yo faggot, fucking n00b u suck
Kan je zo tegenkomen in de chatbox van een online game
Het is bijna normaal als je online games speelt: scheldpartijen in de chatbox of over over je koptelefoon. Volgens een Brits onderzoek krijgt de helft van de jongeren tijdens het online gamen te maken met pesten. Dat is veel, maar wat voor de een online pesten is, vindt de ander er gewoon bij horen.
De onderzoekers vroegen in een enquête ruim 2500 mensen die het spel Habbo Hotel spelen of ze weleens gepest worden. Meer dan de helft zei ja. Habbo Hotel is een soort virtueel hotel waar je met mensen kan chatten, kamers kan inrichten en meubels kan ruilen. Vooral veel jonge mensen spelen het spel.
"In Nederland zullen de cijfers niet heel anders zijn", zegt Patricia Bolwerk van Stop Pesten Nu. "Dit soort verhalen hoor ik ook vaak in klassen waar ik kom om over cyberpesten te praten."
De online gamecultuur is hard. Schelden (flamen, in jargon) is aan de orde van de dag, en dat gaat er heftig aan toe. Bij vechtspellen als Battlefied 4, Call of Duty of League of Legends word je al snel verbaal afgemaakt als je een fout maakt - of gewoon voor de lol.
De onderzoekers van de Britse anti-pest-organisatie Ditch The Label ondervroegen ruim 2500 spelers van Habbo Hotel in de enquête. 57 procent zei ooit online gepest te zijn, 64 procent wordt weleens 'getrolled' en bijna de helft is ooit bedreigd. 40 procent had ongewenst seksueel contact online, en 38 procent zei weleens gehackt te zijn. Hier lees je het hele rapport.
De grootste competitieve gamer van Nederland vroeg op ons verzoek zijn 150.000 volgers op Twitter of ze weleens gepest worden tijdens het gamen. Ruim 2600 mensen reageerden en meer dan 60 procent zei ja. En onder de poll kwam een vrij typische reactie voor de online gamecultuur:
Have you ever been bullied during gaming?
@FebivenLoL if you consider yourself bullied online or even let yourself be " bullied " then u are just a faggot, no offense.
"Kinderen en tieners tot een jaartje of 16 denken dat alles wat online wordt gezegd waar is. Als mensen van alles roepen over hoe slecht je skills in een game zijn, ga je daar vanzelf in geloven."
"En het gaat ook niet alleen om schelden, je kan ook uit een team worden gegooid, of de hele tijd 'gekilled' worden zodat je score daalt."
Toch is de 20-jarige Am1nLoL (van bovenstaande tweet) het daar niet mee eens, vertelt hij in een DM-gesprek op Twitter. "Om te beginnen, bijna elke grote game heeft een mute-functie (waarmee je iemand op stil kan zetten, of zelfs helemaal blokkeren). Waarom zou je die niet gebruiken als je emotioneel wordt van iemand?"
Als je gelooft in pesten in games, vind ik dat niet respectvol tegenover de mensen die in het echte leven serieus gepest worden.
Am1nLoL
"Ik snap niet hoe je je gepest kan voelen door iemand die je niet kent en nooit zal ontmoeten. Ik ben gewend aan zo'n omgeving en ben er soms ook onderdeel van. Tsja, dit is gewoon hoe het werkt. En als je gelooft in pesten in games, vind ik dat niet respectvol tegenover de mensen die in het echte leven serieus gepest worden."
Trolling
Net als in het echte leven is de grens tussen pesten en plagen soms dun. Trolling (de online versie van plagen, vooral gericht op het uitlokken van emotionele reacties) is gemeengoed op het hele internet, en dus ook in de online gamewereld. Voor een deel hoort dat erbij, en ontwikkel je daar een schild voor.
Maar er zit een grijs gebied tussen pesten en gewoon een beetje trollen. In de YouTube-video hierboven zie je hoe iemand teamgenoten vermoordt. Dat is bedoeld als grapje, maar in de comments vind je al snel boze mensen die dat te ver vinden gaan. De vraag is of je als 12-jarige de humor ervan inziet.
"Go kill yourself is normaal in sommige games, en tieners nemen dat soms heel serieus", legt Patricia uit. "Die identificeren zichzelf heel erg met hun online identiteit. Om erbij te horen of toch die punten maar te scoren, gaan ze vaak over hun eigen grenzen."
"Natuurlijk kan je zo iemand blokkeren of muten, maar die optie is er niet altijd. En jonge kinderen kunnen die opties niet altijd goed vinden, of weten niet dat het kan. Daar doen gamebedrijven ook nog niet genoeg aan vind ik."
"Jonge mensen zijn vaak ook nog naïef, te goed van vertrouwen. En dan komt het veel harder aan, zeker als je in het echte leven ook al met dingen worstelt. Oudere gamers stoppen gewoon, of joinen een ander team, die kunnen dat relativeren. Maar tot je zestiende is dat niet vanzelfsprekend."
Word je zelf gepest, online of in het echt? Praat erover, met mensen die je kan vertrouwen. Vind je dat moeilijk, of heb je die mensen niet, kijk dan even hier. Daar vind je allerlei sites om pesten te melden en mensen met wie je daarover kan praten.
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen