Een oplichtingstruc die al decennialang voorkomt is 419-fraude, ook wel voorschotfraude genoemd. Hij komt in verschillende varianten voor. Maar het doel van de oplichter is altijd hetzelfde: zoveel mogelijk geld bij zijn slachtoffers vandaan halen.
Het begint op een simpele manier. Je krijgt een vriendschapsverzoek via Facebook van een aantrekkelijke man of vrouw. Er volgen leuke chatgesprekken en al snel ben je stapelverliefd. Er is echter één probleem: je liefde woont in het buitenland en wil heel graag naar Nederland komen om bij jou te komen wonen. Daar heeft hij/zij wel jouw financiële hulp bij nodig... zelfs meerdere keren.
Lees ook: Hoe voorkom ik online datingfraude?
Datingsites en social media lijken de ideale plaatsen om een nieuwe liefde of zelfs levenspartner te vinden. Gehaaide liefdesoplichters maken daar echter gewetenloos misbruik van door zich voor te doen als partner van je dromen. De criminele vragen om geld en voordat je het weet, ben je tienduizenden euro's kwijt én een liefdesillusie armer.
Een
Nigeriaanse fraude
De fraude is ontstaan in Nigeria, maar inmiddels wereldwijd uitgerold. Om niet gepakt te worden, lichten de criminelen altijd buiten de landsgrenzen op. Dan moet de politie namelijk internationaal onderzoek doen en daar wordt helaas nauwelijks prioriteit aan gegeven. Aan Nigeriaanse fraude heeft Opgelicht?! vaker aandacht besteed.
Voorschotfraude komt ook in andere varianten voor, zolang het maar veel geld oplevert.
Zo worden er op verkoopsites auto’s te koop aangeboden, die ineens in het buitenland blijken te staan. De auto kan via een transportbedrijf naar Nederland vervoert worden. Of jij even de vervoerder wilt betalen. De auto? Die zie je nooit.
Online kun je proberen te achterhalen of de foto gebruikt wordt in datingfraude. Via Google Images kun je de herkomst van de foto onderzoeken. Bekijk ook goed wat er op de documentatie staat die je ontvangen hebt.
Waar kun je 419-fraude nog meer aan herkennen?
- Het gesprek gaat ineens verder in (slecht) Engels
- De persoon met wie je onderhandelt bevindt zich in het buitenland
- Er moet geld betaald worden om de dienst mogelijk te maken (bijvoorbeeld om een ticket te kopen naar Nederland, de auto moet op transport, etc)
- Na een eerste betaling volgt al snel een nieuw betaalverzoek
- Overboekingen via geldkantoren, zoals Western Union of Money Gramm. Tegenwoordig laten ze ook geld overmaken via bankoverschrijvingen. Het gaat dan om buitenlandse rekeningen.
Bron AVRO/TROS Opgelicht
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen