Kennen leraren hun leerlingen? Onderzoek naar lerarenafstemming op middelbare scholen 2018 | Stop Pesten NU

Kennen leraren hun leerlingen? Onderzoek naar lerarenafstemming op middelbare scholen 2018

Leraren zijn niet alleen verantwoordelijk voor de cognitieve ontwikkeling van hun leerlingen, maar ook voor het aanpakken van sociale kwesties, zoals agressie en uitsluiting (Kinderman, 2011). In het dagelijkse klassenmanagement fungeren leraren als een ‘onzichtbare hand’ (Cairns & Cairns, 1994) die de klas kan begeleiden in nieuwe interacties en normen, door op subtiele wijze sociale netwerken en statussystemen vorm te geven (Rodkin & Gest, 2011). Via netwerkgerelateerde praktijken, attitudes en overtuigingen hebben leraren verschillende mogelijkheden om onopvallend positieve relaties te bevorderen en tegelijkertijd problematisch sociaal gedrag te voorkomen (zie Hamm & Hoffman, 2016 voor een volledig overzicht).

Om met succes positieve relaties tussen leerlingen te bevorderen, moeten leraren zich bewust zijn van de sociale dynamiek in de klas (Farmer, McAuliffe Lines, & Hamm, 2011).
In de loop der jaren is in enkele onderzoeken onderzocht in hoeverre leraren zich bewust zijn van de sociale dynamiek in hun klaslokalen. Deze onderzoeken vergeleken doorgaans de rapporten van leraren met rapporten van hun leerlingen, omdat de beoordelingen van meerdere informanten (bijvoorbeeld alle leerlingen in een klas) worden beschouwd als het meest nauwkeurige verslag van de sociale dynamiek in de klas (Gest, 2006). De mate waarin deze rapporten elkaar overlappen wordt ook wel lerarenafstemming genoemd. Hamm, Farmer, Dadisman, Gravelle en Murray (2011) conceptualiseerden de lerarenafstemming voor het eerst als een dimensie van de betrokkenheid van leraren bij hun relaties met de leerlingen. Volgens Ahn en Rodkin (2014, p. 1146) is leraarafstemming: ‘de kennis van leraren over de sociale kenmerken van hun leerlingen zoals hun leerlingen ze waarnemen’.


Het doel van dit onderzoek was om na te gaan in hoeverre docenten in het voortgezet onderwijs op hun leerlingen waren afgestemd en of leraren met bepaalde kenmerken een hogere afstemming hadden dan andere. Concreet hebben we vijf dimensies van afstemming onderzocht die voor leraren dagelijks relevant zijn: sympathie, afkeer, prosocialiteit, agressie en risicogedrag. Om agressief gedrag aan te pakken moeten leraren bijvoorbeeld weten welke leerlingen de agressors zijn (Dawes et al., 2017). Als er sprake is van pesten, is het nuttig als leraren weten welke leerlingen de neiging hebben zich prosociaal te gedragen, aangezien deze leerlingen mogelijk bereid zijn het slachtoffer te helpen. Omdat docenten bovendien belangrijke sociale referenten zijn voor de sympathie van leeftijdsgenoten (Hendrickx, Mainharad, Boor-Klip, & Brekelmans, 2017), zou de kennis van leraren over het reputatiegedrag van leerlingen hen in staat kunnen stellen om opzettelijk de voorkeuren van leeftijdsgenoten te oriënteren (Ahn & Rodkin, 2014). dat wil zeggen, het belemmeren van de associatie tussen risico of agressie en status en het bevorderen van een positieve associatie tussen prosocialiteit en status.

Uit onderzoek naar afstemming is over het algemeen gebleken dat er grote discrepanties bestaan ​​tussen de rapporten van docenten en leerlingen over de tweetallen tussen pesters en slachtoffers (Ahn, Rodkin, & Gest, 2013) en slachtofferschap (bijv. Oldenburg et al., 2016). Bovendien rapporteerden onderzoeken slechts een matige nauwkeurigheid van leraren bij het identificeren van peer-lidmaatschap van studenten (bijv. Gest, 2006; Pearl, Leung, VanAcker, Farmer, & Rodkin, 2007). Er werd ook vastgesteld dat meer op elkaar afgestemde leraren beter waren in het beheren van de sociale dynamiek in de klas. De afstemming van leraren op groepen leeftijdsgenoten werd in verband gebracht met de perceptie van adolescenten van de sociaal-affectieve schoolcontext en pesten (Hamm et al., 2011) en met een hogere mate van sociale integratie (Hoffmann, Hamm, & Farmer, 2015). Verschillende onderzoeken hebben de impact gedocumenteerd van afstemming – met betrekking tot de sociale kenmerken van verschillende leerlingen, zoals slachtofferschap en agressie – op de ervaringen van leerlingen met leeftijdsgenoten. Het bleek dat de afstemming van leraren op slachtofferschap bijdroeg aan het creëren van een positieve omgeving waarin leerlingen een groter gevoel hebben dat ze bij de school horen (Gest, Madill, Zadzora, Miller, & Rodkin, 2014) en acceptatie door leeftijdsgenoten (Madill, Gest, & Rodkin, 2014). ). Bovendien hadden leerlingen meer kans om in te grijpen bij pesten in klaslokalen waar leraren meer afgestemd waren op slachtofferschap (Norwalk, Hamm, Farmer, & Barnes, 2015) en minder geneigd om agressie te belonen met status wanneer leraren afgestemd waren op status en agressie (Ahn & Barnes, 2015). Rodkin, 2014).

Slechts enkele onderzoeken (bijvoorbeeld Hamm et al., 2011; Norwalk et al., 2015) onderzochten de afstemming van leraren op middelbare scholen. Tijdens de overgang van de basisschool naar de middelbare school dragen verschillende factoren bij aan het verzwakken van het potentieel voor de invloed van leraren, en de rol van leraren bij het begeleiden van de sociale ontwikkeling van leerlingen neigt steeds meer ‘onzichtbaar’ te worden achter de primaire rol als overbrenger van informatie (Kindermann, 2011).

Aan de ene kant winnen in deze ontwikkelingsfase de kliekjes van leeftijdsgenoten aan belang als referentiestructuren (Brown & Klute, 2003) en is het minder waarschijnlijk dat leraren een directe invloed hebben op de aanpassingen van leerlingen zonder rekening te houden met de sociale dynamiek (Bierman, 2011).

Aan de andere kant hebben leraren in het voortgezet onderwijs een grotere en minder homogene groep leerlingen en brengen zij minder tijd met deze leerlingen door dan leraren in het basisonderwijs. Daarom zullen de mogelijkheden van leraren om betrokken te zijn bij de peer-ervaring van leerlingen waarschijnlijk afnemen, en als gevolg daarvan kunnen ze minder goed op elkaar zijn afgestemd.

Ook onderzochten we of leraren met bepaalde kenmerken een hogere afstemming hadden dan anderen. Als u begrijpt welke kenmerken verband houden met afstemming, kan dit een effectievere opleiding van leraren mogelijk maken. In de volgende paragraaf bespreken we drie kenmerken van leraren waarvan we verwachtten dat ze verband hielden met afstemming.

Leraarkenmerken en leraarafstemming

Tijd doorgebracht met leerlingen

Hoe meer tijd leraren met hun leerlingen doorbrengen, hoe meer mogelijkheden om informatie te verwerven over de sociale dynamiek in de klas die zij hebben. Dienovereenkomstig veronderstellen we een positieve relatie tussen de hoeveelheid tijd die leraren aan hun leerlingen besteden en de afstemming op de leraar (hypothese 1).

Ervaring

De ervaring van leraren kan van invloed zijn op hun afstemming op de sociale dynamiek in de klas. Hoewel Gronlund (1951) geen verband vond tussen afstemming en de ervaring van leraren, lijkt het redelijk dat afstemming een vaardigheid is die leraren in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen. In overeenstemming hiermee betoogde Van Hattum (1997) dat meer ervaren leraren pesten beter kunnen herkennen omdat ze er vaker aan zijn blootgesteld. We veronderstellen een positieve relatie tussen de ervaring van leraren en de afstemming op leraren (hypothese 2).

Werkgerelateerd welzijn Leraar zijn is een veeleisende baan die kan leiden tot een slechtere gezondheid van leraren en uiteindelijk tot lagere inzet en prestaties (Hanaken, Bakker, & Schaufeli, 2006). Leraren die zich niet lekker voelen op het werk, richten zich mogelijk vooral op de cognitieve ontwikkeling van leerlingen, als het meest fundamentele onderdeel van hun werk, terwijl leraren die plezier hebben in hun werk over het algemeen meer betrokken zijn. We veronderstellen een positieve relatie tussen de afstemming van docenten en het werkgerelateerde welzijn van docenten (hypothese 3).

 

Conclusie

In een notendop suggereert dit onderzoek dat afstemming aanzienlijk varieert onder leraren in het voortgezet onderwijs en verband houdt met kenmerken van leraren (dat wil zeggen tijd doorgebracht met leerlingen en werkervaring). Toekomstig onderzoek moet zich richten op het begrijpen hoe leraren deze kennis kunnen gebruiken om problemen zoals pesten, agressie en isolatie aan te pakken en een op samenwerking gerichte en vruchtbare klasomgeving te bevorderen. Daarnaast zou toekomstig onderzoek andere (leraar)kenmerken kunnen onderzoeken die verband houden met leraarafstemming.