Pesten is een ernstig probleem dat helaas alle lagen van de samenleving beïnvloedt. Van kinderen op school tot volwassenen op de werkvloer en ouderen in zorginstellingen, pesten kent geen grenzen. Het heeft ernstige emotionele en fysieke gevolgen voor slachtoffers en kan leiden tot depressie, verminderde zelfwaardering en sociale uitsluiting. Daarnaast heeft het ook invloed op de groepsdynamiek, sfeer en prestaties op school, op de werkvloer, en in sportverenigingen.
Bij Stop Pesten Nu geloven we dat het belangrijk is om pesten aan te pakken, omdat dit niet alleen een persoonlijk probleem is, maar een maatschappelijk probleem dat veel bredere gevolgen heeft, zoals gebrek aan respect, discriminatie en geweld.
Pesten stopt niet bij de schoolpoort: de harde cijfers die iedereen moet kennen
Denk je dat pesten alleen een probleem is voor basisschoolkinderen? Niets is minder waar. Pesten is een epidemie die door alle lagen van de samenleving heen kruipt, van het klaslokaal tot de werkvloer, van de sportclub tot online. De cijfers zijn schokkend:
- 17% van de basisschoolleerlingen wordt gepest. Dit betekent dat in elke klas minimaal 4 kinderen dagelijks te maken hebben met pijnlijke opmerkingen, uitsluiting, of fysiek geweld.
- 9% van de middelbare scholieren wordt gepest, en duizenden tieners gaan dagelijks met angst naar school, niet wetend wat hen te wachten staat.
- 7% van de studenten op MBO, HBO en universiteit wordt gepest. Pesten stopt niet in het onderwijs; het gaat door tijdens de hogere studies.
- Voor jongeren uit de LHBTQIA+ gemeenschap is het zelfs nog erger: zij worden twee keer vaker gepest dan hun leeftijdsgenoten.
Pesten stopt niet bij de schoolmuren
Pesten is een probleem dat niet stopt bij de schoolpoort. De cijfers laten zien dat pesten ook voorkomt in andere delen van de samenleving, zoals op de werkvloer, in sportverenigingen en zelfs in woonzorgcentra.
- 20% van de mensen wordt online gepest. Het gaat niet meer alleen om fysieke pesterijen, maar ook om kwetsende berichten, bedreigingen en roddels die zich razendsnel verspreiden via sociale media.
- 20% van de sporters – zowel jongeren als volwassenen – ervaart pesten binnen hun sportclub. Een plek die juist een veilige uitlaatklep zou moeten zijn.
- 27% van de werknemers wordt gepest op de werkvloer, volgens recent onderzoek van CNV (2024). Dat is ruim één op de vier werkenden. Dit komt neer op 2,6 miljoen werkenden. Bovendien wordt 16% van de werknemers gepest door hun leidinggevende.
- 20% van de bewoners van woonzorgcentra wordt gepest, ondanks het feit dat deze mensen al te maken hebben met fysieke kwetsbaarheid.
Cijfers per doelgroep
Onderwijs
- Basisscholen (po): 17% van de leerlingen wordt gepest. ► Cijfers Pesten in het Primair Onderwijs
- Voortgezet onderwijs (vo): 9% van de leerlingen wordt gepest. ► Cijfers Pesten in Voortgezet onderwijs
- MBO, Hogescholen & Universiteit: 7% van de studenten wordt gepest. ► Cijfers Monitor Sociale Veiligheid in de MBO-sector en ► Pesten binnen Hogescholen en Universiteiten
- LHBTIQ+: Het percentage lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen die wekelijks door leeftijdsgenoten wordt gepest, is twee keer zo hoog als dat van heteroseksuele leerlingen. ► Cijfers Pesten LHBTIQ+
Online Pesten / Cyberpesten
- 1 op de 5 jongeren wordt online gepest, dat is 400.000 jongeren per jaar (gegevens ANP). ► Cijfers Online Pesten / Cyberpesten bij jongeren.
Sportverenigingen
- 1 op de 5 leden van sportverenigingen wordt gepest, een probleem dat zich uitstrekt van kinderen tot volwassenen en senioren (onderzoek NOC*NSF & Centrum Veilige Sport). ► NIEUW: Cijfers Pesten in de zwem-, handboog- en badmintonsport 2022 ► Cijfers Pesten op Sportverenigingen
Werk
- 27% van de werknemers wordt gepest op het werk (onderzoek CNV, 2024). Dit heeft niet alleen gevolgen voor de medewerkers zelf, maar ook voor de organisatie, met hogere kosten door ziekteverzuim en verminderde werkproductiviteit. ► Cijfers Pesten op het Werk
Woonzorgcentra
- 20% van de senioren wordt gepest (onderzoek Nationaal Ouderenfonds). Dit gebeurt vaak in woonzorgcentra en verpleeghuizen, waar ouderen zich extra kwetsbaar kunnen voelen. ► Cijfers Pesten in Bejaardentehuizen/Woonzorgcentra
Wat kun je doen tegen pesten?
Stop Pesten Nu zet zich in voor pestpreventie en bewustwording door middel van educatie, trainingen en gastlessen. Wij bieden een breed scala aan oplossingen voor scholen, werkgevers, sportverenigingen, en zorginstellingen. Samen kunnen we pesten stoppen!
Steun Stop Pesten Nu
Wij vertrouwen volledig op de steun van donateurs en vrijwilligers om onze missie voort te zetten. Als non-profitorganisatie ontvangen wij geen subsidies, en jouw bijdrage helpt ons om verder te werken aan een pestvrije toekomst voor iedereen.