Help, mijn kind is een pester! Wat kan ik als ouder doen? | Stop Pesten NU

Help, mijn kind is een pester! Wat kan ik als ouder doen?

Pesten heeft niet alleen een effect op kinderen maar ook op ouders. Ouders van gepeste kinderen zien even hard af als hun eigen kind. Maar wat als je kind zelf een pester is? Hoe kan je hier het best mee omgaan? 

Niemand wordt graag op het matje geroepen bij de directie van de school van je kinderen. Je schrikt waarschijnlijk enorm wanneer die je dan ook nog eens vertelt dat je kind een pester is. Je vraagt je misschien af of je zelf iets verkeerd gedaan hebt of waarom je de signalen zelf niet opgevangen hebt.

Wat kan je doen als ouder?

  • Straf niet meteen. Probeer met je kind te praten. Vraag wat er precies gebeurd is en waarom je kind zich precies zo gedroeg.
  • Zoek naar mogelijke redenen waarom je kind pest. Misschien kan je er wel iets aan doen.
  • Leg het verschil tussen plagen en pesten uit en maak duidelijk dat pesten niet kan. Voor sommige kinderen is het moeilijk om dat onderscheid te maken. Maak daarbij wel duidelijk dat je je kind als persoon niet afkeurt maar het gedrag.
  • Help je kind om het eigen zelfbeeld te versterken. Pesten is niet de manier om aan meer vrienden te geraken, integendeel. Leer je kind om op een positieve manier om te gaan met andere kinderen.
  • Geef je kind ook de verantwoordelijkheid over de situatie. Bespreek samen hoe hij of zij ervoor kan zorgen dat het slachtoffer zich weer beter voelt en hoe ze jouw vertrouwen weer kunnen winnen. Maak afspraken en regels en verzin oplossingen om het pesten te stoppen.
  • Bespreek de pest problematiek ook op school met de leerkracht of leerlingenbegeleider. Ook zij kunnen een hulp zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon worden voor je kind. Als je kind het even lastig heeft of herinnerd moet worden aan de afspraken, kan hij of zij altijd terecht bij die persoon.

Leesvoer

Je kan je kind ook boeken laten lezen over pesten. Hier een kort literatuurlijstje:

  • ‘Pesten doet pijn’, J.F. van der Poel
    Leeftijd: vanaf 10 jaar
    Heidi heeft het moeilijk. Op school wordt ze gepest door een paar meisjes uit haar klas. Thuis heeft ze het ook niet makkelijk, haar moeder is erg ziek. Ze zoekt regelmatig haar toevlucht tot Mini, haar poes. Wanneer haar klasgenootjes weer lelijk doen, belandt Heidi zelfs in het ziekenhuis. Kan dit allemaal nog goed komen?
  • ‘Vechten tegen pesten’, Guurtje Leguijt
    Laura is verhuisd. Op haar vorige school werd ze nogal gepest maar nu gaat alles goed en maakt ze veel vrienden. Ze merkt al gauw dat er iemand anders in de klas het slachtoffer is. Ze weet niet direct wat ze er aan kan doen, maar samen met de onderwijzer bedenkt ze een ‘reddingsplan’.
  • ‘Spijt’, Carry Slee
    Jochem is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er ook niks van te zeggen. De turnleraar (en leraar van de klas) grijpt ook niet in. Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Op een ochtend krijgen de kinderen van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond ook nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Als ze Jochems tas in het meer vinden, is het misschien al te laat.
  • ‘Berenklauw’, Dirk Vrancken
    Leeftijd: 8 jaar en ouder
    Bruno wordt gepest op school. Enkele kinderen lopen de hele tijd achter hem aan en noemen hem Sprinkhaan. Gelukkig is er nog Arianne, met wie Bruno het goed kan vinden. Als de klas op bosuitstap is, duwt een van de pestjongens Bruno in een struik berenklauw. Het sap van die giftige plant brandt op zijn huid, maar een speciaal zalfje van de gids doet wonderen.

Bron

Doelgroep: 
Ouders

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen