De zestienjarige jongen die afgelopen vrijdag een medeleerling in Voorburg doodstak is ook veelvuldig gepest, zo werd de afgelopen dagen bekend. Of die vergelijking ook voor hem opgaat, kan Bolwerk niet zeggen. ,,Dat is geheel afhankelijk van de persoonlijkheid. Een deel kan overgaan tot geweld, maar je hebt ook slachtoffers die steeds verder in hun schulp kruipen of de clown proberen uit te hangen. Vast staat in elk geval wel dat de impact op alle pestslachtoffers heel groot is. Het kan jarenlang doorwerken, soms zelfs tot de dood."
Gepeste kinderen kampen vaak met een laag zelfbeeld. Ze zijn onzeker, kunnen moeilijk vrienden maken, durven hun grenzen vaak niet aan te geven en hebben het gevoel dat ze er niet toe doen. ,,Verder vinden kinderen het heel moeilijk dat ze er voor hun gevoel alleen voor staan. Dat niemand binnen de groep optreedt, geeft ze het gevoel dat pesten kennelijk mag. Ook zoeken gepeste kinderen de schuld vaak ten onrechte bij zichzelf."
Vergeleken met vroeger wordt er nu niet meer gepest, denkt Bolwerk. ,,Maar dat het pesten nu ook na schooltijd op sociale media doorgaat, maakt het probleem wel een stuk complexer. Voor veel volwassenen is de digitale wereld nog onzichtbaar, terwijl het voor kinderen kan betekenen dat ze zich ook thuis niet meer veilig voelen."
Wel zijn we volgens Bolwerk op de goede weg. ,,Er komt op scholen en televisie steeds meer aandacht voor pesten. Op het RTL-programma Gepest was aanvankelijk veel kritiek, maar het zorgt er wel voor dat pesten uit de taboesfeer komt. Verder heeft het ministerie een keurmerk afgegeven voor effectief bewezen programma's tegen pesten. Ook moeten scholen met het probleem aan de slag gaan en is een pestprotocol vanaf 2015 voor alle scholen verplicht. Dat laatste is een mooie houvast, maar geen heilig middel tegen pesten. Alleen als scholen samen continu met alle leerlingen in gesprek blijven, kan pesten worden teruggedrongen. Omstanders en meelopers zijn daarbij heel belangrijk. Zij zijn namelijk degenen die het pesten in stand kunnen houden of stoppen." (foto: Menno Mulder Photography)
Gepeste kinderen doen er goed aan om hun verhaal te vertellen, zowel tegen hun ouders als tegen de school. Verder is het volgens Bolwerk belangrijk dat ze met korte zinnen aangeven dat ze iets niet leuk vinden. Rechtop zitten/staan en de ander in de ogen kijken kan ook helpen.
Surf voor meer informatie naar www.stoppestennu.nl