Grensoverschrijdende berichten in appgroepen politie: 12 agenten bestraft | Stop Pesten NU

084-8340086

Grensoverschrijdende berichten in appgroepen politie: 12 agenten bestraft

De politie heeft elf agenten uit hun functie gezet vanwege 'ernstig grensoverschrijdende en discriminerende berichten' in appgroepen. Het gaat om onder andere agenten van de eenheid Amsterdam. Een twaalfde agent is geschorst.

Negen politieagenten van de eenheid Amsterdam zijn uit hun functie gezet vanwege deelname aan de appgroepen. Een tiende agent is geschorst. Ook een agent van het Politiedienstencentrum dat gaat over de bedrijfsvoering en een werknemer van de Rotterdamse politie zijn uit hun functie gezet. 

'Neem ik zeer hoog op'

Zowel de eenheid Amsterdam als de andere eenheden zijn onderzoeken gestart. "De onderzoeken richten zich op afzonderlijke WhatsAppgroepen waarin, soms in wisselende samenstelling, ernstig grensoverschrijdende en discriminerende berichten werden gedeeld", schrijft de politie. Het bestaan van de WhatsAppgroepen kwam naar voren in twee strafrechtelijke onderzoeken.

Politiechef Frank Paauw van de eenheid Amsterdam benadrukt dat belediging, pesterijen en discriminatie geen plaats hebben bij de politie. "Dat staat haaks op de politie die we willen en moeten zijn: integer, betrouwbaar, moedig en verbindend." 

'Pijnlijk voor politie'

Misdaadverslaggever van RTL Nieuws Koen Voskuijl noemt deze nieuwe racismezaak 'pijnlijk voor de politie'. "Na een reeks van dergelijke affaires in de afgelopen jaren, van de racistische appgroep in Rotterdam tot racistische uitspraken van agenten in Parijs, doet de politietop zijn best het roer om te gooien. Er lopen allerlei programma's om medewerkers bewust te maken van racisme binnen de organisatie. Dat er dan weer zo'n appgroep opduikt, helpt daar zeker niet bij."

Hij zegt dat de 'precieze aard en omvang van de uitingen nog verder worden onderzocht'. "Op details kan ik niet ingaan vanwege het onderzoek, maar wat ik tot nu toe heb gehoord, neem ik zeer hoog op. Daarom laten we dit tot op de bodem uitzoeken." 

Vaker problemen politie

Eerder deze maand werd bekend dat de Rotterdamse politie zes medewerkers had bestraft voor vrouwonvriendelijke, discriminerende en andere ongepaste opmerkingen in een privé-WhatsAppgroep. Een medewerker is ontslagen. De andere vijf krijgen, afhankelijk van hun uitlatingen en betrokkenheid in de chat, straffen opgelegd variërend van voorwaardelijk ontslag met een proeftijd van twee jaar en een overplaatsing, tot een schriftelijke waarschuwing.

In november vorig jaar werd er een onderzoek ingesteld naar vier medewerkers van politie Midden-Nederland die zich vermoedelijk discriminerend en racistisch hadden uitgelaten op sociale media. In augustus ontsloeg de politie Zeeland-West-Brabant twee agenten en plaatste twee anderen over, na een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en oneigenlijk gebruik van vuurwapens. 

 

Bron RTL Nieuws

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco