Bangalijst | Online Pesten | Cyberpesten | Stop Pesten Nu

084-8340086

Bangalijst | Online Pesten | Cyberpesten

Banga is straattaal voor slet. ‘Grote borsten’, ‘een lekker lichaam’ of ‘een pijpsmoel’. 

Jongeren sturen via e-mail en sociale media lijsten aan elkaar met daarop een top-10 van meisjes die volgens hen de grootste sletten zijn. Vaak krijgt het meisje op zo'n lijst nog een extra beschrijving over hoe 'gemakkelijk' ze is (bijvoorbeeld: doet het voor een drankje) of wat ze doet (bijvoorbeeld: stuurt naaktfoto's). Enorm vervelend als je op zo'n lijst staat, vooral omdat deze openbaar gemaakt wordt en niet zomaar weer van internet af is. Wij zien deze vorm veel bij Hogescholen en Universiteiten voorkomen via de studentenverenigingen.

"Het is meestal niet eens waar wat er staat, maar het is ontzettend schadelijk.  Je hebt direct een naam. Als mensen dan staan te praten en naar je kijken, word je daar heel onzeker van.’’

Lees ook dit artikel met video over 'Slut Shaming, blaming the victim'.

Sta jij op zo'n bangalijst? Neem dan contact op met de politie.

Samen kijken met de Politie kijken wat we eraan kunnen doen. Probeer niet zelf eerst alles van bijvoorbeeld internet te verwijderen, want dit materiaal kan namelijk dienen als bewijsmateriaal. Weet ook dat er heel veel organisaties zijn waar je mee kunt praten. Je praat dan met een vertrouwenspersoon.

Neem ook gelijk contact op met Slachtofferhulp, ook met dit soort problemen, vragen, hulp en advies kan je bij ze terecht.

Ik sta op een bangalijst. Met wie kan ik erover praten?

Het is op de eerste plaats belangrijk dat je niet met je verhaal blijft zitten, maar er met een vertrouwenspersoon over praat, zoals je ouder(s) of een leraar.

 

Het leven van de Brabantse Kelly is totaal veranderd toen haar naam plotseling opdook op een bangalijst. Het meisje is geschrokken en kwaad, zo vertelt ze in een interview aan Omroep Brabant. "Dit kan zich de rest van mijn leven tegen me keren."

In onderstaande video deelt Kelly haar verhaal - video item 'Bangalijst' van Omroep Brabant

 

Weer 'bangalijst' van Vindicat opgedoken, met zo'n 100 studentes erop

Bij studentenvereniging Vindicat uit Groningen is een lijst opgedoken met zo'n 100 namen van vrouwelijke leden met daarbij schunnige opmerkingen. De maker, een lid van de vereniging, is voor onbepaalde tijd geschorst

 

De lijst kwam voorbij in een groepsapp van Vindicat, zegt de rector van de vereniging, Wessel Giezen, tegen RTL Nieuws. "We hebben toen meteen actie ondernomen. Het was al snel duidelijk wie erachter zat. Ik heb rond hem heen gebeld, en het blijkt te gaan om een eenmansactie."

Het is niet de eerste keer dat zo'n lijst opduikt binnen Vindicat. In 2016 werd ook een zogenoemde bangalijst online gezet. Daarop stonden toen 23 vrouwen die makkelijk tot seks zouden zijn over te halen. Ze stonden met naam, toenaam, foto en 'beoordeling' genoemd. 

De lijst van afgelopen vrijdagochtend bevatte alleen namen en opmerkingen, maar was met zo'n 100 vrouwen veel langer.

Feesten tijdens corona

De Groningse vereniging met 2000 leden is vaker negatief in het nieuws. Zo verloor Vindicat eind vorig jaar de zogeheten accreditatie. Dat betekent dat het bestuur tot september geen beurs (vergoeding) krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

De reden voor die straf is onder meer dat Vindicat het grote jaarlijkse feest ondanks de coronacrisis gewoon liet doorgaan en dat het bestuur niet optrad na illegale coronafeestjes. Wessel Giezen hoopt dat de universiteit en hogeschool zien hoe Vindicat nu wel meteen ingrijpt. "Ik wil duidelijk maken dat we dit niet accepteren. We bieden ook hulp aan onze vrouwelijke leden die dat nodig zeggen te hebben."

'Compliment voor Vindicat'

De universiteit en de hogeschool noemen het bestaan of opstellen van bangalijsten 'vrouwonvriendelijk en verwerpelijk', maar zijn blij met het ingrijpen van het bestuur.

Een woordvoerder van de universiteit tegen RTL Nieuws: "Gelukkig tonen ze dat ze geleerd hebben van de eerdere situaties en hebben ze daadkrachtig gereageerd en opgetreden richting de opsteller van de lijst, en hebben ze de slachtoffers hulp aangeboden. Daarvoor verdient het Vindicatbestuur een compliment."

RTL Nieuws

 

Bron Vraag het de politie, RTL Nieuws, Slachtofferhulp