De gemeente Zutphen wil in contact komen met LHBTIQ+'ers die boven de 50 jaar zijn. Want er zijn zorgen. Voelen zij zich wel veilig en geaccepteerd in de gemeente?
Een beeld van hoeveel LHBTIQ+'ers van 50 jaar en ouder er zijn weet de gemeente niet. "Want die groep is best onzichtbaar." Dat vertelt gemeentemedewerker Roy Binkhorst in de radioshow van Jesse Sprikkelman op 1Achterhoek. Beluister interview.
LHBTIQ+'ers hebben een hoger risico op eenzaamheid, blijkt uit meerdere onderzoeken. "Dat kan bijvoorbeeld komen doordat ze vaker geen kinderen hebben. Of minder goed contact met familieleden."
Pesten in verzorgingstehuizen
In verzorgingshuizen gaat het ook niet altijd goed. "Daar hebben ze soms het gevoel dat ze terug de kast in moeten. Uit angst om gepest of niet geaccepteerd te worden door leeftijdsgenoten of zorgpersoneel." Vanuit verzorgingstehuizen in het hele land komen geluiden van pestgedrag.
Nieuw is dit fenomeen niet. Een aantal belangengroeperingen in Amsterdam voor LHBTIQ+-ouderen hadden een aantal jaren geleden al gevraagd om een 'roze-afdeling' te openen. Omdat ouderen zich in gewone verzorgingstehuizen onwillekeurig toch weer geroepen voelen om hun geaardheid te verbergen.
Vragenlijst voor de doelgroep
De doelgroep bereiken is wat lastig, omdat de vragenlijst online is. "Er zijn al een hoop mensen die 'm ingevuld hebben. Maar het is nog niet voldoende. Ik wil daarom alle LHBTIQ+-inwoners uit Zutphen en Warnsveld - die vijftig jaar en ouder zijn - oproepen om de vragenlijst in te vullen."
Sommige inwoners van verzorgingstehuizen zijn niet in staat om het formulier in te vullen. Daarom richt Binkhorst zich ook tot "de wettelijke vertegenwoordigers of eerste contactpersoon van deze mensen. Voor de volledigheid van ons onderzoek is het ook heel belangrijk om van die groep te horen."
Regenbooggemeente
De gemeente Zutphen is sinds enkele jaren een regenbooggemeente. Er is ook een regenboogagenda. En daarin staat onder andere dat er ook onderzoek gedaan moet worden binnen zorg en welzijn.
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen