Wat vervelend dat je wordt gepest! Dat wil niemand. Je bent niet de enige die gepest is of wordt. Heel veel bekende personen zijn vroeger gepest! Maar er zijn een aantal dingen die jij kan doen zodat het pesten bij jou stopt!
Geef jezelf NOOIT de schuld. Het is NOOIT jouw fout als je gepest wordt
- Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt.
- Jij moet je niet schamen of verontschuldigen voor de pesterijen.
- Het zijn de pesters die fout zijn en hun houding moeten aanpassen.
Laat het stoppen! 'Het pesten moet nu stoppen', dat is sneller gezegd dan gedaan.
Niemand vraagt erom om gepest te worden. Pesten is de manier van de pester om zich sterker te voelen. Lachen ze je uit omdat je het goed doet? Dan zal het meestal niet helpen om minder goed je best te doen. De pesters vinden dan wel een andere reden om je uit te lachen, uit te sluiten of te kleineren.
De pester stopt pas echt als hij geen aandacht meer krijgt van de groep. Een goede sfeer in je groep is het tegengif tegen pesten. Dat heb je zelf natuurlijk maar voor een stukje in handen. Vergeet ook je leerkracht, docent, leider of coach niet, die speelt een belangrijke rol. Een goede sfeer bouw je samen.
Het is NOOIT jouw schuld dat je gepest wordt. Maar je wil natuurlijk vooral dat het pesten zo snel mogelijk ophoudt.
De allerbelangrijkste tip, voor alle andere tips, is dan ook: Praat erover! Zolang niemand weet dat je het lastig hebt, is het niet alleen nog lastiger voor jou. Het is dan ook moeilijker voor anderen om te helpen.
Pesters zijn onzeker. Zij zijn jaloers op jou. Nu horen wij jou denken: "Jaloers op mij? Dat kan toch niet? Waarop dan?". Misschien weet je nu nog niet waar ze jaloers op zijn, maar geloof ons, dit ga je nog wel ontdekken ...
Iemand die ECHT zelfvertrouwen heeft pest namelijk niet! Die vindt zichzelf en ook anderen goed. Alleen mensen die onzeker zijn pesten anderen of doen met de pesters mee.
Bekijk ook deze afspeellijst op YouTube waar Patricia Bolwerk (Oprichter & Directeur van Stop Pesten Nu) allemaal video's met tips voor jou heeft neergezet. Patricia is vroeger zelf ook gepest en vandaar dat ze er nu alles aan wil doen om het pesten te laten stoppen en mensen die gepest worden op weg helpen met tips, informatie en adviezen.
Doe de test: word ik gepest?
Om alle twijfel te verminderen, biedt Stichting Stop Pesten Nu een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen
- Word jij bijna elke dag uitgescholden?
- Worden jouw spullen regelmatig vernield of kwijtgemaakt?
- Word je genegeerd of buitengesloten, ook al probeer je contact te maken?
- Word je (online) bedreigd door anderen?
- Word er (online) over je geroddeld (waar je bij bent)?
- Word je weleens opgewacht, geslagen of geschopt?
- Word je uitgelachen of belachelijk gemaakt in een groep?
- Word je gedwongen om dingen te doen die je niet wilt doen?
- Worden er vervelende foto's of video's van jou (online) verspreid?
- Word je gepest of getreiterd via sociale media, zoals WhatsApp, Instagram of Facebook?
- Word je uitgesloten van groepsactiviteiten of -gesprekken?
- Word je gediscrimineerd of gepest vanwege je afkomst, geloof, geslacht of seksuele oriëntatie?
- Word je gepest door iemand die een machtspositie heeft, zoals een leraar, coach of baas?
- Voel je je onveilig op school, op het werk, in de sportclub of in het bejaardentehuis vanwege het gedrag van anderen?
- Heeft het gedrag van anderen een negatieve invloed op je schoolprestaties, werk of mentale gezondheid?
Als je vier of meer keer 'ja' hebt geantwoord op de vragen, de kans groot is dat je daadwerkelijk wordt gepest. Om dan nog meer te checken voor jezelf kan je deze vragen aan jezelf stellen: "Gebeuren de vervelende acties tegen jou regelmatig (meer dan eens per week) en al voor een langere tijd?" Als het antwoord hierop 'ja' is, dan is het essentieel om actie te ondernemen en hulp te zoeken, want de situatie zal waarschijnlijk niet vanzelf verbeteren.
Neem iemand in vertrouwen en zoek steun
- Blijf niet met je probleem zitten.
- Zoek iemand die je kan vertrouwen, die echt wil luisteren: een vertrouwenspersoon, een juf, een meester, je ouders, opa of oma.
- Heb de moed om te praten over wat je raakt. Zoek een rustig moment om het te vertellen.
- Zeg duidelijk dat je niet wil dat hij/zij meteen iets onderneemt!
- Vraag vooral om te luisteren en mee na te denken over een volgende stap, om het pesten te stoppen.
Praat erover met iemand die JIJ vertrouwt
Praat erover als je gepest wordt is vaak makkelijk gezegd maar kan best lastig zijn.. Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Dit kan een leidinggevende zijn op je werk, een leerkracht op school, of een trainer bij je sportvereniging maar ook je ouders, een oom, tante, opa of oma. Als je erover praat, kan dat enorm opluchten. Je voelt je dan minder alleen. Zoek een moment waarop je met elkaar kunt praten, bijvoorbeeld tijdens het eten, tussen de lessen door of als jullie samen wat aan het doen zijn. Bedenk dan samen wat je kunt doen om het pesten aan te pakken.
Schrijf eerst op wat je wil vertellen.
- Kies iemand uit die je vertrouwt.
- Ga naar die persoon toe en zeg: “Hallo, ik wil iets belangrijks vertellen. Heeft u even tijd?”
- Vertel dan waar je mee zit. Leg uit wat er gebeurt.
- Vertel hoe je je voelt. Ben je bang, boos of verdrietig?
- Je hoeft niet alles te vertellen. Alleen wat jij wil zeggen.
- Bepaal zelf wat er daarna gebeurt en zeg dat duidelijk. Bijvoorbeeld; dat je nog een keer wil praten, dat je hulp wil of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen.
- Durf je er echt met niemand over te praten? Schrijf dan op een briefje, dat je wordt gepest en geef het aan iemand die je vertrouwt.
- Weet je niet bij wie je terecht kunt? Kijk dan op deze pagina daar staat informatie zodat je met iemand kan bellen, chatten of mailen die met je mee kan denken
Heb jij wel eens met pesten te maken? Je bent niet de enige
|
Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of via social? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Of... wat moet ik doen als ik word buitengesloten? Met deze én alle andere vragen kun je altijd terecht bij De Kindertelefoon.
Check hieronder meer info, ervaringen en tips van anderen.
Chatten met één van de vrijwilligers van de Kindertelefoon (8 tot 18 jaar)?
Elke dag van 11:00 uur tot 21:00 uur kun je met één van de getrainde vrijwilligers van De Kindertelefoon over alles chatten! Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Een gesprek is gratis en vertrouwelijk. Daarom hoef je niet je echte naam op te geven. Ook blijft alles wat je zegt tussen jou en De Kindertelefoon. Klik op ondestaande afbeelding of klik hier.
Chatten met iemand van (ongeveer) jouw leeftijd in de jongerenchat (12 tot 18 jaar)?
Ben je tussen de 12 en de 18 jaar en chat je liever met iemand van (ongeveer) je eigen leeftijd? Dan kun je kiezen voor de jongerenchat: dit zijn jonge vrijwilligers tussen de 16 en 18 jaar. Zij kunnen in een gesprek ook hun eigen ervaring en mening met je delen, maar alleen als jij dat fijn vindt. De jongerenchat is elke dag van 18:00 uur tot 21:00 uur bereikbaar. Goed nieuws: de jongerenchat is nu ook in het weekend geopend! Klik op ondestaande afbeelding of klik hier.
Chatten met terugkomchat (8 tot 18 jaar)?
Je kunt nu ook kiezen voor de terugkomchat. Denk jij dat één gesprek misschien te weinig is voor wat jij aan ons wilt vertellen? Misschien word je gepest, wil je stoppen met het pesten van anderen, twijfel je of je op jongens of meisjes valt of voel je je niet veilig thuis. Bij de terugkomchat (klik op ondestaande afbeelding of klik hier) vertel je ons in twee of drie gesprekken wat jou bezighoudt - zonder opnieuw je verhaal te vertellen. Wij denken met je mee en vinden niks gek.
De terugkomchat is elke maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 18:00 uur en 20:00 uur en op zaterdag en zondag tussen 14:00 uur en 16:00 uur.
Forum over pesten (12 tot 18 jaar)
Ben je tussen de 12 en 18 jaar en wil je graag ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten? Dat kan veilig op het forum van De Kindertelefoon, zie ook de video 'Zo werkt het forum van de Kindertelefoon'. Ga naar het Forum.
Wat kan je zelf doen om het pesten te stoppen?
Het is goed te om te weten dat het pesten kan stoppen en dat jij ook zélf iets tegen het pesten kunt doen. Bekijk de tips in het filmpje.
Probeer te zorgen dat je niet alleen bent
- Zorg ervoor dat je terecht komt in een leuke groep waar je jezelf kan zijn. Zijn er sommige klasgenoten niet leuk? Kijk of er misschien 1 is, die je wel aardig vindt.
- Lukt het bijvoorbeeld niet op school, dan lukt het misschien wel op de sportclub, in de buurt, in de jeugdbeweging, bij je gameploegje…
- Met één of meer vriend(inn)en om je heen, hou je pesters makkelijker op afstand.
- Of probeer in de buurt te zijn bij iemand waarvan jij weet, dat hij/zij het pesten stopt als ze het zien. Want soms als je gepest wordt, heb je het gevoel dat niemand je vriend of vriendin is
Schrijf op wat je voelt
- Het lucht soms op om alles wat er is gebeurd op te schrijven in een soort dagboek.
- Schrijf op wat je denkt of voelt.
Kom voor jezelf op
De kinderen die jou pesten kunnen van alles zeggen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze gelijk hebben!
- Kruip niet in een hoekje, maar loop, sta en zit rechtop. Zo laat je zien dat je sterk bent.
- Zeg duidelijk: "Ik vind het niet leuk wat jij doet, hou er mee op!" Loop daarna rustig weg.
- Je kunt ook proberen om het pesten te negeren.
- Opkomen voor jezelf is niet altijd makkelijk, maar het is wel iets dat je kan leren.
- Je kan je ouders vragen om naar een training hiervoor te gaan. Hier leer je o.a. trucjes om contact te leggen, vrienden te maken of duidelijk te maken dat je iets niet wil.
Bron Pestweb en Kies Kleur tegen Pesten
Breng snel een bezoekje aan ... ► Kenniscentrum Pesten
|