51% van de respondenten geeft aan weleens gepest te zijn op school? 27% geeft aan zelf gepest te hebben.
De veertienjarige Melanie heeft maandagochtend een poging gedaan om zichzelf iets aan te doen op het Hanze College in Oosterhout. De Bredase puber slikte een hele strip allergiepillen na aanhoudende pesterijen van een aantal medescholieren.
Haar ouders, Wendy en Sjef zijn in shock en boos op de school. Moeder Wendy postte een emotioneel bericht op Facebook na het voorval, dat massaal wordt gedeeld. Zij en vader Sjef verwijten de school niet voldoende gedaan te hebben aan de pesters en tegen de pesterijen: “School gaf aan dat pesten heel ingewikkeld is en dat het lastig is om er iets aan te doen.” Ze voelen zich in de steek gelaten.
De directeur van de school, Peter van Beek, zegt dat er na wat meidenvenijn wel degelijk actie is ondernomen. Dat was in november vorig jaar en toen is er gepraat, daarna leek het beter te gaan: “Er waren juist signalen vanuit de diverse betrokkenen dat het al een tijdje goed ging.”
Hij kan zich goed voorstellen dat de ouders enorm zijn geschrokken en zo emotioneel reageren. Maar in het geval van de veertienjarige Melanie is er volgens hem wel degelijk bemoeienis geweest van schoolleiding, de teamleider en mentor.
Brief aan ouders
De school heeft op hun website twee uitgebreide statements geplaatst waarin ze reageren op het voorval en uiteenzetten hoe zij omgaan met pesten op school. Daar in stelt de school dat ze blij en opgelucht zijn dat de leerlinge in orde is: “Dat is het allerbelangrijkst.”
Ook benadrukt de school dat een dergelijk verhaal altijd meerdere kanten heeft en dat dit complexe processen zijn waar veel mensen bij betrokken zijn: “We hopen dat u begrijpt dat we, in het belang van de privacy van alle betrokkenen, niet op details kunnen ingaan.”
Fysieke en sociale veiligheid op school
Tot slot onderstreept de school in hun statement op de website dat ze heel veel waarde hecht aan de fysieke en sociale veiligheid op school en verschillende middelen inzetten om die veiligheid te waarborgen en dat zij erg geschrokken zijn van de gebeurtenissen van afgelopen maandag 19 februari.
Ook Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu vindt dat scholen hardere sancties voor pesters kunnen opleggen: “Scholen kunnen zeggen: dit is het gedrag wat we verwachten van leerlingen. Bevalt je dat niet, dan krijg je drie waarschuwingen en anders ben je van onze school af. Dan heb je misschien twee rotte appels eruit, maar veertig nieuwe leerlingen erin.”
Interessante informatie over pesten:
- Tips bij pesten voor ouders, scholen en kinderen
- Hulp nodig bij pesten
- Hulp nodig bij online pesten
- Herken jij signalen bij pesten op school
- Pesten in de klas aanpakken en voorkomen
- Sanctieladder bij pesten binnen VO-scholen
- Ons aanbod bij aanpak bij pesten en online pesten
- 113 online Zelfmoordpreventie
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen