekleed te komen en organiseer een sporttoernooi om samen te strijden tegen pesten.
Vorm een oranje team: Vorm een team van spelers, coaches en supporters in het oranje en creëer een gevoel van eenheid en verbinding.
Speel de 'Pesten is geen sport' campagne video: Laat tijdens de pauzes of na de training de video 'Pesten is geen sport' van NOC*NSF zien en bespreek met elkaar de boodschap.
Maak posters en versieringen: Laat spelers en supporters oranje posters en versieringen maken met positieve boodschappen tegen pesten om op te hangen in de kleedkamers, op het veld of in de kantine.
Organiseer een fair-play ceremonie: Organiseer een fair-play ceremonie waarin spelers worden beloond voor hun respectvolle gedrag en positieve bijdrage aan de teamgeest.
Train op samenwerking en respect: Organiseer een speciale training waarin samenwerking en respect centraal staan. Bijvoorbeeld door middel van oefeningen die gericht zijn op het aanmoedigen van elkaar en het tonen van respect voor de tegenstander.
Houd een oranje toernooi voor jongere spelers: Organiseer een toernooi voor jongere spelers, waarin het accent ligt op fair play en respect voor elkaar.
Zorg voor een gasttrainer of -spreker: Nodig een gasttrainer of -spreker uit die kan praten over het belang van eenheid en verbinding in teams en hoe pesten daarmee in strijd is.
Hopelijk bieden deze tips inspiratie voor sportverenigingen om de dag tegen pesten in het oranje met het thema eenheid en verbinding op een leuke en positieve manier te vieren.
Inspiratietips voor social media-posts voor de landelijke dag tegen pesten 2023
Plaats een foto van jezelf of je team in het oranje en moedig anderen aan om hetzelfde te doen om eenheid en verbinding te tonen in de strijd tegen pesten. Voeg de hashtags #gaoranje #eenheidenverbinding #stoppestennu toe.
Plaats een citaat of inspirerende boodschap over pesten en de kracht van eenheid en verbinding om het te stoppen. Voeg ook de hashtags toe om het bereik te vergroten.
Deel een video-interview met iemand die pesten heeft ervaren en hoe steun en verbinding hebben geholpen. Voeg een oproep tot actie toe om te laten zien hoe we allemaal kunnen bijdragen aan het stoppen van pesten.
Deel infographics of statistieken over de impact van pesten op individuen en de samenleving als geheel. Gebruik deze om het bewustzijn te vergroten en om te laten zien waarom het zo belangrijk is om pesten te stoppen.
Organiseer een live Q&A-sessie over pesten en de impact ervan. Nodig een expert uit om vragen van de gemeenschap te beantwoorden en deel deze sessie op sociale media.
Laat zien wat jouw organisatie doet om pesten te voorkomen en te stoppen. Deel verhalen en foto's van hoe jullie eenheid en verbinding bevorderen in de strijd tegen pesten.
Maak gebruik van memes, GIFs of andere visuele elementen om op een luchtige manier het bewustzijn te vergroten over pesten en hoe we allemaal kunnen bijdragen aan eenheid en verbinding om het te stoppen.
Plaats een foto van jezelf of je team in het oranje en moedig anderen aan om hetzelfde te doen om eenheid en verbinding te tonen in de strijd tegen pesten. Voeg de hashtags #gaoranje #eenheidenverbinding #stoppestennu toe.
Plaats een citaat of inspirerende boodschap over pesten en de kracht van eenheid en verbinding om het te stoppen. Voeg ook de hashtags toe om het bereik te vergroten.
Deel een video-interview met iemand die pesten heeft ervaren en hoe steun en verbinding hebben geholpen. Voeg een oproep tot actie toe om te laten zien hoe we allemaal kunnen bijdragen aan het stoppen van pesten.
Deel infographics of statistieken over de impact van pesten op individuen en de samenleving als geheel. Gebruik deze om het bewustzijn te vergroten en om te laten zien waarom het zo belangrijk is om pesten te stoppen.
Organiseer een live Q&A-sessie over pesten en de impact ervan. Nodig een expert uit om vragen van de gemeenschap te beantwoorden en deel deze sessie op sociale media.
Laat zien wat jouw organisatie doet om pesten te voorkomen en te stoppen. Deel verhalen en foto's van hoe jullie eenheid en verbinding bevorderen in de strijd tegen pesten.
Maak gebruik van memes, GIFs of andere visuele elementen om op een luchtige manier het bewustzijn te vergroten over pesten en hoe we allemaal kunnen bijdragen aan eenheid en verbinding om het te stoppen.