Hullp en advies bij pesten, zie overzicht met organisaties

Hulp(organisaties) Pesten & Online Pesten: gratis & anoniem

Doneer buttonStichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Of je nu een leerling op school bent, een sporter, een senior in een bejaardentehuis, of een professional op de werkvloer; pesten is een universeel probleem dat niemand zou moeten ervaren. 

Je loopt door de gangen van je school, kantoor of misschien zelfs in je eigen buurt, en daar voel je het weer: die zware, onzichtbare last op je schouders. De last van woorden die pijn doen, blikken die kleineren en daden die vernederen. Je hebt het gevoel alsof je constant op je hoede moet zijn, want je weet maar al te goed dat pesten geen leeftijdsgrens kent.

Je vraagt je af: "Is dit normaal? Verdien ik dit? Zien anderen dit ook, of is het allemaal in mijn hoofd?" Het lijkt soms alsof je de enige bent die deze strijd voert, maar het tegendeel is waar. Of je nu 12 bent en elke dag met een knoop in je maag naar school gaat, of dat je 45 bent en met tegenzin je werkplek betreedt, je bent niet alleen. Pesten is iets wat heel veel mensen meemaken, ongeacht leeftijd, achtergrond of situatie.

Herkenning en bevestiging: Word ik (echt) gepest, of niet?Mensen die echt stoer zijn pesten nooit

Voel je je vaak buitengesloten, genegeerd of zelfs belachelijk gemaakt, maar hoor je om je heen dat 'ze het vast niet zo bedoelen'? Deze opmerkingen kunnen je laten twijfelen aan je eigen ervaring. "Ben ik wel echt aan het worden gepest?", is een vraag die dan in je op kan komen. Het kan soms lastig zijn om te weten of je echt gepest wordt. Pesten kan namelijk op verschillende manieren gebeuren en is niet altijd makkelijk te herkennen. Toch zijn er duidelijke tekenen die erop kunnen wijzen dat je last hebt van pesten.

Doe de test: word ik gepest?

Om alle twijfel te verminderen, biedt Stichting Stop Pesten Nu een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen

  • Word jij bijna elke dag uitgescholden?
  • Worden jouw spullen regelmatig vernield of kwijtgemaakt?
  • Word je genegeerd of buitengesloten, ook al probeer je contact te maken?
  • Word je (online) bedreigd door anderen?
  • Word er (online) over je geroddeld (waar je bij bent)?
  • Word je weleens opgewacht, geslagen of geschopt?
  • Word je uitgelachen of belachelijk gemaakt in een groep?
  • Word je gedwongen om dingen te doen die je niet wilt doen?
  • Worden er vervelende foto's of video's van jou (online) verspreid?
  • Word je gepest of getreiterd via sociale media, zoals WhatsApp, Instagram of Facebook?
  • Word je uitgesloten van groepsactiviteiten of -gesprekken?
  • Word je gediscrimineerd of gepest vanwege je afkomst, geloof, geslacht of seksuele oriëntatie?
  • Word je gepest door iemand die een machtspositie heeft, zoals een leraar, coach of baas?
  • Voel je je onveilig op school, op het werk, in de sportclub of in het bejaardentehuis vanwege het gedrag van anderen?
  • Heeft het gedrag van anderen een negatieve invloed op je schoolprestaties, werk of mentale gezondheid?

Als je vier of meer keer 'ja' hebt geantwoord op de vragen, de kans groot is dat je daadwerkelijk wordt gepest. Om dan nog meer te checken voor jezelf kan je deze vragen aan jezelf stellen: "Gebeuren de vervelende acties tegen jou regelmatig (meer dan eens per week) en al voor een langere tijd?" Als het antwoord hierop 'ja' is, dan is het essentieel om actie te ondernemen en hulp te zoeken, want de situatie zal waarschijnlijk niet vanzelf verbeteren.

Waarom is praten over pesten zo belangrijk?

 

Het is belangrijk om het pesten serieus te nemen en te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan een vriend, familielid, of professional zijn. Het pesten zal niet stoppen als je er niets over zegt. Je moet je stem laten horen, hoe moeilijk dat ook is. Hoewel de buitenwereld misschien niet altijd ziet wat je meemaakt, weten wij dat je pijn echt is. Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu legt het je uit in deze video. Zie ook de YouTube-afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'.

Praten over pesten

Klik op bovenstaande afbeelding of bekijk de video via deze link.

Wij begrijpen hoe je je voelt

Bij Stichting Stop Pesten Nu weten we hoe pijnlijk en verwarrend deze ervaringen kunnen zijn. Het gevoel van niet begrepen worden, de eenzaamheid, de strijd om elke dag weer opnieuw aan te gaan. We willen dat je weet dat jouw gevoelens geldig zijn, en dat er een weg vooruit is, zelfs op de momenten dat deze niet zichtbaar lijkt.

Je bent niet alleen

Er zijn mensen die je willen helpen, die begrijpen wat je doormaakt en die naast je willen staan, ongeacht de uitdagingen. Deze organisaties staan klaar om jou de ondersteuning en hulp te bieden die je verdient, gratis en anoniem, zodat je je verhaal kunt delen in een veilige omgeving.

 

Overzicht (hulp)organisaties bij Pesten ♦

Overzicht (hulp) organisaties bij Online Pesten - Cyberpesten (ook voor Sexting, Sextortion, Wraakporno, Catfishing enz.)

 

Waarom is praten over pesten zo belangrijk?

Het is belangrijk om het pesten serieus te nemen en te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan een vriend, familielid, of professional zijn. Het pesten zal niet stoppen als je er niets over zegt. Je moet je stem laten horen, hoe moeilijk dat ook is. Hoewel de buitenwereld misschien niet altijd ziet wat je meemaakt, weten wij dat je pijn echt is. Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu legt het je uit in deze video. Zie ook de YouTube-afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'.

Praten over pesten

Klik op bovenstaande afbeelding of bekijk de video via deze link. Zie ook Hoe kan je reageren op een pestkop? Tips!

Je bent nooit alleen

In moeilijke tijden, wanneer de wereld zwaar op je schouders lijkt te rusten, willen we je een belangrijke boodschap meegeven: je staat er niet alleen voor. Pesten, in welke vorm dan ook, kan een diepe impact hebben op je gevoelens, je zelfbeeld en je kijk op de wereld. Het kan je het gevoel geven dat je geïsoleerd en machteloos staat. Maar onthoud goed, jouw verhaal verdient het om gehoord te worden, en jouw welzijn is van onschatbare waarde.

Thomas Cammaert, die zelf slachtoffer is geweest van pesten, zegt het treffend: "Je bent nooit alleen en er is altijd iemand die er voor je is'". Thomas maakte deze cover voor iedereen die gepest wordt.

Thomas Cammaert: 'Ik heb deze video gemaakt omdat ik ambassadeur ben voor stichting Stop Pesten Nu. Samen met deze stichting wil ik pesten zo bespreekbaar mogelijk maken en willen we proberen pesten te stoppen. Gepest worden is een verschrikkelijk gevoel wat ik zelf jammer genoeg ook heb mogen meemaken toen ik jong was. En niemand zou dit moeten meemaken. Of je nou jong of oud bent. En als het wel zo is, hoop ik dat je steun kan halen uit dit nummer. Want hoe eenzaam of gekwetst je je soms ook voelt. Je bent nooit alleen en er is altijd iemand die er voor je is. You will be found. I made this video because I'm ambassador for the organization Stop Pesten Nu. Together with Stop Pesten Nu I want to make bullying debatable and we hope that we can put an end to bullying, as much as possible. Being bullied is a terrible feeling, which I unfortunately too have experienced when I was young. Nobody should experience this. Whether you are young or old. If so, I hope you can get support from this song. Because how lonely or hurt you sometimes feel, you're never alone and there is always someone there for you. You will be found. '

We nodigen je uit om de stap te zetten en de hulp en ondersteuning te zoeken die je nodig hebt. Bezoek onze website voor meer informatie over hoe je toegang kunt krijgen tot deze vitale bronnen. Onthoud: het is oké om niet oké te zijn, en het is meer dan oké om hulp te vragen. Samen bouwen we aan een wereld waarin iedereen zich veilig en geliefd kan voelen, vrij van pesten.

Hieronder tref je nog een aantal quotes van Bekende Nederlanders die vroeger gepest zijn:

- Chantal Janzen  

Nu zeer succesvol in de showbizz, maar vroeger werd ze gepest. Omdat ze als jong meisje opviel vanwege een brilletje en sproeten, vonden leeftijdsgenootjes het ontzettend grappig om Chantal te treiteren. Nog altijd geraakt zegt ze over haar pestverleden: ”Ik was de pispaal van de klas. Dat heeft een groef in mijn zelfbeeld achtergelaten.” 

 - Francis van Broekhuizen 

"Als je elke dag hoort dat je lelijk, dik en stom bent, dan laat dat diepe sporen na." Haar hele basisschooltijd werd Francis namelijk flink getreiterd: "Dan werd ik uitgescholden voor brillenjood, hoe lelijk ik was, hoe een stom kind ik was, kreeg ik een stomp in mijn gezicht." 

- Georgine Verbaan 

De actrice was vroeger het pispaaltje van de klas. "Uitsluiten, nooit mee mogen doen, mijn tas of brood afpakken, met mijn spullen gooien terwijl ik er tussen stond. Kinderen zijn wreed als je afwijkt van de norm. Ook werd ze afgerekend op haar uiterlijk. "Op de middelbare school werden er grappen gemaakt over mijn figuur, maar dat vond ik niet zo erg. ‘Waar is Georgina? Dat hangt van de wind af.’ Of: ‘Tien Georgina’s op een rij: streepjescode.’ O ja: ‘Georgina met een petje is een punaise.’ Ze vinden altijd wel iéts", vertelt ze.“Ik ben heel erg anti-pesten en anti-uitsluiten geworden. Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik me voor: ik ga het helemaal anders doen; ik moet een imago creëren, de status van outsider cultiveren. Ik werd de clown van de klas met een grote bek."

De directeur van Stop Pesten Nu (Patricia) werd vroeger ook gepest

Bent u (Patricia Bolwerk) zelf ook gepest?

Ja, tijdens mijn eerste jaar op de middelbare school had ik het behoorlijk zwaar. Ik was toen een verlegen en onzekere tiener. Zowel klasgenoten als mijn eigen docent maakten mijn leven moeilijk. Ik werd buitengesloten, genegeerd en belachelijk gemaakt. Mijn docent speelde zelfs een rol in het pesten door mij tot zondebok te maken, waardoor anderen zich vrij voelden om me te pesten. Hij nam zelfs contact op met mijn ouders om onwaarheden te vertellen over mijn zogenaamde 'slechte werkmentaliteit' en beweerde dat ik mijn huiswerk niet maakte en de les verstoorde. Het ironische is dat ik te bang was om überhaupt iets te zeggen.

Was u zich destijds bewust dat het om pesten ging?

Eerlijk gezegd niet. Ik had het idee dat het aan mij lag, dat ik 'te gevoelig' was. Maar nu weet ik beter. In mijn jeugd werd er weinig gedaan om pesten aan te pakken. Leraren deden het af met opmerkingen zoals "Je bent nu groot genoeg om het zelf op te lossen" of "Alleen kleuters pesten." Dat is simpelweg niet waar. Ik weet nu dat je nooit de schuld draagt voor het feit dat je gepest wordt.

Waarom zet u zich nu zo sterk in tegen pesten?

Als volwassen vrouw en ervaringsdeskundige begrijp ik dat pesten een ongelijke strijd is waarbij meerdere personen het opnemen tegen één individu. Dat maakt het bijna onmogelijk om er zelfstandig uit te komen. Daarom heb ik van mijn strijd tegen pesten mijn levenswerk gemaakt, via Stichting Stop Pesten Nu. Ik ben dag in, dag uit bezig om bewustwording en preventie rondom pesten te bevorderen. 
Als ik de vragen van onze test 'Word ik gepest?' bekijk, kan ik op minstens 12 vragen 'ja' antwoorden. Het enige verschil met vroeger is dat online pesten nu ook een groot probleem is. Door mijn eigen ervaringen weet ik hoe belangrijk het is om pesten aan te pakken. 


Het kan en moet stoppen, en daar zet ik mij elke dag volledig voor in.

 

 

 

Poster

Pesters lijken populair in de groep, maar zijn het niet

Ze dwingen hun populariteit in de groep af door te laten zien hoe sterk ze zijn en wat ze allemaal durven. Via pesten lukt ze dat het makkelijkst: ze krijgen andere kinderen mee bij het te pakken nemen van een slachtoffer. En wie mee doet, loopt minder kans zelf slachtoffer te worden. Anderen zijn uit 'angst' om het volgende slachtoffer 'zogenaamd' bevriend met de pester en meelopers, maar vinden ze eigenlijk helemaal niet leuk. Vraag je het apart aan de pester en meelopers dan geven de meeste pestkoppen toe dat ze de pesterijen niet zo onschuldig vinden. 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die echt zelfvertrouwen hebben en tevreden zijn met wie zij zijn, nooit pesten. Zij accepteren iedereen, gewoon zoals ze zijn en laten iedereen in hun waarde. Alleen mensen die zelf ergens 'pijn' hebben kunnen anderen pijn doen. Georgine Verbaan