Grensoverschrijdend gedrag in danswereld: ongewenst aanraken wordt genormaliseerd | Stop Pesten NU

Grensoverschrijdend gedrag in danswereld: ongewenst aanraken wordt genormaliseerd

In Den Haag zijn vandaag de resultaten gepresenteerd van het langverwachte onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Daaruit blijkt dat vier op de tien dansers in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, en klokkenluider Kim Koumans bespreken het rapport in De Nieuws BV.

Uit het onderzoek blijkt dat in de danswereld allerlei vormen van misbruik voorkomen. Dan gaat het om verbale mishandeling in de vorm van schreeuwen, pesten of aanzetten tot gewichtsverlies. Maar het gaat ook om ernstige vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het treft bovendien niet alleen volwassenen, maar ook kinderen. Maar liefst 29 procent van de kinderen die in georganiseerd verband danst, heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag.

Veel mannen slachtoffer grensoverschrijdend gedrag

In het rapport staat dat opvallend veel mannen slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. "Dat hadden we niet verwacht", zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht én onderzoeker van Verinorm. "Uit het bevolkingsonderzoek blijkt dat op professioneel en semiprofessioneel niveau veel mannen meedoen. Daarmee is het aandeel mannen ook veel groter. En dan zie je dus dat zij dit ook meemaken."

Daarnaast toont het onderzoek aan dat de daders van grensoverschrijdend gedrag in de danswereld vaak 'gatekeepers' zijn. Mensen in een belangrijke positie. Kortom: een positie die bepalend is voor jouw carrière. Denk daarbij aan de dansdocent, trainer of choreograaf.

Genres

Dansgenres waar het meeste misbruik voorkomt zijn onder andere urban, zouk, en salsa. Daarnaast komen veel dansers die melding maken van misbruik uit de stijldanswereld. Kim Koumans bijvoorbeeld ook. "Ik weet niet anders", zegt Koumans. "Ik ken ook mensen die ook echt op hele jonge leeftijd misbruik hebben meegemaakt."

Kim Koumans luidde in 2020 de noodklok. De oud-danseres was van het begin van haar carrière tot aan het eind slachtoffer van verschillende vormen van misbruik. "Ik kan moeilijk met plezier terugdenken aan die periode, het is dubbel. Ik mis het dansen, maar ik wil het ook niet meer terug", zei Koumans toen in De Nieuws BV. Sinds Koumans naar buiten trad met haar verhaal strijdt voor een veilige cultuur in de danswereld.

Normaliseren ongewenst gedrag

Wat het moeilijk maakt is dat het elkaar aanraken in de danswereld heel gewoon is. Bij stijldansen bijvoorbeeld heeft het aanraken ook een duidelijke functie. En daar zit het probleem niet: het probleem zit bij het onnodig en ongewenst aanraken, en bij het normaliseren daarvan.

Olfers: "Dat maakt het zo zorgelijk. Zeker als het kinderen betreft die op hele jonge leeftijd in de danswereld groeien en veel trainingsuren maken en eigenlijk niet de wereld daarbuiten kennen. Dan zie je eigenlijk dat zij bepaalde vormen van ongewenst gedrag gaan accepteren en normaliseren. Dat kan heel schadelijk zijn."

Toezichthouder

Koumans strijdt om de zwijgcultuur rondom misbruik in de danswereld te doorbreken. Dit rapport toont alleen nog maar meer aan hoe belangrijk dat is. "Wat ik heel graag wil is dat er een opvolgingscommissie komt naar aanleiding van dit rapport, dat de aanbevelingen worden opgevolgd", zegt Koumans. "En ik wil een aparte toezichthouder voor de danswereld om van versnippering af te komen."

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen