We verkennen grenzen van de grap in Nederland. Het lijkt steeds moeilijker te worden om grappen te maken zonder dat bepaalde mensen zich meteen beledigd voelen. Waar mag je in Nederland eigenlijk nog om lachen? En waar ligt de grens?
In deze documentaire vertellen bekende cabaretiers en opiniemakers over hun weg naar de lach en over de stand van de grap in ons land. Nederland lijkt een land geworden van beroepsgekwetsten. Of het nu gaat over #metoo, transgenders of de islam, steeds vaker tonen mensen in Nederland hun lange tenen en krijgen cabaretiers of opiniemakers de volle laag als zij een prikkelende grap maken. Sterker nog: bedreigingen en intimidaties zijn geen uitzondering. Hierdoor doen steeds meer grappenmakers aan zelfcensuur en lijkt de scheidslijn tussen humor en de vrijheid van meningsuiting steeds verder in het gedrang te komen.
Bekende cabaretiers en opiniemakers reageren op de humor die in Nederland onder druk staat. Ze doen een boekje open over de dilemma's waarmee zij dagelijks worstelen en vertellen over de kwelling en euforie om mensen aan het lachen te maken. Wat bijvoorbeeld als een grap verkeert valt. Of erger: je veiligheid in gevaar brengt? Wat doe je dan? Leg je jezelf grenzen op uit angst voor bijvoorbeeld religie? En wat is de relatie tussen humor, vrijheid van meningsuiting en sociale media?
In deze documentaire reageren Guido Weijers, Martijn Koning, Youp van 't Hek, Yoeri Albrecht, Nabil Aoulad Ayad, Steven Brunswijk, André Dongelmans, Gerard Joling, Bart Nijman, Johan Derksen, Herman Brusselmans en Howard Komproe, die om beurt hun licht laten schijnen over het vraagstuk aan de hand van veelbesproken thema's, beeldmateriaal en niet zelden een stevige dosis humor. Cabaretier Guido Weijers: 'Ik zie cabaretiers ook wel als een soort strijders van het vrije woord. Als die al gaan inleveren op de vrijheid van meningsuiting, wie zegt dan nog wel wat hij denkt? Dan is het einde zoek.' PowNed-hoofdredacteur Dominique Weesie en programmamaker Vera Verzijl: 'Dat zijn geen grappen! geeft een uniek inkijkje in de Nederlandse cabaretwereld die meer dan ooit worstelt met het dilemma dat humor en het 'recht om niet beledigd' te zijn vandaag de dag niet meer samen lijken te gaan.'