Getrouwde man ontslagen na stalken collega met honderden appjes | Stop Pesten NU

084-8340086

Getrouwde man ontslagen na stalken collega met honderden appjes

Het heftig stalken van een vrouwelijke collega betekent het abrupte einde van een carrière van ruim 15 jaar bij kruiden- en sauzenfabrikant Verstegen. Hij overstelpt haar met honderden whatsappjes, wacht op haar op de parkeerplaats en dreigt haar zwart te maken in het team. 

In korte tijd verandert hij 'van een lieve aardige collega' in een 'afschuwelijke man', vertelt de vrouw in gesprekken met het bedrijf. Zijn gedrag verandert nadat de twee uit eten waren geweest, en de man graag nog eens wil afspreken. 

Verliefd

Dat wil de vrouw niet, omdat de man getrouwd is, staat in een onlangs gepubliceerd vonnis van de Rotterdamse rechtbank. De man, die sinds 2008 als fabrieksmedewerker bij het bedrijf werkt, appt haar vervolgens dat hij verliefd op haar is, maar een uur later verandert hij radicaal van toon. Volgens hem heeft de vrouw de situatie uitgelokt, blijkt uit het appverkeer dat is ingezien door het bedrijf. 

Weer iets later stuurt hij haar dat hij gaat scheiden van zijn vrouw. De vrouwelijke collega reageert daar niet op. Dat kan de man niet verkroppen: hij stuurt haar op 23 maart vorig jaar in minder dan een uur tijd honderden berichtjes. 

Hallo????????????

In sommige berichten staat maar een letter, in andere schrijft hij alleen 'hallo' of een variant erop of heel veel vraagtekens. Als de collega vraagt of hij wil stoppen, dreigt de man om informatie over haar aan collega's te vertellen. De vrouw blokkeert hem vervolgens op Whatsapp.

Dat is nog niet het einde van de stalking, vertelt zij in een gesprek met het bedrijf. "We zullen wel zien wat er met jou gebeurt", zegt hij bijvoorbeeld tegen haar. Ook spant hij samen met iemand anders om haar uit het team te pesten. 

Als ze hem ook op social media blokkeert, maakt de man een ander account aan. Dat bezorgt de vrouw een 'stikkend gevoel'. Ook zijn gedrag in het echt geeft haar het gevoel dat ze in een hoekje wordt gedreven: ze wordt door hem opgewacht op de parkeerplaats van het bedrijf. 

Opdringerig en vijandig

"Het beeld dat ontstaat uit de combinatie van de appberichten en de gespreksverslagen is dat [man] zich opdringerig, vijandig en intimiderend tegenover [vrouw] heeft gedragen", concludeert de rechtbank. De man ontkent in eerste instantie, totdat hij wordt geconfronteerd met het appverkeer. Dan herinnert hij zich de situatie niet meer. Zijn gedrag in de rechtszaal toont volgens de rechters aan dat hij niet 'de ernst van de situatie realiseert'. 

De vrouw is ook niet de enige die over hem had geklaagd bij het bedrijf. Begin dit jaar melden zich meerdere collega's bij het bedrijf met klachten over intimidatie, bedreiging en pestgedrag. In eerste instantie wordt nog een traject opgestart om de boel te sussen, maar na het verhaal van de vrouw wil Verstegen toch van hem af. 

Kopstoot uitgedeeld

De rechter geeft het bedrijf gelijk. Het gaat namelijk niet om een 'kleine misstap'. Bovendien heeft de man bepaald geen 'smetteloos' dienstverband. In 2018 deelde hij een kopstoot uit tijdens een gevecht. 

De man eiste 56.973,35 euro aan ontslagvergoedingen, maar de rechter wijst dit af. Sterker nog: omdat zijn ontslag terecht is, moet hij de juridische kosten van Verstegen betalen. Dat kost de man 921 euro.

Bron: RTL Z

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco