Artikelen / Nieuws | Stop Pesten NU

Artikelen / Nieuws

14/04/2025

Dit onderzoek, gepubliceerd in Deviant Behavior, onderzoekt de relatie tussen duistere persoonlijkheidstrekken (narcisme, machiavellisme en psychopathie), morele ontkoppeling en het plegen van cyberpesten onder Iraanse universiteitsstudenten. De studie toont aan dat deze duistere trekken rechtstreeks verband houden met cyberpesten en dat morele ontkoppeling een rol speelt als bemiddelende factor, met name tussen machiavellisme en psychopathie enerzijds en cyberpesten anderzijds. Het onderzoek benadrukt hoe individuen met deze eigenschappen hun immorele online gedrag rationaliseren.

11/04/2025
Pesten komt voor op alle leeftijden en in alle omgevingen: op school, op het werk, in de sportvereniging en in woonzorgcentra. De gevolgen van pesten zijn ernstig en vaak langdurig. Toch blijft het onderwerp vaak onbesproken. Daarom is er jaarlijks op 19 april de Landelijke Dag tegen Pesten.
10/04/2025

Dit academisch artikel uit de Journal of School Violence onderzoekt hoe omstanders reageren op verschillende soorten pestgedrag in de klas. Het onderzoek richt zich specifiek op de rol van vertrouwen in de leraar en het type van de pesterij (directe/indirecte uitsluiting of denigratie) in de beïnvloeding van bystandergedrag (verdedigen, passief toekijken, of meedoen met de pester). De studie, uitgevoerd onder Zweedse negendejaars, gebruikte vignetten van hypothetische pestincidenten om de reacties te peilen.

09/04/2025

Pesten komt voor op school, op het werk, in de sportvereniging en in woonzorgcentra. Vaak staan we erbij, zien we het gebeuren, maar weten we niet wat we moeten doen. Toch hebben wij als omstanders een sleutelrol. Pesten stopt niet vanzelf, maar kan binnen tien seconden stoppen als iemand ingrijpt. Deze pagina biedt handvatten voor iedereen die wil weten: wat kan ik doen als ik pesten zie?

08/04/2025

Coassistenten en artsen onderaan de ladder krijgen het meest te verduren

Meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten heeft op enig moment in de studie of op de werkvloer grensoverschrijdend gedrag ondervonden. Dat komt naar voren uit de enquête naar intimidatie en machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme en pesten die Medisch Contact eind september verspreidde.

07/04/2025

Als mentor of docent heb je een cruciale rol in het creëren van een veilige en ondersteunende leeromgeving. Pesten is niet alleen een individueel probleem, maar een groepsproces waarin verschillende dynamieken en rollen binnen de klas een grote invloed hebben. Inzicht in deze groepsprocessen helpt bij het sneller herkennen van pestgedrag en het effectief ingrijpen om een positieve schoolcultuur te bevorderen.

04/04/2025

Wanneer een kind besluit om niet met een gepeste klasgenoot te spelen, kan dat als ouder moeilijk zijn om te accepteren. Het roept ethische en sociale vragen op. Ouders willen hun kind leren om medeleven te tonen, maar begrijpen ook dat sociale veiligheid belangrijk is. In dit artikel wordt filosofisch en psychologisch onderbouwd hoe je als ouder kunt handelen wanneer je kind zich afzijdig houdt uit angst zelf slachtoffer te worden van pesten.

02/04/2025

Laten we het hebben over iets dat niet op de cover van een modemagazine belandt, maar wél een hardnekkige vlek is op het witte overhemd van de modewereld: pestgedrag op de werkvloer. Terwijl we op social media diversiteit en inclusiviteit vieren, blijkt achter de schermen dat het er op de werkvloer soms minder picture perfect aan toegaat. De mode-industrie staat bekend om haar creatieve, dynamische en snelle karakter, maar laten we eerlijk zijn: dat ‘snelle’ kan ook een keerzijde hebben.

01/04/2025
Lisa (13) lachte op schoolfoto’s, haalde goede cijfers en zat altijd op tijd in de klas. Haar leraren prezen haar als een ‘rustige leerling’. Haar moeder kreeg zelden klachten. Alles leek goed.
 
Tot ze op een woensdag niet meer uit bed kwam. Geen koorts. Geen hoofdpijn. Alleen de woorden: “Ik kan het niet meer, mama.” Ze bleek al maanden buitengesloten te worden in de klas. Niet met schelden of duwen. Maar met stiltes. Blikken. Groepsapps waarin ze niet werd toegevoegd. Opdrachten waarbij ze ‘vergeten’ werd.
01/04/2025

Als je gepest wordt, kan dat veel pijn doen. Het kan je verdrietig maken, boos of onzeker. Belangrijk om te weten is dat pesten nooit jouw schuld is. Je hoeft het niet alleen op te lossen en erover praten helpt. Door je verhaal te delen met iemand die je vertrouwt, kunnen anderen je helpen en voel je je minder alleen.

31/03/2025
verwachten dat een lekkende kraan zichzelf repareert.

31/03/2025

Wat is pesten op de werkvloer?

Pesten op het werk is een structurele vorm van ongewenst gedrag waarbij een werknemer of groep werknemers systematisch wordt gekleineerd, geïntimideerd of uitgesloten. Dit gedrag heeft vaak een negatieve invloed op de werkomgeving en het mentale welzijn van de betrokkenen. Het herkennen van werkplekpesten is de eerste stap naar een veiligere en productievere werkomgeving.

30/03/2025

1. Herken je pesten?

  • Zie ik gedrag dat systematisch, gemeen bedoeld en pijnlijk is?

  • Is er sprake van ongelijke machtsverhoudingen (bijv. meerderen tegen één, leider tegen ondergeschikte)?

  • Wordt iemand buitengesloten, vernederd, genegeerd of bedreigd?

  • Zie ik herhaald gedrag (niet eenmalig)?

29/03/2025

Naaktfoto’s die rondgaan op Snapchat, kwetsende opmerkingen onder een foto, of een klasgenoot online buitensluiten: cyberpesten is een groot probleem. Hoe kun je het voorkomen? Onderzoekers Renske van Enschot en Sara Pabian ontwikkelden een interactief verhaal waarin omstanders de sleutel zijn.

28/03/2025

Dit wetenschappelijk artikel van Mattias Kloo onderzoekt de relatie tussen vriendschappen, de kwaliteit van vriendschappen, het gevoel van gemeenschap in de klas en pesten onder basisschoolleerlingen in Zweden. De studie analyseerde enquêtegegevens van 587 leerlingen uit 54 klassen om te bepalen hoe individuele en klassikale factoren samenhangen met ervaringen van pesterijen. De resultaten tonen aan dat minstens één vriend hebben en een sterk gemeenschapsgevoel in de klas beschermend werken tegen pesten.

28/03/2025

Dit academisch artikel onderzoekt de relaties tussen gevoelloze-onemotionele (CU) trekken, morele ontkoppeling en pestgedrag bij adolescenten in Zweden. Het onderzoek wilde nagaan of CU-trekken direct en indirect (via morele ontkoppeling) verband houden met pesten. De bevindingen suggereren dat CU-trekken positief geassocieerd zijn met zowel morele ontkoppeling als pestgedrag, waarbij vooral ongevoeligheid en onverschilligheid een sterke rol spelen. Interessant is dat onemotioneel gedrag alleen indirect via morele ontkoppeling met pesten samenhing.

28/03/2025

Pesten is een probleem dat in alle leeftijdsgroepen en situaties voorkomt, van scholen tot werkplekken en online platforms. Maar waarom pesten mensen eigenlijk? Vaak zijn onzekerheid, een gevoel van machteloosheid, de behoefte aan controle of beloningen voor pestgedrag de drijvende krachten achter dit gedrag. Begrijpen waarom iemand pest, helpt bij het ontwikkelen van effectieve anti-peststrategieën en het bieden van de juiste hulp aan zowel slachtoffers als daders.

27/03/2025

Pesten op school, online of in de buurt kan een enorme impact hebben op het welzijn van een kind. Veel kinderen durven niet direct te vertellen dat ze gepest worden. Daarom is het belangrijk om signalen te herkennen die kunnen wijzen op pestgedrag. In dit artikel bespreken we 15 waarschuwingssignalen van pesten en geven we tips over wat je als ouder kunt doen.

26/03/2025

De neurologische impact van pesten

Pesten heeft niet alleen emotionele gevolgen, maar verandert ook de hersenen van jongeren. Recent onderzoek uit tokio laat zien dat gepest worden kan leiden tot een verlaging van de neurotransmitter glutamaat in de hersenen, met name in de voorste cingulate cortex (acc). dit hersengebied speelt een cruciale rol bij emotionele regulatie en mentale gezondheid. Een tekort aan glutamaat wordt ook waargenomen bij mensen met psychotische stoornissen, zoals schizofrenie.

Pagina's