Zie je dat iemand gepest wordt? Hoe oud je ook bent, reageer heel duidelijk.
Wacht niet met reageren
Eerst de belangrijkste tip: wacht niet met reageren. Jij kan de pestsituatie misschien snel vergeten maar voor het slachtoffer, dat er midden in zit, heeft het meteen en vaak nog lang effect. Zeker als hij of zij het gevoel heeft alleen te staan. De pester zal zich steeds sterker voelen als er niet wordt gereageerd. Meteen tonen dat pestgedrag fout is, maakt een groot verschil.
Wie zwijgt, rolt de rode loper uit voor de pesters. Wie stappen zet, neemt zijn verantwoordelijkheid. Doen dus!
Hoe kan je reageren?
Je kan reageren naar de pester: laat zien dat pesten niet kan en niet mag! Durf je niet goed alleen? Zoek dan een paar vrienden of leeftijdsgenoten die jouw mening delen en stap samen naar de pesters om hen duidelijk te maken dat het moet stoppen.
Maak duidelijk aan het slachtoffer dat hij niet alleen staat. Stel voor om samen een oplossing te zoeken.
Vind je het moeilijk om zelf te reageren of ben je bang voor de reacties? Weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Zoek iemand die je vertrouwt (ouder, leider, leerkracht, begeleider), iemand die de situatie mee kan aanpakken en opvolgen.
Of bel, chat of mail met een van deze partijen voor tips en adviezen
Een paar tips:
- Maak een praatje met de gepeste persoon om te vragen hoe het gaat. Laat zien dat je er bent en een luisterend oor wilt zijn.
- Zeg wat jij denkt tegen de persoon die gepest wordt. Maak duidelijk dat jij die persoon wél oké, belangrijk, leuk, tof... vindt.
- Nodig de persoon die gepest wordt eens uit bij jullie groepje. Dat kan al een hele opluchting zijn.
- Denk je er over na om actie te ondernemen? Vraag aan de gepeste persoon wat hen zou helpen. En vraag hun toestemming voor je iets doet.
- Kleine dingen kunnen al het verschil maken. Bv.:
- niet meelachen met de pester
- over een ander onderwerp beginnen
- weg wandelen samen met de persoon die gepest wordt
- Durf jij je mening zeggen tegen de pestkop? Maak dan duidelijk dat je iets echt niet oké vindt en dat het moet stoppen. Ga niet schelden. Dan verlaag je je enkel tot het niveau van de pester.
- Vind je het moeilijk om het alleen op te nemen tegen de pester? Praat met andere vrienden of klasgenoten over het pesten. Zeg wat jij denkt. Waarschijnlijk ben je niet de enige die het erg vindt. Misschien kan je samen die boodschap brengen. Samen sta je sterker.
- Bang om in te grijpen? Dat is volledig te begrijpen. Houd de situatie van op een afstandje in het oog en bied nadien je hulp aan. Het belangrijkste? Tonen dat je er voor de gepeste persoon bent!
- Lopen de zaken uit de hand? Weet je echt niet meer wat te doen? Praat erover met je ouders, een leerkracht of iemand die je vertrouwt. Dat is niet klikken. Je wil alleen iemand helpen die het op dat moment niet alleen kan.
Waarom moet je ingrijpen?
Veel mensen vinden het eng om tegen een pester in te gaan. Dit komt vaak doordat mensen bang zijn om zelf ook gepest te worden. Toch zouden meer mensen en ook jij, de pesters moeten aanspreken. Uit onderzoek is gebleken dat pesten met ruim 57% kan worden verminderd als omstanders ingrijpen. Als je twijfelt in het moment om in te grijpen bij pestgedrag, zou je je kunnen inbeelden hoe het zou zijn als jij de gepeste persoon zou zijn. Waarschijnlijk zuk jij het ook fijn vinden als je wordt gepest en er iemand voor je opkomt. Het geeft een gevoel van veiligheid en de gepeste persoon voelt zich minder eenzaam.
Tips tegen Pesten | Wat kan ik doen | Per doelgroep
Het is zo belangrijk om iets te doen, veel mensen doen helaas niks als ze zien dat er gepest wordt. Wat doe jij?
Een vreselijke gebeurtenis die je doet beseffen hoe groot de impact van pesten is. Op school, op het werk, op de sportvereniging. Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. Misschien ben je zelf gepest. Of was je een pester. Of stond je erbij en keek je er naar.
Navigeer naar de tips tegen pesten & online pesten (cyberpesten) per doelgroep
Bron Zapp Bron WatWat Cartoon Network
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen