Een leerling met zijn hoofd op zijn bank, vindt jouw les niet interessant. Babbelaars willen jou alleen maar tegenwerken. “Zulke veronderstellingen zijn niet altijd correct”, zegt CVO-lector Lieve Hendrickx. “Met een check-in bij het begin van je les kijk jij in de hoofden van je leerlingen.” Bekijk de video.
Lieve Hendrickx, lector AP Hogeschool: “Aan het begin van de les stel ik in de kring een paar richtvragen. Bijvoorbeeld: ‘Wat hindert jou vandaag om met je volle aandacht aanwezig te zijn?’ Ik beantwoord die vraag eerst zelf. Daarmee breek ik het ijs en geef ik richting aan het verdere verloop van de check-in.”
Lieve: “Vervolgens antwoorden de leerlingen. Niemand is verplicht, maar ik moedig leerlingen die zich in een uitspraak herkennen wel aan om een stap vooruit zitten. Zo voelt degene die de uitspraak deed zich niet alleen en krijg ik zicht op wat er eventueel onderhuids speelt bij verschillende ‘partijen’ in de klas.”
Lees verder onder de video.
Bekijk de video ‘Wat speelt er bij leerlingen? Kom het te weten door middel van een check-in‘
Lieve: “Soms zijn er immers dingen aan de gang in een groep waar je als leraar geen zicht op hebt. Je weet niet of er een conflict speelt tussen leerlingen, of wat er zojuist op de speelplaats gebeurde. Maar dat heeft wel invloed op je les en de sfeer in de klas. Met een check-in breng je die onzichtbare groepsprocessen boven de waterlijn.”
Lieve: “Maar ook over individuele leerlingen leer je soms onverwachte dingen, die je helpen om hun gedrag beter te interpreteren. Zo leerde ik dat de leerling die volgens mij verveeld in de klas zat, eigenlijk vermoeid is omdat zijn dochtertje niet goed doorslaapt. Ik ken mijn leerlingen door die check-ins beter en kan daardoor beter lesgeven. Maar omdat ik zelf ook meedoe, begrijpen de leerlingen mij ook beter. Door je eigen weerstanden in de groep te brengen en bespreekbaar te maken, vermijd je wederzijds onbegrip.”
Lieve: “Aan het einde van de check-in is het belangrijk dat je even samenvat wat allemaal werd gedeeld. Daardoor voelen leerlingen zich gehoord, maar kunnen ze ook toevoegingen doen wanneer je iets gemist hebt of verkeerd begreep. Nadat iedereen even heeft losgelaten wat door zijn of haar hoofd spookt, kan de les veel efficiënter van start.”
Bron Klasse
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen