Doxing wordt binnenkort strafbaar, Eerste Kamer akkoord | Stop Pesten NU

084-8340086

Doxing wordt binnenkort strafbaar, Eerste Kamer akkoord

Het verspreiden van persoonlijke informatie om iemand te intimideren, beter bekend als "doxing," wordt binnenkort strafbaar in Nederland. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat doxing strafbaar stelt, met ingang van 1 januari van het komende jaar. Maar wat is doxing precies, en waarom is deze wet zo belangrijk?

Wat is doxing?

Doxing is een vorm van online intimidatie waarbij persoonlijke gegevens zoals adressen, telefoonnummers, en zelfs foto's van familieleden openbaar worden gemaakt. Dit gebeurt vaak via sociale media of chatgroepen op internet. Het doel is meestal om het slachtoffer bang te maken, te hinderen in hun dagelijkse leven, of zelfs te bedreigen.

De gevolgen van doxing

De impact van doxing kan verwoestend zijn. Het kan leiden tot ernstige psychologische stress, angst, en in sommige gevallen zelfs fysieke overlast. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz noemt doxing "echt onacceptabel" en een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

Wie zijn de doelwitten?

Hoewel iedereen het slachtoffer kan worden van doxing, zijn er bepaalde beroepsgroepen die vaker worden getarget. Dit zijn onder andere politici, journalisten, wetenschappers, en politiemensen. Voor deze groepen wordt de straf met een derde verhoogd.

Straffen voor doxing

Daders riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro. Als de doxing gericht is op mensen met bepaalde beroepen, wordt de straf verhoogd.

Waarom deze Wet?

Hoewel intimidatiegedrag zoals stalking en bedreiging al strafbaar is, was er een hiaat in de wetgeving als het ging om doxing. Dit nieuwe wetsvoorstel maakt het mogelijk om daders effectief te vervolgen.

 

Doxing is een ernstig en groeiend probleem dat nu eindelijk de wettelijke aandacht krijgt die het verdient. Met de nieuwe wetgeving kunnen slachtoffers van doxing rekenen op gerechtigheid, en wordt een duidelijk signaal afgegeven dat deze vorm van online intimidatie niet getolereerd wordt.

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco