Snapchat is een app waarmee je foto’s kan maken, die je direct kan delen met je Snapchat-vrienden. Allereerst moet je de app downloaden in de App Store of Google Play Store. De app is gratis. Als je Snapchat wil gebruiken, moet je een account aanmaken (e-mailadres, geboortedatum en een zelfgekozen wachtwoord). De geboortedatum is meteen een leeftijdscheck; je moet namelijk minimaal 13 jaar zijn, als je Snapchat wil gebruiken.
Hoe werkt Snapchat?
Snapchat gaat dus om het delen van foto’s en filmpjes met vrienden. Die vrienden moet je eerst toevoegen. Bovenin de homepagina van Snapchat staat een ‘spookje’. Als je hier op klikt, kom je in je eigen pagina. Daar kun je je instellingen veranderen, maar ook vrienden toevoegen. Je kunt ze toevoegen uit de contactenlijst van je telefoon, maar ook door ze op gebruikersnaam te zoeken.
Als je Snapchat opent, kom je op de homepage. Daar opent zich meteen je camera, zodat je direct een foto kan maken en versturen. Foto’s maak je door op het grote rondje onderin je scherm te tikken. Als je een filmpje wil maken, houd je die knop ingedrukt. Een filmpje kan maximaal tien seconden duren.
Voordat je een foto of filmpje maakt, kan je een filter toevoegen. Zo geef je jezelf bijvoorbeeld konijnenoortjes en een snuitje. Deze filters vind je als je naar rechts veegt op het scherm. Als je naar links veegt, kom je kleurenfilters tegen om je foto mooier te maken. Ook kan je de tijd, temperatuur en snelheid (als je bijvoorbeeld als bijrijder in de auto zit) toevoegen aan je foto.
Beelden sturen naar vrienden
Als de ‘snap’ klaar is, kan je hem versturen. Links onderin je scherm, kies je eerst een tijd dat je foto zichtbaar is. Je kan kiezen tussen 1-10 seconden. Daarna klik op de grote blauwe button, en daar gaat je foto. Een foto is maximaal 10 seconden zichtbaar voor je vrienden en verdwijnt daarna van je telefoon. Het is wel mogelijk dat iemand een screenshot van de foto maakt. Als er een screenshot is gemaakt, krijg je daar een melding van. Ook kan je een app downloaden, Snapsave, waarmee je een foto kan maken van de foto die verstuurd is.
Sommige foto’s zijn zo leuk, dat je ze langer dan 10 seconden zichtbaar wil laten. Dan kan je de foto toevoegen aan ‘mijn verhaal’. Deze kan je delen met je hele vriendenlijst. Bij deze foto kan je het aantal seconden instellen dat hij zichtbaar is, maar de foto blijft wel 24 uur staan. Ook kan je zien wie van je vrienden de foto bekeken heeft. Je kunt een ‘mijn verhaal’ maken door onderin je scherm op het vierkantje met het plusje te klikken, of in de verzendlijst te kiezen om de foto toe te voegen aan ‘mijn verhaal’
Vriendschap via Snapchat
Als je dagelijks met dezelfde personen snaps uitwisselt, krijgt de vriendschap een bepaalde status. Deze status wordt aangegeven met een emoji (gezichtje die een bepaalde emotie toont) achter de naam van de desbetreffende vriend.
Sinds kort kan je zien waar je vrienden zich bevinden in Snapchat. Deze functie heet Snap Maps. Die kun je tevoorschijn halen met een knijpbeweging op het scherm. Hier kan je aangeven met wie je je locatie wilt delen. Met vrienden, bepaalde vrienden of met helemaal niemand. Wil je zelf iets delen op de Snap Map? Maak een snap en deel hem met ‘our story’. Je locatie is alleen zichtbaar als je Snapchat hebt geopend.
De schaduwzijde van Snapchat
Het klinkt vrij onschuldig: foto’s delen met elkaar, die maar max 10 seconden zichtbaar zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? Nee, het is niet zo onschuldig als het lijkt. Een paar nadelen:
Zo is sexting via Snapchat een groot gevaar en een probleem onder jongeren. Dit omdat Snapchat eigenlijk bedoeld is voor foto’s ‘die eigenlijk niet kunnen, maar die je toch wil delen’.
Veel is nep. De foto’s laten maar een deel van het leven zien. En of dat het beste deel is?
Veel mensen denken dat het veilig is, omdat de foto na maximaal 10 seconden verdwijnt. Maar ze vergeten dan dat er een screenshot van gemaakt kan worden. Of dat de foto, als hij via een privé-chat verstuurd is, alsnog doorgestuurd kan worden naar andere gebruikers van Snapchat.
Denk aan Snap Maps, die toont waar je bent. Wil je dat echt? Mensen die kwaad willen, kunnen je hierdoor makkelijk volgen.
Je kunt je afvragen of de foto’s ook echt helemaal verdwijnen binnen Snapchat.
Kliksafe en Snapchat
De missie van Kliksafe is: iedereen veilig online. En of je nu met Snapchat zo veilig bent…, ik heb het idee van niet. Bij Snapchat moet alles snel. Verder heb je totaal geen privacy doordat Snapchat stimuleert om alles wat je doet, online te zetten. Helaas zijn foto’s en afbeeldingen nog lastig te filteren. Er wordt voortdurend gewerkt aan verbeteringen op dit gebied. Als je gebruik maakt van filtertype Flex, kun je ervoor kiezen om Snapchat onder de categorie ‘Social media’ dicht of open te zetten.
En ouders, een oproep aan jullie om met je kind in gesprek te gaan over het gebruik van Snapchat. Wat vind je kind er zo leuk aan, en ziet het ook gevaar? Snapchat hanteert een leeftijdsgrens van 13 jaar - niet voor niets. Hou je daar ook aan.