TV-programma Holland’s Next Top Model is alweer bezig aan haar tiende seizoen. Waar we de afgelopen edities getuige waren van een gezonde concurrentiestrijd met hier en daar wat gekat van kandidaten, wordt er dit seizoen ronduit pestgedrag vertoond. Kan dat door de beugel, in een prime time-show met veel jonge kijkers?
Bonita
Al een aantal afleveringen achter elkaar ziet de kijker hoe deelneemster Bonita buiten de groep valt en hoe bijna al haar nog resterende concurrenten gemene dingen over haar zeggen. Toen de jury een paar weken geleden een incident opmerkte, werd er ingegrepen: ‘er wordt hier toch niet gepest?’ Het bleek geen incident, de afleveringen erna was het weer raak.
Op social media werd er kritiek geleverd door kijkers die het pestgedrag niet vonden kunnen. RTL besloot zelf ook te reageren. Op de Facebookpagina van Holland’s Next Top Model werd er een bericht geplaatst waarin ze aan gaven pestgedrag absoluut niet te tolereren. In de uitzending van de week erna ging het pesten echter gewoon door.
Hoogleraar Sociologie René Veenstra is zelf niet een van de kijkers van Holland’s Next Top Model, maar is wel van mening dat de media het goede voorbeeld moeten geven. „Als samenleving zijn we steeds alerter geworden op pesten en de ernstige gevolgen ervan. Er heeft in de laatste vijf jaar een enorme bewustwording plaatsgevonden. Wanneer leerlingen merken dat er op school heel goed tegen pesten wordt opgetreden, maar er in de media een heel ander voorbeeld wordt gegeven, kunnen we toch spreken van een negatief rolmodel.”
VERANTWOORDELIJKHEID
Pesten heeft te maken met status, met je bewijzen in een groep, legt Veenstra uit. Als de norm negatief is, is het aantrekkelijk om je ook op die manier te gaan bewijzen. Volgens hem ligt er een zekere verantwoordelijkheid bij de makers van programma’s waarin we dit soort taferelen zien. „Je brengt iemand kwetsbaar in beeld. Wat betekent het voor slachtoffers van pesten, maar ook voor de pesters zelf? Ik denk dat dat een belangrijke vraag is voor tv-makers.”
De regisseur van een programma moet dit toch zien aankomen bij de opnamen, denkt Veenstra. „Mensen met verschillende persoonlijkheden gaan de competitie met elkaar aan en worden bij elkaar in een huis gezet. Er ontstaat een groepsproces, een zekere chemie. Die kan de goede, maar ook de verkeerde kant op gaan. Een regisseur kan dan zeggen: ‘Hé, maar hier gaan we over de schreef.’ Als het om andere zaken gaan die op prime time worden uitgezonden, wordt er wel ingegrepen. Dit laten ze dan uit de hand lopen.”
Als RTL pesten niet vindt kunnen, moeten ze dit gedrag ook niet in een van hun tv-programma’s laten zien, vindt Veenstra: „We hebben het hier niet over live televisie. Je zit met de crew te kijken hoe de dag is gegaan. Dit is niet in een fractie van een seconde opgenomen.”
RTL heeft ook gereageerd op de commotie: „Wij tolereren pestgedrag niet. Als gedrag niet door de beugel kan, dan worden er vanzelfsprekend maatregelen genomen op beeld of buiten beeld. Wij geven een zo volledig mogelijk beeld van de werkelijkheid waarin de jongens en meisjes zich bevinden. De realiteit van zowel mooie als minder mooie momenten. RTL en Endemol Shine staan in nauw contact met de modellen en spreken ze elke dag.
Tijdens de opnames zitten de modellen wekenlang op elkaars lip. Het is een wedstrijd met de finale in zicht en emoties en irritaties nemen daarin soms de overhand. De groep is voornamelijk erg geschrokken van de heftige en felle reacties op de social media. Alle betrokken modellen herkennen zich dan ook niet in het beeld en hebben nooit de intentie gehad om te pesten en het is dan ook niet als zodanig ervaren."
De kandidaten van Holland's Next Top Model. Foto: RTL
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen