Nep profiel van mij of mijn kind gemaakt | Online Pesten | Cyberpesten | Online Pesten | Cyberpesten

Nep profiel van mij of mijn kind gemaakt | Online Pesten | Cyberpesten

Heeft iemand op sociale media, zoals Facebook, Twitter of Instagram, een nepprofiel van jouw kind aangemaakt? Dat is strafbaar! 

Soms worden er zogenaamd door jou berichten naar anderen of bedrijven gestuurd. Mensen die dit doen, maken meestal veel slachtoffers. Dus doe aangifte als het je overkomt. Daar help je ook andere (toekomstige) slachtoffers mee en doe dit meteen. Hoe meer het zich verspreidt, hoe moeilijker het wordt om alles weg te krijgen. Verder kun je een melding maken bij het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) via Rijksoverheid. Bekijk hier een waargebeurd verhaal over identiteitsfraude: mijnkindonline.nl/freek.

Lees hier wat je kunt doen als je slachtoffers bent geworden van identiteitsfraude.

 

Wat doe ik tegen nepprofielen?

Iemand mag zich online niet voordoen als jou. Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar. Ook mag iemand niet zomaar jouw foto gebruiken zonder jouw toestemming. Als iemand jouw gezicht herkenbaar gebruikt, kun je terugvallen op jouw portretrecht. Zeker als daarbij lelijke dingen over je gezegd worden die voor jou heel kwetsend zijn. Dan kan er namelijk sprake zijn van belediging, smaad en/of laster.

Als er met jouw gegevens een nepprofiel gemaakt is en je geen emotionele of financiële schade hebt door de fraude, maar een ander (zoals een bedrijf) wel, dan kun je dus ook aangifte doen. Je kunt ook aangifte doen als jouw identiteit gebruikt wordt om een strafbaar feit mee te plegen, zoals valsheid in geschrifte (dit is het vervalsen van documenten) of oplichting. Van alles dat strafbaar is, kun je aangifte doen bij de politie. Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals de URL van websites en accountnamen.

Het is begrijpelijk dat je het nepprofiel zo snel mogelijk verwijderd wilt zien. Rapporteer bij de website dat dit een nepprofiel is en iemand jouw naam en/of foto's gebruikt zonder toestemming. Let op, want als je aangifte wilt doen, is het verstandig om het verwijderen in overleg met de politie te doen. Wanneer het materiaal al verwijderd is voordat je aangifte hebt gedaan, is namelijk ook een belangrijk deel van het bewijsmateriaal verdwenen! Wanneer je bewijsmateriaal verzamelt, doe dat dan zoveel mogelijk vanaf een computer of laptop, bijvoorbeeld door screenshots te maken. Bij screenshots vanuit een app ontbreekt de URL vaak en die is heel belangrijk, omdat deze uniek is. Op Internetsporen.nl staan tips hoe je digitaal bewijsmateriaal verzamelt. 

Op Helpwanted.nl staat hoe je problemen aan social media platformen, zoals Instagram, Snapchat en Facebook kunt rapporteren.
Lukt het niet om het nepprofiel zo te verwijderen, doe dan een melding via Meldknop.nl

Kijk voor meer informatie ook eens bij het Centraal meld-en informatiepunt identeitsfraude- en fouten.

Handleidingen social media

Heb je hulp nodig bij de instellingen van Facebook, Twitter, YouTube, Google, Whatsapp, Instagram of Skype? Hieronder vind je handleidingen. In deze handleidingen staat beschrijven hoe jij je instellingen kunt aanpassen waardoor je de risico’s dat er wat mis gaat, kleiner maakt. Ook staat er in beschreven hoe je problemen kunt rapporteren.
 

Toch mis gegaan? Dit kun je doen…

Is het toch mis gegaan? Heeft iemand een naaktfoto of –video  van jou online gezet? Zonder jouw toestemming mag dat niet! Het maakt niet uit hoe oud je bent. Ook al heb je de foto of video zelf gemaakt, iemand mag dat niet op internet zetten.

Praat erover…

Neem iemand in vertrouwen zodat je er niet in je eentje mee blijft zitten. Misschien kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing.

Verzamel bewijs…

Maak een screenshots van het profiel. Zorg er voor dat je de URL van de website in beeld hebt. Maak ook screenshots van gesprekken waaruit blijkt wie het erop heeft gezet.

Laten verwijderen…

Neem contact op met de site. Op veel websites vind je boven- of onderaan een link naar ‘abuse’, ‘contact’ of ‘help’. Vertel in je melding dat jij op die afbeelding te zien bent, je geen toestemming hebt gegeven om deze foto op internet te zetten en dat je graag wilt dat zij deze verwijderen. Ben je jonger dan 18? Laat dit dan ook weten. Meer info over het melden bij social media sites als Facebook en Instagram? Bekijk daarvoor onze handleidingen.

Aangifte…

Wanneer iemand zonder jouw toestemming een nep account van jou online zet, dan valt dit meestal onder ‘smaad’. Dat betekent dat jouw imago wordt geschaad doordat de foto of video op internet staat. Dat geldt voor alle leeftijden. Je kunt daar aangifte van doen bij de politie in jouw woonplaats. Je krijgt eerst een ‘intake gesprek’. Tijdens dat intake gesprek hoor je of je aangifte kunt doen en wat dit voor jou betekent. Als je naar de politie gaat, kun je het beste zoveel mogelijk bewijs meenemen zoals screenshots van chatgesprekken, informatie over degene die het online heeft gezet (naam, leeftijd, woonplaats, e-mailadres, nickname), de URL (de locatie) waar de foto of video staat en screenshots.

Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans is dat je kunt voorkomen dat het verder wordt verspreid. Soms kom je er zelf pas laat achter en staat het al op meerdere sites en social media verspreid. Ook dan is het belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen, zodat je samen kunt kijken wat je kunt doen aan de vervelende situatie waarin je terecht bent gekomen.  

Advies van politie

Je kunt voor advies en doen van aangifte contact opnemen met de politie. Als je aangifte wilt doen, is het verstandig om het verwijderen van de foto in overleg met de politie te doen. Wanneer het materiaal al verwijderd is voordat je aangifte hebt gedaan, is namelijk ook een belangrijk deel van het bewijsmateriaal verdwenen. Wanneer je bewijsmateriaal verzamelt doe dat dan zoveel mogelijk vanaf een computer of laptop. Bij screenshots vanuit een app ontbreekt de URL vaak en die is van cruciaal belang, omdat deze uniek is. 

Op Internetsporen.nl staan tips hoe je digitaal bewijsmateriaal verzamelt. Op HelpWanted.nl staat hoe je problemen aan social media platformen, zoals Facebook, Instagram en Snapchat kan rapporteren. Lukt het niet om de foto zo te verwijderen, doe dan een melding bij Meldknop

 

Bron Helpwanted.nl en de Politie