Word jij gepest? Hulp en tips voor iedereen die met pesten te maken krijgt
Pesten kan iedereen raken – van kinderen en jongeren tot volwassenen en senioren. Of je nu een leerling bent die wordt buitengesloten op school, een werknemer die gepest wordt op de werkvloer, of een senior die zich niet veilig voelt in een woonzorgcentrum – wij hebben praktische adviezen om je weerbaarder te maken en het pesten aan te pakken. Ontdek wat jij kunt doen om je situatie te verbeteren.
Tips tegen Pesten | Wat doe jij? | Per doelgroep
Het is zo belangrijk om iets te doen, veel mensen doen helaas niks als ze zien dat er gepest wordt. Wat doe jij? Een vreselijke gebeurtenis die je doet beseffen hoe groot de impact van pesten is. Op school, op het werk, op de sportvereniging. Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. Misschien ben je zelf gepest. Of was je een pester. Of stond je erbij en keek je er naar.
Navigeer naar de tips tegen pesten & online pesten (cyberpesten) per doelgroep
Maak jij je zorgen over iemand? Advies voor ouders, opvoeders, familieleden, en werkgevers
Merk je dat iemand in jouw omgeving gepest wordt? Misschien een kind, een collega, of een familielid? Pesten kan verborgen blijven, en het kan moeilijk zijn om te weten hoe je moet helpen. Of je nu een ouder bent die je kind wil ondersteunen, een werkgever die een veilige werkomgeving wil creëren, of een familielid die zich zorgen maakt over een naaste – wij bieden praktische tips over hoe je pesten kunt herkennen, erover kunt praten en de juiste stappen kunt nemen om het te stoppen.
Werk je met kinderen of jongeren? Informatie voor leerkrachten, sportcoaches, en zorgmedewerkers
Als je werkt met kinderen, jongeren of kwetsbare groepen, dan speel je een belangrijke rol bij het signaleren en voorkomen van pesten. Of je nu een leerkracht bent die een veilige klas wil creëren, een sportcoach die pesten op het veld wil aanpakken, of een zorgmedewerker die met jongeren werkt – wij hebben tips over hoe je een veilige omgeving kunt bevorderen, pesten kunt herkennen, en kunt handelen als er gepest wordt.
- Tips voor leerkrachten en scholen
- Advies voor sportcoaches en trainers
- Informatie voor zorgmedewerkers
Zie je dat iemand wordt gepest? Tips voor omstanders, vrienden, en collega’s
Sta je erbij en zie je dat iemand wordt gepest? Omstanders, vrienden en collega’s kunnen een groot verschil maken door het slachtoffer te steunen, de pestkop aan te spreken of hulp te zoeken. Of je nu een klasgenoot, collega, vriend of teamgenoot bent – jouw actie kan de eerste stap zijn naar het stoppen van pesten. Lees onze tips over hoe je kunt ingrijpen, steun kunt bieden, en het pesten kunt melden.
Herken de signalen van pesten – weet wanneer je actie moet ondernemen
Pesten komt in veel vormen voor – fysiek, verbaal, relationeel, en online. Vaak is het moeilijk te herkennen, vooral omdat pesters subtiel te werk kunnen gaan. Wij geven je een overzicht van emotionele, fysieke en relationele signalen die kunnen wijzen op pesten. Leer de tekenen te herkennen bij jezelf of anderen, zodat je weet wanneer je hulp moet zoeken.
Word je online gepest? Advies over cyberpesten voor alle leeftijden
Online pesten kan net zo schadelijk zijn als pesten in het echte leven – soms zelfs erger. Word je online lastiggevallen via sociale media, chatgroepen, gaming, of andere digitale platforms? Wij bieden tips over veilig online gedrag, het blokkeren van pesters, en hoe je vervelende berichten kunt melden.
Meer informatie over online pesten in het Kenniscentrum Online Pesten
Twijfel je of je gepest wordt? Doe de zelftest
Niet zeker of je gepest wordt? Of ben je bezorgd dat iemand anders wordt gepest? Onze zelftest helpt je om de situatie beter te begrijpen. Door enkele vragen te beantwoorden, kun je nagaan of jouw ervaring (of die van iemand anders) valt onder pesten en wat je kunt doen om hulp te zoeken.
Als je gepest wordt, twijfel niet om hulp te zoeken. Er zijn verschillende organisaties waar je direct en gratis terecht kunt voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Let op: Stichting Stop Pesten Nu biedt geen directe hulp, maar wij verwijzen je graag door naar mensen die je verder kunnen helpen.
Waar kun je terecht voor hulp & advies? Bellen, chatten of mailen met ...
De organisaties in onderstaande links hebben getrainde medewerkers die naar je verhaal luisteren, je adviseren en samen met jou een oplossing zoeken. Je kunt anoniem contact met hen opnemen, en alles wat je vertelt blijft vertrouwelijk. Klik op de link die het beste past bij jouw situatie:
Voor vragen over pesten (algemeen):
www.stoppestennu.nl/bellen-chatten-mailen-over-pestenVoor vragen over online pesten (cyberpesten):
www.stoppestennu.nl/bellen-chatten-mailen-over-online-pesten-cyberpesten
Jij verdient het om je veilig en begrepen te voelen, en er is altijd iemand die naar je wil luisteren. Praten over pesten is de eerste stap naar verandering – je staat er niet alleen voor. Neem vandaag nog contact op via een van de bovenstaande links.