Cumulatief ecologisch risico en cyberpesten onder studenten: een ketenbemiddelingsmodel | Stop Pesten NU

Cumulatief ecologisch risico en cyberpesten onder studenten: een ketenbemiddelingsmodel

Cyberpesten onder studenten krijgt steeds meer onderzoeksaandacht. Eerdere onderzoeken hebben zich vooral gericht op de impact van één enkele risicofactor op cyberpesten onder studenten. Individueel gedrag wordt echter tegelijkertijd beïnvloed door meerdere ecosystemen, waaronder familie, school en leeftijdsgenoten. Het onderzoeken van de effecten van één enkele risicofactor alleen is niet in overeenstemming met de realiteit van het dagelijks leven, en het effect van één enkele risicofactor kan vaak worden overschat. Daarom was deze studie bedoeld om de impact van meerdere risicofactoren, namelijk cumulatief ecologisch risico, op cyberpesten te onderzoeken, terwijl de bemiddelende rol van geloof in een rechtvaardige wereld en morele terugtrekking werd geanalyseerd.

Methoden

Er werd een onderzoek uitgevoerd onder 805 studenten van twee universiteiten in de provincie Hebei, China, waarbij gebruik werd gemaakt van de cumulatieve ecologische risicovragenlijst, de schaal van cyberpesten, het geloof in een rechtvaardige wereldschaal en de schaal van morele terugtrekking.

Resultaten

De resultaten toonden aan dat: (a) Cumulatief ecologisch risico positief gecorreleerd was met morele terugtrekking en cyberpesten, en negatief gecorreleerd met geloof in een rechtvaardige wereld. Het geloof in een rechtvaardige wereld was negatief gecorreleerd met morele terugtrekking en cyberpesten. Morele terugtrekking was positief gecorreleerd met cyberpesten; (b) Het geloof in een rechtvaardige wereld bemiddelde gedeeltelijk de relatie tussen cumulatieve ecologische risico's en cyberpesten; (c) Morele terugtrekking bemiddelde gedeeltelijk in de relatie tussen cumulatieve ecologische risico's en cyberpesten; (d) Het geloof in een rechtvaardige wereld en de morele terugtrekking speelden een ketenbemiddelende rol tussen het cumulatieve ecologische risico en het cyberpesten van studenten.

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen