Word jij gepest op je werk? Zie tips

Ik word op mijn werk gepest, wat kan ik doen?

Wanneer je te maken krijgt met pesten, wil je eerste instantie je misschien isoleren en je terugtrekken uit alle sociale situaties, online en face-to-face. Dit is een natuurlijke emotie omdat je jezelf probeert te beschermen tegen meer pijn. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen lopen door het pesten een grote deuk op. Je kan hierdoor bijvoorbeeld last hebben van angsten of een depressie. Pesten en Online Pesten zijn een ernstige aanslag op je mentale en emotionele gezondheid, wat je niet mag onderschatten. Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen of jouw collega of baas jou pest:

  • Voel ik me geïntimideerd of bedreigd op het werk?
  • Word ik regelmatig vernederd of belachelijk gemaakt in het bijzijn van mijn collega's?
  • Ben ik uitgescholden?
  • Worden mijn inspanningen consequent ondergewaardeerd of genegeerd?
  • Ik voel me ziek of misselijk als ik met een bepaalde collega of manager werk?

Als het antwoord op deze vragen ja is, is de kans groot dat je gepest wordt op je werk. Pesten kan stress en angst veroorzaken bij het personeel en is een van de grootste veroorzakers van stressgerelateerde gezondheidsproblemen, waaronder slopende gevoelens van angst, paniekaanvallen en klinische depressie. In sommige gevallen kan pesten zelfs leiden tot zelfmoord.

Jan Joost

Een andere emotie die je kunt voelen is woede en dit kan zich ontwikkelen tot agressief gedrag. De woede en frustratie kunnen destructief aanvoelen, dus het is belangrijk om hulp te krijgen en vragen. Al deze emoties zijn heel normaal, het is een proces. Het is belangrijk om te proberen met een volwassene te praten die je vertrouwt, zoals je collega's, partner, vertrouwenspersoon, huisarts, trainer, ouders, leraar of een familielid misschien. Ondersteuning kan je helpen de kracht te vinden die je nodig hebt om het pesten te stoppen.

Wanneer is iets pesten?

Pesten is gedrag dat voor u bedreigend is en vaker voorkomt. Bij pesten kunt u zich niet of moeilijk verdedigen tegen het gedrag.

Het gaat bijvoorbeeld om:

  • grapjes die vervelend zijn voor u
  • vervelende opmerkingen
  • beledigingen
  • schelden
  • u negeren, of zorgen dat u er niet bij hoort
  • u zinloze taken laten doen
  • u in het openbaar vertellen dat u iets fout heeft gedaan
  • u expres een verkeerde beoordeling geven

Stap 1

Praat over het pestgedrag

Voelt u zich gepest op het werk? Probeer dit dan samen met de pester op te lossen. Vertel wat het gedrag met u doet. Misschien begrijpt uw collega niet dat het voor u geen 'grapjes' zijn. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon of de bedrijfsmaatschappelijk werker. Zij kunnen naar uw verhaal luisteren en adviseren wat u zelf kunt doen om het gedrag te stoppen. Is er geen vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werker op uw werk? Neem dan contact op met MIND Korrelatie of met uw huisarts.

Bedrijfsarts

Heeft u zich doo r het pestgedrag ziek gemeld? Vertel dan de bedrijfsarts over het pestgedrag en leg uit wat het gedrag met u doet. Soms spreekt de bedrijfsarts een ‘pauze’ af. Dat betekent dat u en de pester een afgesproken tijd geen contact hebben. De bedrijfsarts kan ook mediation adviseren.

Stap 2

Meld het pestgedrag bij uw werkgever

Kunt u het pesten niet stoppen met hulp van collega’s of de vertrouwenspersoon? Meld het dan bij uw werkgever. De werkgever is verplicht om pesten op het werk zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Na een melding kan uw leidinggevende praten met de pester. Soms zal de werkgever afspraken maken of maatregelen nemen.

Is de leidinggevende de pester? Meld het gedrag dan bij een hogere leidinggevende. Is die er niet? Ga dan naar de volgende stap.
Stap 3

Geef uw klacht door

Doet uw werkgever niet genoeg om het pestgedrag op te lossen? Controleer dan of uw werkgever een klachtenreglement heeft. Hierin staat hoe u als werknemer een klacht doorgeeft, bijvoorbeeld aan wie u de klacht moet sturen. Is er een klachtenreglement? Stuur dan uw klacht naar uw werkgever. Vraag in uw brief of uw werkgever de klacht kan behandelen via mediation. Een mediator kan helpen bij het vinden van een oplossing.

Inspectie SZW

Wordt de klacht niet opgelost of heeft uw bedrijf geen klachtenreglement? Meld uw klacht dan bij de Inspectie SZW. De inspectie onderzoekt of uw werkgever genoeg heeft gedaan tegen het pesten. Heeft uw werkgever volgens de Inspectie SZW te weinig gedaan? Dan kan zij de werkgever een waarschuwing of een boete geven.
Wat kan ik doen bij een arbeidsconflict

Stap 4 - Neem contact op met het Juridisch loket

Vraag om juridisch advies: Lukt het nog steeds niet om het pesten te stoppen? Dan kunt u soms de pester of werkgever aansprakelijk stellen. Doet de pester iets dat strafbaar is, dan kunt u aangifte doen. Neem geen ontslag, maar bespreek eerst uw mogelijkheden. Neem contact op met een van de juristen. Soms kunnen zij u doorsturen naar een advocaat.

Bent u geholpen met deze informatie?
 
Bel het Juridisch loket: 0900 - 8020 € 0,10 per minuut.* 
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur. 
U krijgt een van de juristen aan de telefoon.

Praat erover. Want als jij niet praat, bescherm je de dader

Het maakt niet uit welke kleur haar je hebt; welke kleding of schoenen je draagt; hoe je spreekt; hoe je loopt; hoe je praat – het is niet jouw schuld als je gepest wordt. We zijn allemaal op de een of andere manier anders en dat is wat ons geweldig maakt. Of je nu een jongen of een meisje bent, oud of jong, groot of klein - pesten geeft je een rotgevoel en het is oké om er boos over te zijn

Pesten stopt nooit vanzelf

Als ik niks zeg dan stopt het vanzelf, want het stopt nooit vanzelf.​ Pesters & Meelopers proberen wel altijd te zorgen dat jij denkt dat het pesten erger wordt en dat je dus niks mag zeggen. Maar zij proberen alleen maar zichzelf te beschermen. Zij weten dat hun gedrag fout is en dat bij fout gedrag een straf hoort! Door jou dit aan te praten hopen zij niet gestraft te worden voor hun gemene daden.

Werk daar alsjebllieft niet aan mee, jij verdient VEEL BETER!

Praten over pesten is super moeilijk en dit is waarom?! 

Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit, zie video.  Zie ook de YouTube afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'

Als je hebt bedacht met wie je wilt gaan praten, kan het helpen om van tevoren op een briefje te schrijven wat je wilt vertellen of vragen. Het is niet gek als je het spannend vindt. Een briefje kan je dan helpen wanneer je even niet meer weet wat je wilt zeggen, of wanneer je het moeilijk vindt.  Schrijf bijvoorbeeld op wat er gebeurd is, hoe je je voelt en waar je bang voor bent. Heb je vragen? Schrijf die dan ook op. Verder is het ook goed om op te schrijven wat je van de ander verwacht. Wat wil je dat diegene doet en wat juist niet? Misschien wil je dat iemand eerst liever alleen luistert, of wil je dat diegene niets doet zonder dat jij het weet. Het is fijn om dit uit te spreken. Weet ook dat je niets hoeft te vertellen wat jij niet wilt. Jij bepaalt wat je wanneer en met wie deelt.

Het is NOOIT jouw fout als je gepest wordt.

Waarom praten helptHart

  • Als je praat over pesten, kan dat enorm opluchten Je voelt je dan minder alleen, en je kunt samen bedenken hoe je het kunt oplossen. Praat erover met je ouders, vrienden, een oom of tante, of iemand anders die je vertrouwt.
     
  • Is de pester iemand van je school, bij jou op de sportclub, in het bejaardentehuis of op het werk? Probeer er dan ook met een leidinggevende, coach, leraar, mentor of vertrouwenspersoon over te praten. Zij kunnen je helpen om het pesten aan te pakken. Je school moet ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt, dus dat mag je ook van ze verwachten.
     
  • Ook pestkoppen profiteren van het feit als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 
     
  • Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Het moet iemand zijn waar jij je veilig voelt en dat jij het gevoel hebt dat hij/zij respectvol met jouw verhaal omgaat. Zoek dan samen naar oplossingen en meldt dat jij niet wil dat iedereen het weet.
     
  • Geef duidelijk aan dat jij zoekt naar een goede oplossing zonder dat de pestkoppen gelijk weten dat dit van jou afkomstig is. ​Als je durft mag je het uiteraard openlijk oppakken en bespreekbaar maken maar de keuze hiervoor ligt bij jou. Jij moet je hier fijn bij voelen. 

Het belangrijkste is dat je het aan iemand vertelt. Als je denkt dat je het kunt, praat dan met een leraar, collega, leidinggevende, vertrouwenspersoon, iemand die je vertrouwt of een familielid. Als je dat niet wilt, kan je altijd sparren voor hulp & advies met de volgende organisaties. Kijk onderaan de pagina bij Bij welke organisaties kan ik terecht?

Poster

Praten over de gevolgen

Ook wanneer je niet meer wordt gepest, is het goed om iemand te vertellen over je ervaringen. Vertel hoe het ging en wat je er nu bij voelt. Misschien voel je je sinds die tijd eenzaam, vaker down of boos. Of ben je bang om naar school te gaan, of vertrouw je andere jongeren niet meer en vind je het moeilijk om vrienden te maken.Als je zelf hebt gepest, voel je je misschien schuldig. Dat is niet gek of raar, het is juist goed dat je daar nu anders over denkt. Dat betekent dat je ook voor jezelf stappen hebt gemaakt. Toch wil dat niet zeggen dat je er geen last meer van hebt.

Praten met iemand die je vertrouwt kan helpen om je weer beter te voelen en hulp te krijgen bij de problemen die je ervaart. Pesten kan gevoelens van eenzaamheid, minderwaardigheid en uitzichtloosheid veroorzaken, met soms zelfs zelfmoordgedachten. Blijf daar niet mee rondlopen, maar praat erover. Dat lucht vaak op.

Daniel Stosic

Wil je voor jezelf opkomen, maar weet je niet hoe je dat moet doen?  

 ► Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt.

 ► Jij hoeft je niet schamen als je gepest wordt, jij doet niks fout. De pesters & meelopers zijn fout!

Niemand, echt NIEMAND verdient het om gepest te worden - ook jij niet!

Bij wie kan ik terecht voor hulp of advies bij Pesten of Online Pesten (Cyberpesten)?

Soms is het gewoon lekker om eerst te praten met iemand die je niet kent. Gewoon met mensen die de tijd hebben om naar jou te luisteren en mee te denken voor een oplossing. Je hoeft je nooit te schamen! Ook niet als het even niet zo lekker gaat, of als je niet weet hoe je het pesten kan stoppen. 

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing!  Samen kan je bedenken wat je kan gaan doen.Het is NOOIT jouw fout als je gepest wordt!

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!

  • De Alles Oké Supportlijn biedt support aan iedereen tussen de 18 en 24 jaar. Als het even niet zo lekker gaat. Alles is bespreekbaar. De Alles Oké? Supportlijn is een initiatief van De Kindertelefoon. Al meer dan 40 jaar praat De Kindertelefoon met kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Elke dag een luisterend oor chatten of bellen (0800-0450). Website www.allesoke.nl
     

  • Mind Korrelatie is een landelijke organisatie. Zij bieden anonieme, professionele, psychische, psychosociale hulp en geven individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Het is ook moeilijk om toe te zien als een dierbare gepest wordt, een kind, partner of ouder – maar ook als deze zelf pest. Bel 0900 - 1450 (maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00),  chatten, mailen of What'sappen via de website: www.mindkorrelatie.nl
     

  • De Luisterlijn - dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door voor een vertrouwelijk gesprek. Want praten lucht op. Bel 088 0767 000 Chatten of mailen kan via de website www.deluisterlijn.nl
     

  • Fier: biedt hulp aan mensen die veel hebben meegemaakt en daardoor bijvoorbeeld problemen hebben in het gezin, in het contact met vrienden, in de relatie, op school of werk. Misschien maak je je zorgen om jezelf, je kind of een kennis/vriend. dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Bel 088 - 20 80 000 of stel je vraag in de chat: ma t/m vrijdag van 16.00 uur - 06.00 uur, zaterdag en zondag van 20.00 uur - 06.00 uur. Website www.fier.nl
     

  • Politie: Bij spoed Bel 112 in levensbedreigende en heterdaad situaties zoals bij pesten dat u ziet dat iemand in elkaar geslagen wordt. Geen spoed, wel politie nodig? Het kan ook gebeuren dat u wel politie nodig heeft, maar de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. Bel 0900-­8844 of chat met Vraag het de Politie hier
     
  • 113 Zelfmoordpreventie (24/7) - Ken of ben jij iemand met zelfmoordgevoelens? Bel direct ► 113. Zij bieden mensen de gelegenheid over hun gedachten aan zelfmoord te spreken en zijn ook voor mensen die een dierbare door zelfmoord zijin verloren. 113 dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Website 113Zelfmoordpreventie 
     

  • Slachtofferhulp: Hulp bij geestelijke mishandeling Wordt u door iemand in uw omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. U staat er niet alleen voor. Bel 0900-0101 (gebruikelijke belkosten). Maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 20.00 uur en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Website: www.slachtofferhulp.nl