Aanvalsplan tegen Racisme en discriminatie | Stop Pesten NU

Aanvalsplan tegen Racisme en discriminatie

Racisme en discriminatie vormen een maatschappelijk probleem dat helaas ook in het voetbal de kop opsteekt en dat moet stoppen. Naar aanleiding van het racistische spreekkoor bij FC Den Bosch – Excelsior op 17 november 2019 besloten de overheid en de KNVB dat een intensievere gezamenlijke aanpak nodig is om nog meer stappen te kunnen ondernemen. Het resulteerde begin februari 2020 in het plan 'Ons voetbal is van iedereen'.

Eind november 2019 gingen minister-president Rutte, minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op de KNVB Campus om de tafel met de KNVB-directeuren Eric Gudde (betaald voetbal) en Jan Dirk van der Zee (amateurvoetbal). In de twee maanden die volgden hebben experts van binnen en buiten het voetbal samen met de Rijksoverheid keihard gewerkt om tot een concrete en landelijke aanpak te komen voor zowel het amateur- als betaald voetbal. In afstemming met de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en maatschappelijke belangenorganisaties is tot een krachtig meerjarig beleidsprogramma gekomen.

Drie onderdelen

Het plan dat begin februari werd gepresenteerd onder de noemer 'Ons voetbal is van iedereen', betreft drie onderdelen: voorkomen, signaleren en sanctioneren.

  1. Voorkomen: Veruit de meeste mensen in onze samenleving zijn er niet op uit om anderen doelbewust te kwetsen. In die gevallen kunnen voorlichting, dialoog en bewustwording het gedrag positief veranderen. Dit wordt dus een heel belangrijk onderdeel, zeker als positief gedrag wordt beloond en goede voorbeelden een podium krijgen.
  2. Signaleren: Soms is het heel moeilijk om racisme en discriminatie vast te stellen op de tribune of op een van de amateurvelden. Het is vaak lastig te bewijzen wie zich hieraan schuldig heeft gemaakt. Meldingen, signalen, harde bewijslast maar ook persoonsgegevens zijn nodig om op te kunnen treden tegen diegenen die de norm overschrijden en ook hierin wordt geïnvesteerd. 
  3. Sanctioneren: Daders moeten worden aangepakt. Daarom worden degenen die zich schuldig maken aan racisme en discriminatie strikt aangepakt. Dat zal op alle juridisch mogelijke manieren gebeuren. Er wordt ook nadrukkelijk ingezet op straffen die leiden tot meer bewustwording en een gedragsverandering.

Dit samen vormt een pakket van ruim twintig maatregelen en interventies die samen met alle partijen worden uitgerold. In totaal wordt de komende drie jaar samen met de overheid ruim veertien miljoen euro geïnvesteerd in dit plan.

Samen aan de slag!

Deze centrale aanpak gaat echter veel verder dan alleen een aantal maatregelen. De KNVB, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, spelers, trainers, scheidsrechters, clubs, supporters, maatschappelijke organisaties, overheid, voetballiefhebbers willen gezamenlijk een positieve beweging op gang brengen. Meepraten met de beleidsmakers wordt hierbij gefaciliteerd. Daarnaast worden clubs, trainers, spelers en officials geholpen en ondersteund, zodat gezamenlijk een front tegen racisme en discriminatie kan worden gevormd. Het voetbal verbindt talloze mensen met uiteenlopende achtergronden en dat laten we niet verpesten door een aantal rotte appels.

Lees het volledige plan Ons voetbal is van iedereen

 

Bron KNVB