Cijfers Pesten op het Werk

084-8340086

Cijfers Pesten op het Werk

Een kwart van alle werkenden (26%) heeft wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. Bijna 1 op de 5 stelt dat de sfeer op het werk slechter is door de crisis. Dit blijkt uit gepubliceerd onderzoek d.d. 10 september 2020 van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 2.500 werkenden.  

‘Schokkende cijfers. Een respons van 26% betekent dat 2,3 miljoen werkenden te maken heeft met pestgedrag. Daarnaast is voor meer dan 1,5 miljoen werkenden de sfeer op het werk verslechterd door de crisis. Een zeer onwenselijke situatie,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.  

Pesten op het werk : hoe vaak komt het voor? 

In het rapport wordt gesteld dat ongeveer 16% van de werknemers in Nederland te maken heeft met pesten op het werk, op basis van een enquête onder 45.000 werknemers. Op basis van deze conclusie en het totaal aantal werknemers in Nederland (ongeveer 8,5 miljoen in 2015), wordt geschat dat ongeveer 1,4 miljoen werknemers te maken hebben met pesten op het werk.

Van deze 1,4 miljoen werknemers geeft ongeveer 35% aan dat het pesten voortduurt, waardoor ongeveer 500.000 werknemers per jaar te maken hebben met langdurig pesten op het werk.

Het onderzoek waarin wordt gesteld dat ongeveer 500.000 werknemers per jaar te maken krijgen met pesten op het werk, is uitgevoerd door TNO (Nederlands Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het rapport, getiteld "Pesten op het werk: cijfers, oorzaken en oplossingen", is gepubliceerd in 2015 en is te vinden op de website van TNO

Hoeveel werknemers worden gepest op het werk?

7,8% van de werknemers wordt gepest op het werk; dat zijn ruim een half miljoen werknemers

1,2% van de werknemers wordt structureel gepest op het werk; dat zijn ruim 80.000 werknemers

Bron TNO

Factsheet pesten op het werk Ministerie SZW juni 2015

Kwart van de werknemers ooit gepest

Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) start vandaag een campagne om dit probleem tegen te gaan.

900 miljoen Euro

Pesten op werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO.Onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW liet zien dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers weleens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest.

 

Factsheet TNO 2015

Download de factsheet van het TNO hier

 

Kosten pesten op het werk

Onderzoek van TNO schat de totale kosten voor werkgevers in 2012 als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting (zoals werkstress, agressie, pesten) op 2,2 miljard euro. Dit zijn slechts de loonkosten. Maatschappelijke kosten zoals die van ziektebehandeling, uitkeringen, etc. zijn hier niet bij opgeteld.  Elke werknemer die klaagt over pesten is jaarlijks ruim 2 x zoveel dagen afwezig dan een andere werknemer. Hij/zij kost gemiddeld minstens 3.600 euro extra aan de werkgever en de indirecte kosten lopen zelfs op tot 12.500 euro. Dat berekende Securex. Een geval van agressie op de werkvloer leidt tot een meerkost in dezelfde orde van grootte. Terwijl een goede aanpak van pesterijen een bedrijf heel veel kan opleveren. Het gepest op de werkvloer leidt tot ongeveer vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Een pestgeval kost een werkgever jaarlijks zo'n 45.000 euro, berekende psycholoog en pest-specialist Bob van der Meer.
 
De impact daarvan is voor alle betrokkenen enorm. Werknemers die gepest worden, krijgen vaak gezondheidsklachten, verliezen hun baan en plegen soms zelfs zelfmoord. De angstcultuur binnen een bedrijf of organisatie, waarvan pesten en intimidatie een teken is, heeft echter ook een negatieve invloed op andere werknemers. Ook de kosten voor het bedrijf zijn ontluisterend: 4 miljoen verzuimdagen per jaar, totaal geschatte kosten  2,3 miljard euro.
 

Leidinggevende 

11% van de mensen die wordt gepest, durft niets te zeggen over het pesten uit angst de baan te verliezen. 15% stelt dat de werkgever/leidinggevende minder tegen pesten optreedt dan voor de coronacrisis. 13% wordt overigens gepest door de leidinggevende zelf. ‘We snappen dat veel organisaties het water aan de lippen staat door de crisis. En de werkdruk in veel organisaties hoog is. Het is echter nooit reden om dit soort gedrag te tolereren,’ stelt Fortuin.  

Zorg Vooral in de zorg is een goede sfeer vaak ver te zoeken. Een kwart van het zorgpersoneel stelt dat de sfeer op het werk slechter is dan voor de crisis. 1 op de 3 zorgmedewerkers heeft te maken gehad met treiteren of ander vervelend gedrag. 

Verziekte werksfeer  Fortuin: ‘Zorgpersoneel is iedere keer de gebeten hond. Al maandenlang stellen ze hun leven in de waagschaal om Nederland door de crisis te helpen. Ze hebben daar bovenop nu dus te maken met een verziekte werksfeer. Ongehoord. 13% van de zorgmedewerkers geeft aan dat de werkgever niet optreedt tegen pesten. We vragen alle werkgevers in de zorg om hier paal en perk aan te stellen.’   

Overheid en ICT

Ambtenaren die bij de landelijke overheid werken (32%) en mensen in de ICT-sector (34%) krijgen ook bovengemiddeld vaak te maken met pestgedrag. De landelijke overheid schiet er ook op een andere manier slecht uit: maar liefst een kwart stelt dat hun werkgever niet optreedt tegen het pesten. ‘Zelfs in deze tijden van thuiswerken gaat het pesten gewoon door,’ aldus Fortuin. ‘We roepen ook deze werkgevers op om hard op te treden tegen ongewenst gedrag.

* Cijfers afkomstig uit de onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van CNV september 2020

 
Bron: TNO, FNV, Pesten op de Werkvloer, Conferentie over Pesten http://www.fnvbondgenoten.nl/site/dossiers/veilig_en_gezond_werken/392528/392540/arbokaart_pesten