Hoe mooi is het, dat gewoon jij & ik de eerste stappen kunnen zetten om Nederland oranje kleuren en gewoon samen kunnen zijn, los van al onze verschillen. naast elkaar en met elkaar. Lees meer over de Landelijke Dag tegen Pesten.
Wij hebben ook diverse inspiratie tips voor deze dag voor jou bijeen gebracht:
Of neem een kijkje bij alle (gratis) lesmaterialen die ingezet kunnen worden op de Landelijke Dag tegen Pesten op scholen en BSO's:
- Afspraken maken met leerlingen over verwachtingen
- Lesplan - ga ORANJE - Landelijke Dag tegen Pesten
- Lesmaterialen Basisonderwijs (BO)
- Lesmaterialen Speciaal Basisonderwijs (SBO)
- Lesmaterialen Voortgezet Onderwijs (VO)
- Lesmaterialen Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO)
- Lesmaterialen MBO
Ruim 470 verschillende lesideëen en materialen over Pesten & Online Pesten
Afspraken maken met leerlingen over verwachtingen
Het is belangrijk om deze afspraken aan het begin van de bijeenkomst te bespreken en ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt wat er van hen wordt verwacht. Zo creëer je een veilige omgeving waarin leerlingen zich vrij voelen om te spreken over hun eigen ervaringen. Hier zijn een paar suggesties:
- Alles wat er besproken wordt in de groep, blijft vertrouwelijk.
Dat betekent dat leerlingen niet met anderen praten over wat er tijdens de bijeenkomst is besproken. - We respecteren elkaars meningen en ervaringen.
Iedereen mag vertellen wat hij of zij wil, zonder dat anderen daarop oordelen of veroordelen. - We luisteren naar elkaar en geven elkaar de ruimte om te spreken.
Dat betekent dat we niet door elkaar heen praten en dat we elkaar de tijd geven om onze gedachten en gevoelens te delen. - We spreken af om open en eerlijk te zijn.
Dat betekent dat we onze eigen ervaringen en gevoelens delen en dat we bereid zijn om naar elkaar te luisteren. - We spreken af om elkaar te steunen.
Als iemand iets moeilijks deelt, proberen we diegene te steunen en te helpen waar dat kan. - We spreken af om respectvol met elkaar om te gaan.
Dat betekent dat we geen nare opmerkingen maken, niet pesten en elkaar met respect behandelen. - Als er iemand zich niet op zijn gemak voelt tijdens de bijeenkomst, mag diegene dat altijd aangeven.
We proberen dan samen een oplossing te vinden zodat iedereen zich prettig voelt tijdens het gesprek.
Lesplan: Thema Ga Oranje - Landelijke Dag tegen Pesten
Doelgroep: Basisonderwijs en Voortgezet onderwijs
Doelstellingen:
- Bewustwording van het belang van eenheid en verbinding tegen pesten
- Aanmoediging van respectvol gedrag en samenwerking
- Ontwikkeling van creativiteit en expressie door middel van oranje kunst
Benodigdheden:
- Oranje ballonnen, vlaggen en andere decoraties
- Knutselmaterialen zoals papier, verf en stiften
- Schrijfmateriaal voor brainstormen en notities
Lesplan:
Introductie (10 minuten):
- Begin de les door het belang van eenheid en verbinding tegen pesten uit te leggen
- Bespreek hoe het thema "Ga Oranje" bijdraagt aan deze doelstellingen
- Vraag de studenten of ze zich bewust zijn van de Dag tegen Pesten en de betekenis ervan
Brainstormen en ideeën (15 minuten):
- Verdeel de klas in groepen en geef elke groep knutsel- en schrijfmateriaal
- Vraag elke groep om ideeën op te schrijven over hoe ze oranje kunst en decoraties kunnen maken die eenheid en verbinding bevorderen tegen pesten
- Moedig de studenten aan om creatief te zijn en te denken aan manieren waarop oranje decoraties een positieve sfeer kunnen creëren en solidariteit kunnen uitstralen
Creatie (30 minuten):
- Laat elke groep hun ideeën in praktijk brengen door oranje kunstwerken te maken
- Moedig de studenten aan om samen te werken en respectvol te blijven, en om elkaar te helpen bij het maken van hun oranje kunstwerk
- Laat de studenten beslissen welke kunstwerken ze willen presenteren aan de rest van de klas
Presentatie en reflectie (15 minuten):
- Laat elke groep hun oranje kunstwerken presenteren en bespreek wat ze hebben gemaakt en waarom
- Vraag de studenten wat ze hebben geleerd over eenheid en verbinding tegen pesten door het maken van oranje kunstwerken
- Reflecteer op hoe de Dag tegen Pesten kan bijdragen aan het bevorderen van eenheid en verbinding in de klas en op school
Afsluiting (5 minuten):
- Sluit de les af door de studenten te bedanken voor hun inzet en bijdrage aan de Dag tegen Pesten
- Herinner de studenten eraan om het geleerde over eenheid en verbinding in praktijk te brengen in hun dagelijks leven, en om altijd respectvol te blijven tegenover anderen
Opmerking: Pas het lesplan aan op basis van de leeftijd en het niveau van de studenten, en voeg extra activiteiten toe indien nodig.
Lesmaterialen - Landelijke Dag tegen Pesten
nog een paar algemene ideeën ...
Complimentenmuur
Maak een muur van papier of karton en hang deze op een centrale plek. Nodig mensen uit om complimenten op de muur te schrijven voor anderen. Dit kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om positiviteit te verspreiden en mensen te laten zien dat ze gewaardeerd worden.
Pesten in perspectief
Laat mensen in kleine groepjes discussiëren over situaties waarin ze zich gepest hebben gevoeld of waarin ze zelf hebben gepest. Vervolgens kunnen ze samen praten over manieren om pesten te voorkomen en te stoppen.
Pesten in beeld
Nodig mensen uit om hun ervaringen met pesten te delen in de vorm van kunst, zoals schilderijen, tekeningen, foto's of video's. Dit kan een manier zijn om mensen te helpen hun gevoelens te uiten en de boodschap te verspreiden dat pesten niet acceptabel is.
Stop Pesten Nu Challenge
Bedenk een aantal creatieve uitdagingen waarbij mensen een statement maken tegen pesten. Bijvoorbeeld: maak een TikTok-video waarin je laat zien hoe je op een positieve manier opkomt voor iemand die gepest wordt, of deel een foto van jezelf met een "Ik STOP pesten nu!" armband om anderen te inspireren.
Pesten in de media
Organiseer een panelgesprek met mensen uit de media (bijvoorbeeld een journalist, een blogger of een influencer) om te praten over de rol die de media kunnen spelen in het voorkomen en bestrijden van pesten. Dit kan een interessante discussie opleveren over hoe de media kunnen bijdragen aan een positievere en veiligere online en offline omgeving. Hopelijk bieden deze ideeën inspiratie voor een geslaagde landelijke dag tegen pesten!
Wellicht ook interessant ...
Neem ook een kijkje in onze kennisbank, ter inspiratie of om te downloaden: Handleidingen, Beleid & Factsheets (routekaarten, wegwijzers), Wetenschappelijke Onderzoeken, Posters Stop Pesten Nu, Bijlagen bij Lesmaterialen Pesten & Cyberpesten, Kleurplaten Stop Pesten Nu, Rebussen. Allemaal suggesties om met je klas in gesprek te gaan over pesten, bijvoorbeeld voor de:
► Films over Pesten + (Les)Materialen
- Film Mina Moes (BO - groep 3 en 4)
- Film Boskampi's + lesmateriaal (groep 7 & 8 + klas 1)
- Documentaire Bully + interactieve iBook (VO-scholen)
- Film 'Pisnicht the movie' en lesmateriaal soms als grapje vakers als scheldwoord (VO-scholen)
- Film Skip en de Rythm Rangers + lesmateriaal (VO-scholen)
- Film Spijt (VO-scholen)
► Posters
- Posters & zie overige Posters in het downloadcentrum
► Boeken over pesten + lesmateriaal om met de leerlingen in gesprek te gaan over pesten en het boek
groep 1 t/m 4
- Prentenboek Grapje Ziva, de zebra zonder strepen wordt gepest + Handleiding +(Les)Materiaal voor groep 1 t/m 4 - Week tegen Pesten 2022
- Prentenboek of E-book 'Stop, hou op!' Woezel en Pip - voor groep 1 t/m 4 + lesbrief
- Handboek Superhelden voor groep 3 t/m 5 + lesbrief
groep 5 t/m 7
- Lespakket Dolfje Weerwolfje 'Grapje' + lespakkat voor groep 5, 6, 7 (les idee 411) - Week tegen Pesten 2022
- Week tegen Pesten 'Grapje' 2022* E-book SuperDolfje uit reeks Dolfje Weerwolfje - voor groep 5, 6, 7 (les idee 40) + lesbrief
groep 7 & 8
- Jane, de Vos en ik + lesbrief (vanaf 10 jaar)
- Boek 500 appjes die ik niet wil lezen (vanaf 10 jaar) + lesbrief
- Boek Midzomernachtdroom van Marieke Nijmanting - voor groep 7 en 8 (les idee 86) + lesbrief
- Boek De TikTok hack groep 6 tm 8 + lesbrief
vanaf 13 jaar
- Boek #Selfie van Caja Cazemier + lesbrief
► Boeken over Pesten
► YouTube Video's
- over Pesten en video's over Online Pesten en Liedjes over Pesten
Heb jij ook een lesidee die jij graag wil delen zodat ook collega's in Nederland hier gebruik van kunnen maken? Mail deze dan naar redactie@stoppestennu.nl. Check de disclaimer voor het gebruik van informatie op onze site.
Neem ook een kijkje in onze kennisbank, ter inspiratie of om te downloaden: Handleidingen, Beleid & Factsheets (routekaarten, wegwijzers), Wetenschappelijke Onderzoeken, Posters Stop Pesten Nu, Bijlagen bij Lesmaterialen Pesten & Cyberpesten, Kleurplaten Stop Pesten Nu, Rebussen. Allemaal suggesties om met je klas in gesprek te gaan over pesten, bijvoorbeeld voor de: