Pesten | Stop Pesten Nu

Kenniscentrum Pesten | Per doelgroep

Pesten is een vorm van herhaaldelijk gedrag waarbij één persoon of een groep anderen opzettelijk pijn doet, vernedert, bedreigt of buitensluit. Het kan zowel fysiek, verbaal als psychologisch van aard zijn en kan zich voordoen op verschillende plaatsen, zoals op school, op het werk, thuis of online. Bij pesten is er sprake van een machtsonevenwicht, waarbij de pester meer macht of status heeft dan het slachtoffer. Pesten kan ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer, zowel op korte als op lange termijn, zoals emotionele schade, angst, depressie, sociale isolatie en zelfs fysieke letsels of zelfmoordgedachten. Het is belangrijk om pesten serieus te nemen en actie te ondernemen om het te stoppen (zie Definitie Pesten). 

Doneer buttonStichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Drie kenmerken van pesten Bas

  1. Herhaaldelijk gedrag: Pesten is geen eenmalige gebeurtenis, maar een patroon van terugkerend gedrag dat zich over een langere periode voordoet. Het kan zich voordoen op verschillende plaatsen, zoals op school, op het werk, in de buurt of online.
  2. Machtsongelijkheid: Pesten houdt in dat de pester meer macht heeft dan het slachtoffer. Deze machtsverhouding kan gebaseerd zijn op fysieke kracht, sociale status, leeftijd, populariteit of andere factoren die de pester in staat stellen controle uit te oefenen over het slachtoffer.
  3. Opzettelijke schade: Pestgedrag is intentioneel en heeft tot doel schade, leed of angst toe te brengen aan het slachtoffer. Het kan zich uiten in verschillende vormen, zoals beledigingen, uitsluiting, vernedering, roddelen, bedreigingen, fysiek geweld of het verspreiden van geruchten online.

Pesten heeft ernstige gevolgen voor zowel het slachtoffer als de pester. Slachtoffers kunnen emotionele problemen ontwikkelen, zoals angst, depressie, een laag zelfbeeld, sociaal isolement en zelfs suïcidale gedachten. Pesters kunnen ook negatieve gevolgen ondervinden, zoals problemen op school of werk, antisociaal gedrag op latere leeftijd en moeite hebben me t het aangaan van gezonde relaties.​

Alle informatie over pesten per doelgroep​

Pesten als groepsprobleem: de rol van de omgevingedwin

Pesten is niet alleen een kwestie van één persoon die een ander pijn doet; het is een groepsprobleem. Dit betekent dat de hele groep, of dat nu een klas, een afdeling op het werk, een sportteam, of een andere sociale groep is, een rol speelt in het in stand houden of beëindigen van pestgedrag. Wanneer pesten in een groep plaatsvindt, is het vaak de houding van de omstanders en de bredere groepsdynamiek die bepaalt of het pestgedrag kan doorgaan.

Hoe groepsdynamiek pesten in stand houdt

  1. Normen en waarden binnen de groep: Als een groep geen duidelijke normen en waarden heeft die respect en inclusiviteit bevorderen, kan pesten makkelijker wortel schieten. In groepen waar agressie of uitsluiting wordt getolereerd of zelfs aangemoedigd, is de kans groter dat pesten een probleem wordt.

  2. De rol van omstanders: Omstanders, of zij die getuige zijn van pesten, hebben een krachtige rol in het al dan niet in stand houden van het pestgedrag. Als omstanders niet ingrijpen of zelfs meedoen, krijgt de pester de boodschap dat hun gedrag acceptabel is. Dit versterkt het pestgedrag en maakt het voor het slachtoffer moeilijker om hulp te krijgen.

  3. Groepsdruk: In veel gevallen voelen individuen zich onder druk gezet om mee te doen met pesten, vooral als het lijkt alsof de rest van de groep dit gedrag ondersteunt. Groepsdruk kan ervoor zorgen dat mensen dingen doen waar ze eigenlijk niet achter staan, uit angst om zelf het volgende slachtoffer te worden.

  4. Macht en controle: Pesters proberen vaak macht en controle te krijgen binnen de groep door anderen te domineren en te vernederen. Dit machtsstreven kan worden aangemoedigd door een cultuur waarin hiërarchie en dominantie worden gewaardeerd.

Pesten is een probleem van ons allemaal

Pesten is een ernstig probleem dat voorkomt in alle leeftijdsgroepen en in verschillende contexten. Het is niet alleen een kwestie tussen de pester en het slachtoffer, maar een groepsprobleem waarbij de gehele groep verantwoordelijk is voor het al dan niet in stand houden van het pestgedrag. Door pesten te herkennen, te voorkomen en effectief aan te pakken, kunnen we een veilige en respectvolle omgeving creëren voor iedereen.

Of het nu gaat om school, werk, sportverenigingen of andere sociale omgevingen, het is onze verantwoordelijkheid om pesten te stoppen. Door samen te werken en een cultuur van empathie, respect, en inclusie te bevorderen, kunnen we ervoor zorgen dat niemand het slachtoffer wordt van dit schadelijke gedrag. Laten we samenwerken om pesten te stoppen en een positieve verandering teweeg te brengen in de levens van velen.  

Tip Stop Pesten NuTip van de redactie

Het is belangrijk om te begrijpen dat enkele incidenten, conflicten of gevechten tussen gelijken, zowel persoonlijk als online, niet als pesten worden gedefinieerd. Hoewel deze acties veel leed kunnen veroorzaken, voldoen ze niet aan de definitie van pesten en zijn ze geen voorbeelden van pesten, tenzij ze opzettelijk en herhaaldelijk plaatsvinden. Enkele voorbeelden van wat geen pesten is:

  • Af en toe sociale afwijzing, afkeer, narigheid of wrok
  • Willekeurige daden van agressie of intimidatie
  • Onderlinge ruzies of meningsverschillen

Sabine

Wanneer gaat een onschuldige grap te ver en valt iets onder pestgedrag? 

Het lijkt een moeilijke vraag, waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Toch is het antwoord juist heel simpel. De belangrijkste vuistregel is: Het gaat er niet om wat jij wel of niet doet, het gaat erom hoe dat bij een ander binnenkomt. Je vertoont pestgedrag als ook maar één iemand dat gedrag niet fijn vindt!  

Als je geplaagd wordt, kun je altijd terugplagen. Daar ontstaan geen problemen van. Plagen is nooit gemeen, plagen kent geen ruw randje (of lichte schuring), plagen is altijd voor alle partijen grappig. Als het gemeen voelt of pijn doet, dan was het geen plagen, maar gemeen gedrag (of pesten - iedere keer bij dezelfde). 

Misverstanden over pesten 

    • “Pesten is goed voor je karaktervorming en helpt je om je uit moeilijke situaties te redden” 
      NIET WAAR! Van systematisch gepest worden leer je namelijk helemaal niets.
    • "Voor mensen die zeggen 'Ik ben vroeger ook gepest maar dat heeft geen enkel effect op me gehad'. 
      NIET WAAR!  Pesten laat ALTIJD zijn sporen na, de wetenschap gaat zelfs zover en vraagt dan aan die personen: Was het wel écht pesten? 
    • "Als je gepest wordt, moet je juist leren om van je af te bijten”
      NIET WAAR! Dit is nagenoeg onmogelijk door het machtsverschil en het meer tegen 1.

    Denk je dat jij het doelwit kan zijn van een pestkop?

    • Geloof jij dat pesten de zwaksten en meest kwetsbaren overkomt?
    • Denk je dat het gebeurt met degenen die impopulair zijn en sociaal geïsoleerd van collega's, klasgenoten of teamgenoten?
    • Denk je dat het jou niet zal overkomen omdat je sterk, onafhankelijk en gerespecteerd bent?

    Als je instemmend knikt, heb je dezelfde verkeerde opvattingen aangenomen die velen van ons hebben over pestkoppen en degenen die ze targeten. Uit onderzoek blijkt dat ons beeld van het zwakke en muisachtige slachtoffer van pesten hoogst onnauwkeurig is. Sterker nog, de meesten zijn sterk, onafhankelijk, zeer ethisch en geliefd bij hun collega's. Voor de een op de vier van ons die zegt gepest te zijn op het werk, kan dit bewijs ons een veel beter gevoel geven. We kunnen nu ophouden onszelf de schuld te geven en ons afvragen wat we verkeerd hebben gedaan. 

    We kunnen beginnen de verantwoordelijkheid rechtstreeks bij de daders te leggen en onszelf van de haak te slaan. Onderzoek is in tegenspraak met het stereotype van het slachtoffer van pesten als iemand die zwak, verlegen en ruggengraatloos is. In feite zijn ze vaak precies het tegenovergestelde: zeer bekwaam, ethisch, eerlijk en geliefd. Pestkoppen richten zich op degenen die hen bedreigen Lees meer >>

    Verschil tussen (Klassiek) Pesten & Online Pesten (cyberpesten)

    Bennie JolinkOnline pesten (cyberpesten) en ‘klassiek’ pesten hebben veel van elkaar weg. Zo wil de dader in beide gevallen het slachtoffer doelbewust en herhaaldelijk kwetsen. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen, waardoor Online Pesten mogelijk nog diepere sporen kan nalaten dan klassiek pestgedrag. Terwijl 'gewone' pesterijen plaatsvinden op de speelplaats of op het werk, gebeurt cyberpesten (online pesten) volledig online. Maar dat is niet het enige verschil tussen beide. 

    De volgende 5 kenmerken van online pesten kunnen ervoor zorgen dat daders zich minder geremd voelen dan bij klassiek pestgedrag

    1. Anonimiteit
    2. Een eindeloos publiek
    3. Tijd- en plaatsonafhankelijk
    4. Het cockpit-effect
    5. De beperkte controle. 

    Subdoel kenniscentrum Pesten

    Wij streven ernaar om u te voorzien van een uitgebreide bron van informatie en praktische middelen om pesten effectief aan te pakken en een positieve verandering te bewerkstelligen. Samen kunnen we werken aan het creëren van een wereld zonder pesten. Ons kenniscentrum heeft als hoofddoel het welzijn van de hele bevolking met betrekking tot pesten te bevorderen (Universele preventie). Vanuit een collectieve benadering ontwikkelen, faciliteren, creëren en delen wij kennis over pesten en over de preventieve aanpak ervan.

    Veelgestelde vragen over pesten met antwoorden ....

    Pesten algemene vragen

    Vraag & Antwoord ... Agressie, conflict, intimidatie, ruzie of pesten 

    Vraag & Antwoord ... Online Pesten ~ Cyberpesten

    Vraag & Antwoord ... Scholen, BSO, TSO en iedereen die met kinderen werkt

    Vraag & Antwoord ... Leerlingen

    Vraag & Antwoord ... Ouders & Opvoeders

    Vraag & Antwoord ... 

    Voor Werkgevers & Werknemers

    Hulp nodig bij Pesten of Cyberpesten (Online Pesten)

    Als je gepest wordt, twijfel niet om hulp te zoeken. Er zijn verschillende organisaties waar je direct en gratis terecht kunt voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Let op: Stichting Stop Pesten Nu biedt geen directe hulp, maar wij verwijzen je graag door naar mensen die je verder kunnen helpen.

    Waar kun je terecht?

    De organisaties in onderstaande links hebben getrainde medewerkers die naar je verhaal luisteren, je adviseren en samen met jou een oplossing zoeken. Je kunt anoniem contact met hen opnemen, en alles wat je vertelt blijft vertrouwelijk. Klik op de link die het beste past bij jouw situatie:

    Jij verdient het om je veilig en begrepen te voelen, en er is altijd iemand die naar je wil luisteren. Praten over pesten is de eerste stap naar verandering – je staat er niet alleen voor. Neem vandaag nog contact op via een van de bovenstaande links.