Goed van je dat je dit probleem wil aanpakken. Ik denk dat jij heel goed aanvoelt hoe de vork in de steel zit. Jouw zoon zit pas een half jaar op school en voelt zich niet veilig met twee pestkoppen in de klas. Uit angst kiest hij ervoor om mee te pesten. Je zoon is nog erg jong en hij overziet de consequenties helemaal niet. Hij worstelt met tegenstrijdige gevoelens: hij wil de gepeste kinderen helpen maar hij wil niet zelf gepest worden. Dus gaat hij meedoen.
Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat de school dit probleem moet gaan aanpakken! Met kleuters is prima een gesprek te voeren over pesten, bijvoorbeeld in een kringgesprek met de hele klas. Ik raad je dus aan om met de leerkrachten te gaan praten en duidelijk te maken dat je verwacht dat er ook in de klas aan gewerkt gaat worden. Het is voor jou onmogelijk om dit probleem op te lossen.
Geef aan dat je bereid bent om mee te werken omdat je niet wil dat je kind anderen pest en dat je ervan overtuigd bent dat jouw zoon ook een slachtoffer van de situatie aan het worden is. Informeer naar het pestprotocol en vergeet ook niet om een vervolgafspraak te maken op korte termijn om de vinger aan de pols te houden.
Wat kun je thuis doen met je zoon?
- Vertel je kind dat je hebt gehoord dat hij soms mee pest. Word niet boos maar zeg dat je denkt dat hij dit doet zodat hij niet ook gepest gaat worden. Misschien ontkent hij het. Ga dan niet in discussie maar vertel dat er heel vaak kindjes zijn die dit wel doen en dat je dat best een beetje begrijpt. Deze kindjes zijn eigenlijk ook een beetje bang voor de pestkoppen en daarom weten ze niet goed wat ze moeten doen. Soms gaan ze kijken wat er gebeurt omdat ze nieuwsgierig zijn. Soms worden ze ook een beetje bang en gaan ze mee pesten. Door gedrag en gevoelens te benoemen wordt een kind zich bewust van de keuzes die hij zelf maakt; zo zal hij die momenten op het schoolplein – en ook zijn eigen gevoelens – gaan herkennen.
- Praat dus met je kind over hoe hij zich voelt als hij ziet dat er iemand gepest wordt. Wanneer hij dit nog niet kan, benoem dan voorbeelden van hoe kinderen zich kunnen voelen: boos of bang, maar ook opgewonden door de spanning, het grappig vinden of leuk vinden om een potje te stoeien/vechten. Keur gevoelens niet af.
- Leg je kind uit waarom pesten zo erg is voor de slachtoffers.
- Laat je kind vertellen wat de pestkoppen doen. Geef je kind een paar tips voor wat hij kan doen als hij ziet dat er gepest gaat worden: ga naar de juf die op het schoolplein is, vertel haar wat je hebt gezien of blijf bij haar in de buurt. Kijk eens wat andere kinderen doen. Ga naar de kinderen toe die níet mee pesten. En als je durft: help de gepeste kinderen of schreeuw dat ze moeten stoppen.
- Vertel je zoon dat je samen met de juf gaat proberen om de pesters te laten stoppen. Tot de tijd dat dit gelukt is moet hij proberen om uit de buurt van deze kinderen te blijven.
- Dit probleem hoort op de eerste plaats op school aangepakt te worden. Het is goed dat de leerkracht het met jou bespreekt maar de oplossing kun jij nooit in je eentje bieden. Er zal echt een plan gemaakt moeten worden. Wanneer er geen verbetering komt, raad ik je aan met de IB’er of directeur te gaan praten.
Bron JM Ouders
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen