Wanneer je kind gepest wordt op school, kan dat als ouder heel ingrijpend en frustrerend voelen. Je wilt je kind beschermen, maar het is soms lastig om te weten wat je precies moet doen. Scholen zijn wettelijk verplicht om een veilige leeromgeving te bieden en alle vormen van pesten aan te pakken. Het is belangrijk dat je als ouder in actie komt, in overleg met je kind en op een manier die het proces hanteerbaar maakt.
Hoe pak je pesten op school aan als ouder?
1. Luister naar je kind
Laat je kind merken dat je hem of haar gelooft, steunt en niet oordeelt. Bespreek samen wat er is gebeurd en laat je kind meepraten over de vervolgstappen. Forceer niets; handel in het tempo van je kind.
2. Houd alles goed bij
Noteer wat er is gebeurd, met datum, tijd, plaats en betrokken personen. Leg vast of er getuigen zijn. Deze informatie helpt om een helder overzicht te geven aan de school.
3. Zoek het anti-pestbeleid van de school op
Elke school hoort een anti-pestbeleid te hebben. Vaak staat dit op de website van de school. Vraag eventueel ook naar het klachtenreglement en het gedragsbeleid.
4. Neem contact op met de juiste persoon binnen school
Start bij de mentor of groepsleerkracht. Kom je er niet uit, ga dan naar de teamleider, intern begeleider of directie. Vraag ook wie verantwoordelijk is voor veiligheid en meld pestgedrag schriftelijk.
5. Leg alle communicatie schriftelijk vast
Stuur een e-mail of brief in plaats van alleen mondeling contact. Vraag om een schriftelijke reactie en bevestiging van de genomen stappen.
6. Niet tevreden? Dien een formele klacht in
Als de school het pestprobleem niet serieus aanpakt of onvoldoende actie onderneemt, kun je schriftelijk een klacht indienen bij de schooldirectie of het bestuur.
Voorbeeldbrieven voor ouders en opvoeders bij pesten op school
1. Brief aan de mentor of leerkracht
Onderwerp: Escalatie van pestgedrag – verzoek om gesprek
Geachte [Naam],
Ik neem contact met u op omdat het pestgedrag richting mijn kind, [naam kind], helaas is toegenomen. Ik maak me hierover ernstige zorgen en wil graag weten welke stappen de school kan nemen om dit te stoppen.
Zou u op korte termijn een gesprek met ons kunnen inplannen om de situatie te bespreken en te kijken hoe we samen tot een oplossing kunnen komen?
Met vriendelijke groet,
[Je naam]
2. Brief aan de schooldirecteur
Onderwerp: Pestgedrag – verzoek om maatregelen
Geachte [Naam directeur],
Wij hebben eerder gesproken met [naam mentor/teamleider] over het aanhoudende pestgedrag richting onze zoon/dochter [naam kind] door [naam pester(s)]. Helaas is de situatie niet verbeterd.
Kunt u aangeven welke maatregelen de school gaat nemen om het pesten te stoppen, hoe dit wordt gemonitord en of de ouders/verzorgers van de betrokken leerling(en) worden geïnformeerd?
Graag ontvang ik ook een kopie van het anti-pestbeleid van uw school. Ik verzoek u vriendelijk om deze klacht op te nemen in het dossier van mijn kind, inclusief uw schriftelijke reactie.
Met vriendelijke groet,
[Je naam]
3. Brief aan het schoolbestuur of de raad van toezicht
Onderwerp: Aanhoudend pestgedrag – formele klacht
Geachte [Naam voorzitter],
Bijgevoegd vindt u een kopie van mijn brief aan de directeur van [naam school], gedateerd [datum]. Ondanks herhaalde gesprekken en schriftelijke meldingen is het pestgedrag richting mijn kind, [naam kind], helaas nog steeds niet gestopt.
Ik verzoek u als bestuur dit probleem te onderzoeken en mij te informeren over welke stappen u neemt om dit op te lossen.
Graag ontvang ik ook een afschrift van het schooldossier met betrekking tot deze kwestie. Ik ben bereid de kosten voor kopieën te betalen indien nodig.
Ik zie uw reactie graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
[Je naam]
Belangrijke tips bij het melden van pesten aan school
• Bespreek elk stapje vooraf met je kind
• Handel altijd schriftelijk en vraag om een bevestiging
• Wees feitelijk, rustig en concreet in je communicatie
• Richt je op samenwerking met de school: het doel is dat het pesten stopt
Lees ook:
→ Bekijk ons overzicht: Wat kun je doen als je kind gepest wordt?
→ Hoe weet je of jouw kind gepest wordt?
→ Zie meer tips en informatie in het Kenniscentrum Pesten voor Ouders en Opvoeders
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken