Nepprofiel herkennen | Fake account | Online Pesten | Cyberpesten

Nepprofiel herkennen | Fake account | Online Pesten | Cyberpesten wat kan ik doen

Iemand met een nep-profiel op sociale media noemen we een faker. Een voorbeeld van een faker is een 41-jarige man die een profiel aanmaakt met een nepnaam, een nepfoto en erbij zet dat hij 17 jaar is. Fakers zijn laf, vinden de meeste jongeren, want ze stelen foto’s van anderen.

Probeer een faker te ontmaskeren, het kan een kinderlokker (lees ook Grooming) zijn. Maar een goede faker maakt een goed profiel. Extra moeilijk dus om te herkennen.

Love me Tinder

Je kent het wel. Je leert via Tinder, Facebook of Instagram een leuk iemand kennen en wilt daarmee afspreken. Maar hoe weet je of iemand die je online ontmoet echt of nep is? En of je diegene kunt vertrouwen?

De Bucket Boys deden een sociaal experiment. Zij bewerkten wat strandfoto's van zichzelf, waardoor ze veel gespierder en bruiner waren dan in het echt het geval is. Vervolgens probeerden ze, met die foto's, via Tinder een date te regelen. En ja hoor... direct de eerste avond was het raak. Toen ze opdaagden, stond hun date perplex... Dit had ze niet verwacht. Ben jij benieuwd hoe de date is gegaan? Bekijk dan snel de bovenstaande video van de Bucket Boys. In de video vertellen de Bucket Boys ook wat er allemaal kan gebeuren als je online identiteit door iemand anders wordt gestolen. Zo kunnen er namens jou bijvoorbeeld rare teksten op het internet geplaatst worden. Of het kan zo zijn dat iemand (naakt)foto's van jou bewerkt en je ermee chanteert. Kom erachter wat online strafbaar is en wat je kunt doen om nepprofielen te herkennen.

Hoe ontmasker je een faker? Spoedcursus: hoe ontmasker je een faker?

1.Check als eerste de profielfoto

Fakers gebruiken vaak een mooie foto, ze willen namelijk dat je een beetje verliefd op ze wordt. Je kunt die foto checken op Google Afbeeldingen met ‘reverse image search’.

Wordt de foto ook op andere websites gebruikt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een faker.

2.Check de vrienden

Dit vraagt om serieus speurwerk. Check de leeftijden. Iemand die vooral bevriend is met 17-jarige meisjes is verdacht. Echte mensen hebben ook vrienden die ouder zijn, bijvoorbeeld familie, buren of ouders. Bij welke sportclub is iemand lid? Op welke school zit degene? Dan is het logisch dan degene ook vrienden heeft op die sportclub en school. Hebben jullie geen gezamenlijke vrienden? Dat lijkt onbetrouwbaar.

3.Check de tijdlijn

Wat voor soort berichten heeft iemand geplaatst? Iemand die alleen maar post: ‘drop hier je snapchat en je hoort van me’ is verdacht. Ook posten fakers vaak foto’s waar ze samen met een klein kind op staan – ze zeggen dat het een broertje of neefje is. Dan komen ze betrouwbaar over.

4.Chat alleen met mensen die je ook echt persoonlijk kent

Iedereen op internet kan zich anders voordoen dan hij of zij is. Accepteer dus geen vriendschapsverzoek van iemand die je niet in het echte leven kent.

5.Vertrouw je het niet? Rapporteer, blokkeer of ontvriend

Blokkeer (of ontvriend) degene die je online lastig valt
Praat erover met je ouders of iemand die je vertrouwt
Op helpwanted.nl en meldknop.nl kun je 24 uur per dag hulp en informatie krijgen

Bron HoeZo mediawijs

De dertienjarige Lisa is terecht na een vermissing van drie dagen(link is external). Het meisje zou zijn 'gelokt' via Facebook, vermoedelijk door een man van 41 jaar. Hoe voorkom je dat je kind ingaat op verzoeken van onbekenden via internet? Natuurlijk moet je kinderen waarschuwen voor groomers. Maar wil je echt doordringen, praat dan over fakers.

Over groomers en fakers
Een groomer is een volwassene, doorgaans een man, die via internet actief minderjarigen benadert, met als doel seksueel contact. Een faker is iemand met een nep-account op een site als Facebook of Instagram. Dat kan iemand zijn die uit is op seks, maar vaker is het een leeftijdgenoot, die zich vermomt achter een valse identiteit. Fakers zijn laf, vinden de meeste jongeren, want ze stelen foto's van knappere jongens en meiden. 

Tips om de faker te ontmaskeren
Probleem is dat een 'goede' faker een heel geloofwaardig profiel kan maken. Hoe prik je daar doorheen? Hier kun je heel goed over praten met je kind, zonder dat je bezorgdheid over digitale kinderlokkers hoeft door te klinken. Vraag aan je kind hoe hij of zij een faker zou ontmaskeren. Grote kans dat je zoon of dochter al een arsenaal aan leerzame trucjes heeft.

Zie video van BNN/Vara Kassa hieronder ... 10 tips om een nepprofiel op Facebook te herkennen

Is de bagage nog beperkt? Deze tips kun je met je kind delen, het liefst zittend achter een beeldscherm. Ga samen maar wat profielen van onbekenden na.

1. Analyseer de foto's

  • Een goede faker heeft bijna standaard een foto waar hij met een baby of peuter op staat ('z'n neefje' of 'zijn kleine broertje'). Dan kom je betrouwbaar en gevoelig over. Ook de faker met wie Lisa chatte, had zo'n foto op zijn profiel.
  • Doe een 'reverse image search' via Google. Upload de foto van de vermeende faker bij Google Images en kijk of de foto uniek is. Is het een faker, dan komt de foto bij andere sites vandaan. De persoon met wie Lisa via Facebook contact had, 'Daniel Jambers', had zijn foto's gehaald van een Instagram-account van een Amerikaanse jongen.

2. Analyseer zijn sociale netwerk

  • Hoeveel vrienden heeft hij en wat voor vrienden zijn dat? Als hij bij de Albert Heijn werkt, zoals 'Daniel Jambers' beweerde', zitten er dan collega-vakkenvullers in zijn vriendenlijst? Heeft hij op het Olympia College in Rotterdam gezeten, waar zijn dan de oud-klasgenoten? Als zijn lijst bestaat uit 2733 contacten met alleen maar meiden tussen de 12 en 16 jaar, dan hoeft het niet per se een faker te zijn. Maar verdacht is hij wel.
  • Van welke groepen is hij lid?
  • Wat voor berichten heeft hij gepost op zijn timeline? Is hij sociaal actief of staat er alleen 'drop je snapchat hier en je hoort van me'?

Praat over fakers
Praten over internet is het belangrijkste advies dat ouders krijgen over internetopvoeding. Maar hoe voer je dat gesprek dan? In het geval van onbekenden die het op internet op je kind hebben gemunt, praat je over fakers. Neem daarbij eventuele verliefde gevoelens van je kind bloedserieus. Realiseer je ook dat contact met onbekenden vaak ook goed afloopt en dat geluk wil je je kind ook niet ontzeggen.

Bekijk ook het fragment in Editie NL over dit onderwerp.

Bron

 

 

 

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren
Professionals
Ouders

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen