Artikelen / Nieuws | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Artikelen / Nieuws

23/09/2022

Docenten zijn van grote invloed op het enthousiasme van de leerlingen. Driekwart (77%) van de ondervraagde scholieren zegt: of ik een vak leuk vind, hangt voor het grootste deel af van de leraar. En voor de helft (52%) van de scholieren hangt het zelfs van de leraar af of ze hun best doen voor het vak.

Uitleg, humor en enthousiasme

Volgens scholieren is een docent vooral een goede leraar als deze de stof goed kan uitleggen (72%), humor in de lessen brengt (49%) en enthousiasme uitstraalt (48%). Maar er komt meer bij kijken, zo stellen scholieren:

17/07/2022
Fantastisch! Je bent op precies de goede pagina geland. Want hier vind je het prentenboek ‘Grapje!’- Ziva vindt het 'Grapje' niet zo leuk (digitaal). Een ontroerend verhaal over de zebra Ziva die gepest wordt omdat Ziva geen strepen heeft. Vooral Leeuw heeft het op Ziva voorzien. Hij wordt omringd door meelopers als Olifant en Zeeleeuw waardoor het pestgedrag alleen maar toeneemt.
17/07/2022
Een ontroerend verhaal over de zebra Ziva die gepest wordt omdat Ziva geen strepen heeft. Vooral Leeuw heeft het op Ziva voorzien. Hij wordt omringd door meelopers als Olifant en Zeeleeuw waardoor het pestgedrag alleen maar toeneemt. Gelukkig helpt buurvrouw Uil Ziva om het pesten te stoppen. Bij dit mooi geïllustreerde prentenboek is lesmateriaal gemaakt voor de groepen 1 t/m 4. Met daarin de volgende werkvormen: kijken/lezen/praten, spelen, maken/doen, vertellen, zingen en afspraken maken om pesten te voorkómen. Inclusief een liedje diverse speelse doe- en werkbladen.
16/07/2022

Het bespreken van pesten in de klas vereist het aanleren van denkstrategieën en een steigerdiscussie. Er zijn mogelijkheden binnen het curriculum en gedurende de schooldag om te leren over concepten die verband houden met pesten, en om positieve, inclusieve en proactieve houdingen en praktijken te bevorderen.

15/07/2022

Om ongewenst gedrag aan wetenschappelijke instellingen te bestrijden is het nodig veel meer aan preventie te doen. De huidige aanpak richt zich vooral op klachtafhandeling, maar de sociale veiligheid aan universiteiten en onderzoeksinstituten verbetert pas echt door gedrag op de werkvloer structureel onderwerp van gesprek te maken.

15/07/2022

Kleuters die elkaar betasten. Leerlingen die onder de toiletdeuren kijken. Normaal gedrag of niet? Het vlaggensysteem van Sensoa helpt leraren inschatten wat oké is en wat je doet als seksueel gedrag over de schreef gaat. Er zijn 4 kleuren om seksueel gedrag te beoordelen: groen, geel, rood en zwart.

14/07/2022

Bijna een op de vijf medewerkers in Nederland heeft wel eens te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag op het werk. Een op de tien ervaart zelfs meermaals grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Het vaakst gebeurt dat door directe collega’s. Dat blijkt uit recent onderzoek onder meer dan 1000 werkenden door InnerVoice. 

13/07/2022

In dit dossier verzamelen we kennis over de werkzame factoren bij het verminderen van eenzaamheid. Daarmee willen we overheden, professionals en burgers ondersteunen bij het succesvol verminderen van eenzaamheid. Dit dossier is een zogeheten groeidocument en wordt aangevuld op basis van nieuwe inzichten over effectieve aanpakken van eenzaamheid.

12/07/2022

'Achtervolgd op de fiets, spullen afgepakt, als laatste gekozen worden met gym. Mart praatte over zijn pestverleden en dat maakte veel los. 

12/07/2022

In 2021 zei bijna 2 procent van de inwoners in Nederland van 15 jaar en ouder dat ze in de afgelopen twaalf maanden weleens zijn gepest. Dit zijn bijna 240 duizend mensen. Ongeveer 6 op de 10 hebben emotionele of psychische problemen ondervonden als gevolg van het pesten. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, een enquête waaraan 173 duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.

11/07/2022

Heel het weekend regende het berichten over wangedrag van Nederlandse fans in Spielberg. De F1 en de FIA hebben gereageerd.

“Dit zijn geen echte F1-fans”, heeft Max Verstappen zijn aanhang veroordeeld. 

09/07/2022

Tesla heeft andermaal een rechtszaak tegen zich lopen vanwege vermeend racisme. Een vijftiental zwarte werknemers en ex-werknemers spanden een zaak aan tegen de maker van elektrische auto’s omdat zij slachtoffer zouden zijn van racistisch gedrag en pesterijen op de werkvloer.

08/07/2022

Zo werkt een juicekanaal: nepfilmpje voldoende voor valse beschuldiging cokegebruik. Hoe makkelijk is het om onwaarheden te verspreiden via een juicekanaal? Ontzettend makkelijk, zo blijkt uit onderzoek van BNR. Een wazige video was voor Yvonne Coldeweijer voldoende om BNR-presentatrice Talitha Muusse ten overstaan van een kleine half miljoen Instagramvolgers te beschuldigen van cokegebruik. Wat Coldeweijer niet wist, is dat BNR dit filmpje in samenwerking met Muusse produceerde en naar het juicekanaal opstuurde.

07/07/2022

Met EMDR pesten verwerken is dat mogelijk? Ik krijg deze vraag met enige regelmaat gesteld, evenals de vraag wat EMDR überhaupt is. Laat ik beginnen met te vertellen hoe ik met EMDR in aanraking ben gekomen. De afgelopen tientallen jaren volg ik bijscholingen of opleidingen, die mij helpen mensen die last hebben van pesten of een pestverleden nog beter te kunnen helpen. Zo las ik op een bepaald moment  een wetenschappelijk artikel, dat het één en ander over EMDR vertelde.

07/07/2022

Eén punt voor een shotje, drie voor een tongzoen, en twintig als je je laat ontmaagden: dit zijn een paar opdrachten op zogenoemde 'Hot Girl Summer'-lijsten. Duizenden jongeren doen daaraan mee deze zomer, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. "Als het goed gaat, kan het leuk zijn", zegt Linda Terpstra van Fier, behandelcentrum van slachtoffers van seksueel misbruik. "Maar er is een grote kans dat meiden hiermee over hun grenzen gaan, en dat kan verregaande gevolgen hebben."

06/07/2022

Liset* heeft drie kinderen van wie er één gepest wordt. Dat heeft niet alleen veel impact op het leven van haar dochter, maar op het hele gezin. Een week geleden besluit ze haar verhaal op LinkedIn te delen om zo bewustwording te creëren. 

Inmiddels heeft ze duizenden reacties ontvangen en is de post meer dan 1,1 miljoen keer gelezen.

MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM

05/07/2022

Een groot deel van de Nederlandse profvoetballers ervaart onlinediscriminatie en racisme. Dat concludeert voetbalbond KNVB op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door het landelijke kennisinstituut Movisie. "De omvang van onlinediscriminatie waar we nu een indicatie van krijgen, is een klap in het gezicht van het voetbal", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

04/07/2022

Pesten onder adolescenten is een vorm van misbruik door leeftijdsgenoten en wordt gedefinieerd als een reeks negatief gedrag en systematisch machtsmisbruik waarbij herhaling, schade en de aanwezigheid van ongelijke macht tussen de dader en het slachtoffer gepaard gaan.

(Nederlandse vertaling Google translate)

03/07/2022

Joseph Antonio Cartagena, beter bekend als rapper Fat Joe, heeft in de eerste aflevering van Origins of Hip Hop van A&E een boekje opengedaan over zijn verleden waarin hij hevig gepest werd. De rap-icoon vertelt over de periode waarin hij zichzelf zag veranderen in Joey Crack, de bijnaam die hij tot op de dag van vandaag draagt. Joseph vertelt dat hij vanaf zijn tweede levensjaar al 'Fat Joe' genoemd werd. Hij was van jongs af aan al groter dan andere kinderen. 

02/07/2022

De man die door voormalig bondscoach Vera Pauw wordt beschuldigd van verkrachting is - zo vermoedt hij zelf - de 73-jarige oud-voetbaltrainer Piet Buter. De voormalige technisch directeur van FC Utrecht erkent dat hij in de jaren 80 kortstondig een affaire met Pauw heeft gehad, maar zegt dat van verkrachting "absoluut geen sprake" is geweest.

01/07/2022

Hoe vervelend is het als je steeds vaker naar huis wordt gestuurd omdat er geen leraar is, waardoor je minder tijd kunt besteden aan lezen, rekenen en schrijven. Als er extra werk op je bord komt, omdat je geen collega hebt waar je de taak samen mee kunt oppakken. Of wanneer je vlak voor de zomer begint nog niet je lerarenteam op orde hebt voor het komend schooljaar. Het lerarentekort is groot en wordt iedere dag groter. Alle acties ten spijt, zijn we te weinig opgeschoten in de aanpak van dit probleem. Daarom moeten alle registers open.

01/07/2022

Hoe voorkom je dat jouw kind bijdraagt aan pestgedrag?

Pagina's