Ik word gepest, wat kan ik doen | Stop Pesten Nu

Ik word gepest, wat kan ik doen?

Pesten kan je diep raken en een groot effect hebben op je zelfvertrouwen en welzijn, of het nu op school, op het werk, tijdens het sporten, of in een woonzorgcentrum gebeurt. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen staat en dat er manieren zijn om hulp te zoeken en het pesten aan te pakken. Deze pagina helpt je op weg met praktische stappen en geeft informatie over wat je kunt doen als je gepest wordt.

1. Zoek direct hulp bij betrouwbare organisaties

Als je met pesten of online pesten te maken hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Hieronder vind je de organisaties waar je terecht kunt:

Bellen, chatten of mailen voor advies of hulp kan met deze organisaties

2. Praat erover met iemand die je vertrouwt

Of je nu gepest wordt op school, op het werk, tijdens het sporten, of in een woonzorgcentrum, praten over pesten kan een enorme opluchting zijn. Vertel het aan iemand die je vertrouwt, zoals een vriend(in), ouder, verzorger, collega, leidinggevende, sportcoach of een vertrouwenspersoon in je omgeving. Zij kunnen je helpen om stappen te ondernemen. Het is belangrijk dat je iemand vindt die écht naar je luistert en je serieus neemt.

Voorbeeld uit de praktijk:

“Anja werkte al jaren in een woonzorgcentrum, maar werd de laatste tijd genegeerd en gepest door een collega. Uiteindelijk besloot ze met haar leidinggevende te praten, die haar situatie serieus nam en actie ondernam. Anja voelde zich eindelijk gehoord en gesteund.”

3. Schrijf op wat er gebeurt

Probeer een overzicht bij te houden van de pestincidenten. Noteer wat er is gebeurd, wanneer, waar en wie erbij betrokken waren. Dit kan je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie en het kan waardevol zijn om te laten zien aan iemand die je helpt, zoals een leidinggevende, coach of vertrouwenspersoon.

4. Blijf jezelf – je bent waardevol

Pesten kan je zelfbeeld beschadigen en je laten twijfelen aan je eigenwaarde. Het is belangrijk om te onthouden dat pesten niet jouw schuld is en dat niemand het recht heeft om jou slecht te behandelen. Probeer activiteiten te blijven doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Dit helpt om je zelfvertrouwen te behouden.

5. Maak een actieplan

Overleg met een vertrouwenspersoon, coach of hulpverlener welke stappen je kunt nemen. Soms kan het helpen om een pester aan te spreken, terwijl het in andere gevallen beter is om professionele hulp in te schakelen. Bespreek samen wat in jouw situatie het beste werkt.

Voorbeeld van een actieplan:

“Peter merkte dat hij tijdens de voetbaltraining steeds werd uitgelachen door een groepje medespelers. Hij besloot zijn trainer hierover aan te spreken. Samen maakten ze een plan om het teamgesprek aan te gaan, waar de trainer het probleem aankaartte en duidelijke afspraken maakte.”

6. Organisaties en werkgevers hebben een plicht – weet wat je rechten zijn

Elke school, werkplek, sportclub en zorginstelling in Nederland is verplicht om een sociaal veiligheidsbeleid te hebben. Dit betekent dat organisaties een verantwoordelijkheid hebben om pesten aan te pakken en te voorkomen. Als je het gevoel hebt dat je organisatie niet genoeg doet, kun je hierover in gesprek gaan met een vertrouwenspersoon, leidinggevende of management. Vraag naar het pestprotocol en bespreek samen welke stappen gezet kunnen worden.

7. Online pesten – bescherm jezelf

Online pesten is een groeiend probleem, en het kan heel moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Als je online wordt gepest, zijn er een paar stappen die je kunt nemen:

  • Blokkeer de pester: Veel sociale mediaplatformen bieden de mogelijkheid om personen te blokkeren.
  • Bewaar bewijsmateriaal: Maak screenshots van berichten of beelden en meld dit bij de platformbeheerder.
  • Zoek hulp bij experts: Organisaties zoals Help Wanted kunnen je advies geven over hoe je je online beter kunt beschermen.

Wij begrijpen hoe het voelt

Bij Stop Pesten Nu begrijpen we hoe het voelt om gepest te worden, of dit nu op school, op het werk, in de sportclub of een zorginstelling gebeurt. We weten dat pesten nooit jouw schuld is en dat je steun verdient. Hoewel wij zelf geen individuele hulp, steun of advies kunnen bieden omdat we met een klein team werken, richten wij ons volledig op het vergroten van bewustwording en het voorkomen van pesten. Daarom houden we zorgvuldig een overzicht bij van organisaties waar je anoniem terecht kunt voor hulp. We willen dat je weet dat je er nooit alleen voor staat en dat er altijd hulp beschikbaar is. Bekijk ook onze tips en adviezen op de site.

Je staat er niet alleen voor

Pesten is een groepsproces en iedereen heeft de verantwoordelijkheid om pesten te stoppen. Door over pesten te praten en hulp te zoeken, zet je een belangrijke stap in de goede richting. Weet dat er altijd mensen zijn die je willen helpen en dat er organisaties zijn die klaarstaan om jou te ondersteunen.

Pesten kan iedereen raken – van kinderen en jongeren tot volwassenen en senioren. Of je nu een leerling bent die wordt buitengesloten op school, een werknemer die gepest wordt op de werkvloer, of een senior die zich niet veilig voelt in een woonzorgcentrum – wij hebben praktische adviezen om je weerbaarder te maken en het pesten aan te pakken. Ontdek wat jij kunt doen om je situatie te verbeteren.

“Ik ben heel blij dat ik me kan inzetten om pesten bespreekbaar te maken en het zoveel mogelijk te stoppen.” Nieuwe ambassadeur; Thomas Cammaert bij Stichting Stop Pesten Nu. Sinds de coming out als mol in het laatste seizoen van Wie is de mol, heeft Thomas veel volgers op Instagram gekregen. “Dat zijn vooral jongeren tussen 12 en 16 jaar. Ik krijg bijna dagelijks persoonlijke berichten van ze. Dat zijn allerlei berichten, vaak ook berichten waarin ze mij vertellen dat ze het moeilijk hebben; dat ze worstelen met hun seksualiteit, met hun identiteit en dat ze vaak gepest worden. Hun eerlijkheid en openheid naar mij is hartverwarmend. En blijkbaar halen ze al veel uit het volgen van mij op social media en kijken hoe positief ik in het leven sta. Maar ik wil meer doen. Daarom is het zo fijn dat ik ambassadeur ben van Stichting Stop Pesten Nu.” Thomas kan niet iedereen persoonlijk beantwoorden. “Maar op deze manier kan ik wel iets voor ze betekenen en terug doen. Het is al lastig genoeg om überhaupt puber te zijn, zeker in deze tijd van social media. Maar laat staan als je ook nog wordt gepest.” Thomas is vroeger zelf ook gepest, toen hij tien jaar oud was. “Een jongen uit mijn klas vond het blijkbaar leuk om mij een jaar lang te treiteren. Ik weet dus heel goed hoe verschrikkelijk het is en hoe eenzaam je je kunt voelen. Daarom heb ik ook een persoonlijke verbintenis met Stop Pesten Nu.” Om zijn volgers en eigenlijk iedereen, die met pesten te maken heeft, een hart onder de riem te steken heeft Thomas een nummer ingezongen; You will be found. Het nummer komt uit de Broadwaymusical Dear Evan Hansen en wordt gezongen door een personage dat autistisch is en zich buitengesloten en alleen voelt. “Het nummer beschrijft dat hoe eenzaam en slecht je je soms ook kan voelen, er altijd iemand zal zijn die jou zal vinden. Je bent nooit alleen.” Het nummer wordt door Thomas op Youtube kanaal StopPestenNu geplaatst en gedeeld op social media. “Hiermee wil ik iedereen helpen die gepest wordt. Ik hoop dat ze er kracht uit halen. -

Thomas Cammaert