Niets zo fijn als een werkvloer waar collegialiteit heerst. Maar collegialiteit, wat is dat eigenlijk? Daarmee bedoelen we dat je samen met je collega’s sterk staat. Dat is belangrijk om samen je werk goed uit te voeren, maar ook omdat het plezier op de werkvloer brengt.
Maar wat als die collegialiteit onder druk komt te staan? Bijvoorbeeld door een deadline, een dreigende reorganisatie of, zoals nu, de coronacrisis. Dat leggen we je uit in dit stappenplan!
- Collegialiteit begint bij jezelf
Geef het goede voorbeeld! Een collegiale sfeer op de werkvloer begint bij jezelf. Wees vriendelijk, maak een gezellig babbeltje bij het koffieautomaat en toon interesse. Maar er is nog veel meer wat je kan doen om de collegialiteit te boosten. Bied je hulp aan als je collega het te druk heeft, blijf wat langer als dat nodig is, neem een dienst over, breng een collega thuis als je toch dezelfde kant op gaat. Verdeel het werk eerlijk en kom je afspraken na. Collegialiteit komt neer op vertrouwen en respect!
- Wat mag je van collega's verwachten?
Ook van je collega’s mag je verwachten dat ze jou met respect en vertrouwen behandelen. Je moet erop kunnen vertrouwen dat ze je te hulp schieten als dat nodig is. Met advies of door taken van je over te nemen. Je moet onder je collega’s vrijuit kunnen spreken en weten dat je nergens op afgerekend zal worden en dat fouten maken mag. Dat is een gezonde sfeer! Je bent een team, dus je mag van je collega’s verwachten dat ze zich ook als teamspeler gedragen. Onthoud dat collegiaal zijn niet hetzelfde is als beste vrienden zijn. Je kan niemand dwingen om een vriendschappelijke band met collega’s te hebben.
- Zo houd je vol als de werkdruk toeneemt
Bij grote veranderingen binnen het bedrijf of een grote deadline die eraan komt, kan de sfeer binnen het team gaan wankelen. De meeste mensen worden wat kribbig van stress en reageren sneller geprikkeld op elkaar. Juist op dat moment is het belangrijk om de collegialiteit niet uit het oog te verliezen. Onthoud: collegialiteit betekent ook een sterk team zijn als het werk even wat pittiger is. Benadruk onderling dat je dit samen doet. Houd de teamspirit erin! Een ‘zo we hebben het weer samen geflikt/overleefd’ is al een fijne oppepper om dat groepsgevoel vast te houden. Als de werkdruk oploopt, is het goed om die collegialiteit een boost te geven. Daar kun je zelf prima het voorzetje voor geven. Steek de rest aan met jouw collegiale instelling. Dat doe je door je waardering uit te spreken richting collega’s. Lekker complimentjes geven! ‘Dat heb je goed gedaan!’ of ‘Lekker gewerkt vandaag!’ doen wonderen voor iemands humeur. Oh en is die deadline eindelijk gehaald of de stressvolle periode eindelijk voorbij? Vier het met een feestje om samen te ontladen.
- Even niet zo gezellig?
Wat dan? Af en toe een wat mindere sfeer is niet zo erg. Maar als de collegialiteit eigenlijk altijd ver te zoeken is, is dat niet best. Het is dan belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Waarom heerst er geen collegialiteit? Misschien is er in het verleden iets gebeurd waardoor de verhoudingen nog steeds op scherp staan? Of zijn je collega’s competitief en maken ze van alles een concurrentiestrijd? Het is aan je leidinggevende om dat soort gedrag niet te tolereren én er iets aan te doen. Een baas hoort zijn werknemers te motiveren en moet een gezonde sfeer op de werkvloer kunnen verzekeren. Een dagje teambuilding buiten de werkvloer kan dan bijvoorbeeld geen kwaad. Wijs je baas hier ook op als je denkt dat het team daar behoefte aan heeft.
Zo, als het goed is heb jij nu alle tools in handen om een collegiale sfeer op de werkvloer vast te houden of te creëren. Ook, of misschien wel juist, in tijden met extra werkdruk. Lekker gewerkt, collega! (Die complimentjes, weet je nog?) En wie wordt volgende keer de meest collegiale werknemer van de maand? Nou, wij weten het wel.
Bron FNV Young United