Leerlingen geschorst na bangalijst in 5-vwo-klassen op Utrechtse school | Stop Pesten NU

Leerlingen geschorst na bangalijst in 5-vwo-klassen op Utrechtse school

Het Leidsche Rijn College in Utrecht heeft aangifte gedaan, nadat een zogenoemde bangalijst was rondgestuurd in appgroepen van leerlingen in 5-vwo. Drie leerlingen zijn door de school korte tijd geschorst. De politie doet onderzoek en roept op de lijst niet verder te delen.

Volgens RTV Utrecht circuleerde een lijstje met onder andere namen en foto's van achttien leerlingen via WhatsApp. Op het lijstje stond ook "een negatieve beoordeling van hun uiterlijk en beschrijvingen van seksueel getinte handelingen", aldus de school.

Het Leidsche Rijn College weet niet hoe vaak de lijst is gedeeld, maar weet wel wie de lijst heeft opgesteld. Die leerling wordt volgens de school "passend gestraft, omdat zijn handelen niet past binnen onze gedragsnormen en medeleerlingen hierdoor zijn geschaad".

In een brief aan de ouders van alle 5-vwo-leerlingen heeft de school gemeld dat de drie leerlingen geschorst zijn geweest. De opsteller van de lijst zit nog thuis en de twee anderen hebben een "time-out" van twee dagen gekregen. Ze mogen sinds eergisteren weer naar school.

Ernstiger dan gedacht

Volgens een ouder die de brief deelde met RTV Utrecht is de lijst op de middelbare school "vergelijkbaar met de grietenpresentatie van Utrechtse studenten".

Directeur Eric Hordijk van het LRC wilde aanvankelijk geen aangifte doen, maar doet dat nu toch. Hij schrijft aan de ouders: "De inhoud van de lijst blijkt ernstiger te zijn dan aanvankelijk bij ons bekend was. Dit maakt dat we besloten hebben om alsnog aangifte te doen, zodat er strafrechtelijk onderzoek kan plaatsvinden. Ook hebben we een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege het misbruik van persoonsgegevens van onze leerlingen."

Hordijk zegt enorm geschrokken te zijn: "Het opstellen, maar ook het delen van de lijst is seksistisch, beledigend en beschadigend. We stellen binnen onze opvoedkundige mogelijkheden alles in werking om een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen."

'Slecht voorbeeld gevolgd'

Burgemeester Dijksma is niet te spreken over de lijst. "Het is triest dat dit fenomeen, dat de afgelopen tijd meerdere malen bij studentenverenigingen de kop opstak, nu ook is overgeslagen naar een middelbare school", zegt ze in een reactie.

"Het lijkt erop dat de daders een heel slecht voorbeeld hebben gevolgd en ik vraag me af of zij beseffen wat een enorme impact dit heeft op deze meisjes."

De burgemeester vindt het goed dat de school aangifte heeft gedaan en met de daders in gesprek gaat. Dat gesprek moet volgens haar niet alleen met de betrokkenen, maar juist met alle leerlingen worden gevoerd "om te voorkomen dat zoiets opnieuw kan gebeuren".

"Want het is niet normaal om dit soort lijsten van meisjes te maken en moet dat ook nooit worden", aldus de burgemeester.

Politie begint onderzoek

De politie is een onderzoek gestart vanwege het verspreiden van de lijst. "Er wordt nu onderzocht of er sprake is van strafbare feiten zoals doxing, smaad, laster of belediging", zegt een woordvoerder. Het onderzoek richt zich op de makers en verspreiders van de lijst.

Daarnaast roept de politie iedereen op de lijst niet verder te verspreiden "om verdere schade van leerlingen te voorkomen".

 

Bron NOS

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen