Hoe maak je het veilig voor mensen om hun mening te geven op het werk | Stop Pesten NU

Hoe maak je het veilig voor mensen om hun mening te geven op het werk

Wanneer we mensen belonen voor het uitspreken van hun waarheid, kunnen we betere en productievere werkomgevingen creëren. Het is van essentieel belang dat organisaties een cultuur van openheid en veiligheid bevorderen, waarin medewerkers zich gesteund voelen om hun zorgen, ideeën en meningsverschillen te delen.

De gevolgen van niet spreken

Wanneer mensen bang zijn dat ze gestraft zullen worden voor het uitspreken van hun mening, zullen ze dat meestal niet doen. En kunnen we ze echt verwijten dat ze dat niet doen? Dit is vaak het falen van leiderschap om een cultuur te creëren die het uitspreken van meningen aanmoedigt en beloont.

Of het nu om een echte of waargenomen ervaring gaat – en soms is onze perceptie onze werkelijkheid – als het voelt alsof er gevaar is of we bestraft worden voor het delen van ideeën, zorgen, meningsverschillen of fouten, neemt de kans dat we onze stem laten horen af. Het proces van het beslissen om wel of niet te spreken wordt door professoren Ethan Burris en Jim Detert “stemcalculatie” genoemd, waarbij mensen de verwachte voordelen van spreken afwegen tegen de risico’s.

Voorbeelden van gebrek aan spreekcultuur

Het ontbreken van een cultuur waarin mensen zich vrij voelen om zich uit te spreken, kan desastreuze gevolgen hebben, zoals de tragedies rond de Boeing 737 MAX, die resulteerden in twee vliegtuigcrashes en het verlies van 346 levens, of de recente ramp met de Titan-submarine, waar twee voormalige medewerkers van OceanGate soortgelijke veiligheidszorgen uitten over de dikte van de romp, maar hun stemmen werden genegeerd.

De risico’s hoeven niet levensbedreigend te zijn voor medewerkers om te voelen dat het niet veilig of de moeite waard is om te spreken. En wanneer mensen ervoor kiezen om hun ideeën, zorgen, meningsverschillen en fouten voor zichzelf te houden, verliest iedereen. Organisaties met een cultuur waarin spreken wordt aangemoedigd, zijn veiliger, innovatiever, meer betrokken en presteren beter dan hun concurrenten.

Hoe creëer je een spreekcultuur?

Het begint met het weerstaan van de verleiding om medewerkers te manipuleren en eindigt met het creëren van een omgeving waarin het veilig en de moeite waard is om de waarheid te delen.

De kosten van manipulatie

Er zijn twee psychologische fenomenen die de uitkomst van onze “stemcalculatie” beïnvloeden: gaslighting en toxische positiviteit.

  • Gaslighting
    G
    aslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij iemand zijn of haar eigen realiteit gaat betwijfelen. Het komt bijvoorbeeld voor wanneer een medewerker zijn gevoelens deelt met een leider en deze reageert met: “Dat klopt niet. Jij voelt niet zo.” Het ontkennen van iemands gevoelens is inhumaan en mist emotionele intelligentie.
     
  • Toxische positiviteit
    Toxische positiviteit is een subtiele variant van gaslighting, waarbij alleen positieve dingen besproken mogen worden en negatieve emoties worden genegeerd. Het vermijden van moeilijke gevoelens is ongezond en onproductief, vooral wanneer het om verdriet of boosheid gaat.

Ruimte maken voor authenticiteit

Wanneer organisaties medewerkers aanmoedigen en belonen voor het delen van hun echte gevoelens en ruimte maken voor het uiten van emoties, kan dit een groot voordeel zijn. Emoties zijn waardevolle gegevens die ons kunnen helpen om betere, weloverwogen beslissingen te nemen.

Hoe leiders een veilige omgeving creëren

Leiders kunnen een omgeving creëren waarin het veilig en de moeite waard is om zich uit te spreken door:

  1. Het aanmoedigen van medewerkers om hun waarheid te delen
    Wanneer mensen zich vrij voelen om zich uit te spreken zonder angst voor vergelding, voelen ze zich meer gewaardeerd en betrokken bij hun werk.
  2. Het bieden van psychologische veiligheid
    Het is essentieel dat medewerkers zich veilig voelen om hun ideeën en zorgen te uiten, zonder de angst om bestraft te worden.
  3. Het belonen van openheid
    Leiders die openheid belonen, helpen een cultuur te creëren waarin mensen zich comfortabel voelen om ideeën, meningsverschillen en zelfs fouten te delen. Dit draagt bij aan een innovatieve en ondersteunende werkomgeving.
  4. Het bieden van een duidelijk pad voor verbetering
    Wanneer medewerkers hun zorgen delen, moeten leiders niet alleen luisteren, maar ook actie ondernemen. Het gaat erom dat de medewerkers zien dat hun inbreng waardevol is en daadwerkelijk leidt tot positieve veranderingen.

Het belang van leiderschap

Leiders hebben de verantwoordelijkheid om de stem van medewerkers te waarderen door het zowel psychologisch veilig als de moeite waard te maken om zich uit te spreken. Ze moeten niet alleen mensen aanmoedigen om hun mening te delen, maar hen ook belonen voor het doen van dat, vooral wanneer ze moeilijke onderwerpen ter sprake brengen.

Een organisatie met een gezonde spreekcultuur is innovatief, productief en veerkrachtig. Leiders die zich inzetten voor het creëren van een veilige en open omgeving, dragen bij aan het creëren van een betere werkplek en een betere versie van de menselijkheid.