De effecten van pesten: wat je moet weten over de gevolgen van pesten | Stop Pesten NU

De effecten van pesten: wat je moet weten over de gevolgen van pesten

Pesten heeft niet alleen invloed op de slachtoffers, maar ook op de daders en de omstanders. De gevolgen van pesten kunnen langdurig en verstrekkend zijn, van psychische problemen tot gedragsproblemen en zelfs zelfmoord. Het is van cruciaal belang om in gesprek te gaan met kinderen om te bepalen of pesten een probleem is en zo niet, wat dan wel de oorzaak van hun zorgen is.

 

Gevolgen voor kinderen die gepest worden

Kinderen die gepest worden, kunnen een breed scala aan negatieve fysieke, sociale, emotionele en mentale gezondheidsproblemen ervaren. Enkele van de mogelijke gevolgen van pesten zijn:

  • Depressie en angst
    Kinderen die gepest worden, ervaren vaak gevoelens van verdriet, eenzaamheid, veranderingen in slaap- en eetgewoonten, en verlies van interesse in activiteiten die ze vroeger leuk vonden. Deze problemen kunnen zelfs in de volwassenheid aanhouden.
  • Gezondheidsklachten
    Pesten kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of buikpijn, die het gevolg zijn van stress en angst.
  • Verminderde schoolprestaties
    Gepeste kinderen behalen vaak lagere cijfers en doen slechter op gestandaardiseerde toetsen. Ze nemen minder deel aan schoolactiviteiten en missen vaker school, wat kan leiden tot schooluitval.
  • Extreem gewelddadig gedrag
    Een klein aantal gepeste kinderen kan besluiten om zich te wreken met gewelddadige middelen. In 12 van de 15 school shootings in de jaren 90 hadden de daders een geschiedenis van gepest worden.

 

Gevolgen voor kinderen die anderen pesten

Kinderen die anderen pesten, kunnen ook in hun latere leven gewelddadig gedrag en andere risicovolle gedragingen vertonen. Kinderen die anderen pesten, hebben meer kans op:

  • Misbruik van alcohol en drugs
    Ze hebben een grotere kans om op latere leeftijd alcohol of andere drugs te misbruiken.
  • Gewelddadig gedrag:
    Deze kinderen komen vaker in gevechten, vernielen eigendommen en vallen uit op school.
  • Vroegtijdige seksuele activiteit:
    Pesters hebben vaker te maken met vroegtijdige seksuele ervaringen.
  • Crimineel gedrag:
    In hun volwassen leven kunnen ze criminele veroordelingen en verkeersovertredingen krijgen.
  • Misbruik in relaties:
    Als volwassenen kunnen ze gewelddadig worden tegenover hun romantische partners, echtgenoten of kinderen.

 

Gevolgen voor omstanders

Omstanders die getuige zijn van pesten, kunnen ook negatieve gevolgen ondervinden. Ze hebben meer kans op:

  • Verhoogd gebruik van tabak, alcohol of andere drugs::
    Omstanders kunnen dezelfde risicogedragingen vertonen als de pesters.
  • Mentale gezondheidsproblemen:
    Ze hebben vaker te maken met depressie, angst en andere mentale gezondheidsproblemen.
  • Schoolverzuim:
    Omstanders missen vaker school en kunnen schoolactiviteiten vermijden.

 

De relatie tussen pesten en zelfmoord

Media melden vaak dat pesten de oorzaak is van zelfmoord, maar de meeste jongeren die gepest worden, denken niet aan zelfmoord en vertonen geen suicidale gedragingen. Hoewel pesten het risico op zelfmoord kan verhogen, is het op zichzelf niet de enige oorzaak. Er zijn veel factoren die bijdragen aan het risico op zelfmoord, waaronder depressie, problemen thuis en trauma-ervaringen. Bepaalde groepen lopen een hoger risico, zoals lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren. Dit risico kan verder toenemen als deze jongeren geen steun ervaren van ouders, leeftijdsgenoten en scholen. Pesten kan een situatie zonder steun nog verergeren. In Nederland kan je contact opnemen met 113 online voor hulp en advies.

Pesten heeft een breed scala aan effecten, maar met de juiste aanpak en preventie kunnen we deze gevolgen helpen voorkomen. Als je merkt dat je kind gepest wordt, of als je vermoedt dat je kind anderen pest, is het belangrijk om snel in actie te komen. Praat met je kind, wees een luisterend oor en zoek samen naar oplossingen.