Exposen | Stop Pesten NU

Exposen

Exposen is een vorm van vermeend verklikken of zogenaamd ontmaskeren. Het gebeurt vooral online en vooral door mannen. "Die vinden dan dat iemand geen goede vrouw is", legt Meysa uit. "Als je naar een willekeurig Tiktok-account gaat van een Marokkaans meisje, en ze doet bijvoorbeeld een dansje, dan moet je de comments eens lezen. Je schrikt je kapot."

Gescheld, bedreiging, chantage

Het blijft vaak niet alleen bij commentaar onder online berichten, foto's of video's. In groepen op bijvoorbeeld Facebook of Telegram worden naaktfoto's, telefoonnummers en woonadressen van slachtoffers gedeeld. Wat daarna volgt, zijn berichten vol gescheld, bedreigingen of zelfs chantage. Soms houdt het lastigvallen van meisjes en vrouwen maandenlang aan.

NOS Stories dook in de wereld van expose-groepen op Telegram. In deze video bespreken ze wat zij daar tegenkwamen, samen met slachtoffers, YousToub en Ouahiba die het taboe proberen te doorbreken.

Ben jij exposed en weet je niet wat je moet doen? Dan kan je bijvoorbeeld bij de volgende instanties terecht: HelpWanted, de politie en Meldknop.

Een topless foto van de 24-jarige Meysa dook op in een chatgroep en haar modellenfoto's werden naar haar familie gestuurd

Meysa houdt van haar Marokkaanse achtergrond, maar ze worstelt soms ook met de cultuur van het zogenoemde exposen. Een vooral online verschijnsel, dat voor de slachtoffers ook offline verstrekkende gevolgen kan hebben. Een paar jaar geleden deed Meysa modellenwerk en maakte veel foto's met een vriend. "Die mocht hij van mij gebruiken." Wat er precies gebeurd is weet ze niet, maar de foto's kwamen op een gegeven moment bij haar familie terecht. Op Telegram werd zelfs een foto gedeeld, waarop Meysa topless te zien was. Daarnaast werden ook haar volledige naam en woonplaats gedeeld. "Zelfs dat ik in het verleden getrouwd was, wisten ze."

'Zoveel gezeik'

"Het punt is niet dat ik in die groep gezet ben. Wat ik heel erg vind, is dat sommige foto's naar mijn familie zijn gestuurd", zegt ze. "Ik heb toen zoveel gezeik gehad. Een lang verhaal kort: je wordt niet geaccepteerd om de persoon die je bent. En als het dan om familie gaat, is dat extra pijnlijk."

Volgens Meysa is het probleem van exposen wel breder dan alleen Marokkaans-Nederlandse jongeren. "Maar ik spreek vooral uit mijn eigen persoonlijke ervaring.". 

Shaira werd lastiggevallen. Nota bene nadat ze een post over exposen een like had gegeven. Nog geen uur later kreeg ze een berichtje: "Je bent zwart gemaakt."

Ze kreeg daarna dreigementen dat iemand haar in een groep op Telegram zou zetten. Want: Shaira zou op de verkeerde jongens vallen. De berichten die ze daarover kreeg, stonden vol racistische scheldwoorden. "Ik zei: 'Thanks voor het melden', en heb die persoon daarna geblokkeerd."

'Nog nooit zo onveilig gevoeld'

Niet veel later stroomde haar inbox vol met nog meer scheldpartijen. Op Facebook had iemand namelijk iets over haar gepost. "Ik kreeg allemaal nare reacties binnen." Dat ging zelfs zover dat ze haar Instagram op privé besloot te zetten, zodat vreemden haar berichten niet meer konden bekijken. Die werden namelijk ook al online verspreid. "Zelfs een foto van mij met mijn moeder."

Shaira had daarna een paniekaanval en kon die nacht niet slapen. "Ik voelde me er echt rot over, zonder dat ik wat heb gedaan. Ik heb me nog nooit zo onveilig gevoeld op sociale media." Ze vertelt: "Het is vervelend dat ik maatregelen moet nemen omdat anderen het niet met mij eens zijn."

 

Bron RTL Nieuws en NOS Stories