Als je kind wordt gepest voel jij je als ouder vaak machteloos. Je hebt misschien wel het gevoel dat de school en de leerkracht hun best doen, maar het vertrouwen dat er iets zal veranderen ebt na een tijdje wel weg. En wat doe je dan?
De school op het pesten aanspreken
‘Even ingrijpen’ wat veel scholen doen is niet de manier om een hardnekkig pestprobleem te lijf te gaan. Er zal onder begeleiding van een deskundige met de klas aan dit probleem gewerkt moeten worden. Er zal gewerkt moeten worden aan een goed en veilig schoolklimaat. De hele klas moet betrokken worden als er in hun midden een kind is dat gepest wordt.
Iedereen moet zich bewust worden van wat dit met je kan doen en hoe schadelijk dit is voor een kind. De school moet zich daarom verdiepen in een goede aanpak en een anti-pestprogramma, en zou de samenwerking met experts aan moeten gaan.
Van school wisselen
De kans bestaat dat jouw vertrouwen in de school zo is beschadigd dat je hier geen energie meer in wil steken. Soms maak je (samen met je kind) dan de moeilijke beslissing om van school te wisselen. Toch is dat niet altijd de oplossing.
Als nieuweling op een school is er een kans dat je kind op deze nieuwe school ook pesters tegenkomt. De kans bestaat dat je kind ook in een nieuwe klas geen aansluiting kan vinden. Het is daarom verstandig goed onderzoek te doen voor je dit besluit neemt.
Onderzoek naar een nieuwe school
- Maak een afspraak met de directeur van de nieuwe school en leg je dilemma voor.
- Bespreek wat de mogelijkheden zijn en wat hun ervaringen zijn met pesters.
- Vraag zoveel mogelijk over de klas waarin je kind bij een overstap geplaatst zou worden.
- Wanneer daar nog geen antwoord op gegeven kan worden, stel deze actie dan nog even uit. Zodra duidelijk is in welke groep je kind zal komen, vraag dan ook een gesprek aan met de leerkracht die de klas nu heeft, en de leerkracht die de klas volgend schooljaar zal hebben. Informeer ook naar andere zaken die jullie als positief ervoeren op de oude school. Neem rustig de tijd om alles te onderzoeken. Wanneer je twijfelt ben dan alert.
- Maak op het schoolplein van de toekomstige school een praatje met ouders en vertel gewoon waarom jullie er zijn. Vraag naar ouders van kinderen uit de nieuwe klas en informeer naar de sfeer, de kinderen en de leerkrachten. Hoor ze maar uit!
- Wanneer jij een goed gevoel hebt gekregen over de nieuwe school, licht dan pas je kind in.
- Vertel dat jullie een andere school hebben gevonden en dat daar een leuke klas is voor haar die hij kan gaan uitproberen.\
- Zie in ieder geval voor elkaar te krijgen dat je kind een paar keer een dagje mee kan draaien in de nieuwe klas. Dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn. Laat je kind een eigen oordeel vormen en beslis samen of jullie de overstap aandurven.
Tot slot: Wees schikkelijk en zorg ervoor dat ze jullie graag als nieuw gezin willen verwelkomen. Neem gewoon de tijd en wees vriendelijk, eerlijk en open. De kans is dan namelijk het grootst dat de school wil meewerken aan jullie onderzoek.
Bron JM Ouders

Je kind is SLACHTOFFER, hij wordt gepest:
Steun je kind, luister naar zijn verhaal, leg de schuld niet bij hemzelf.
Bespreek met je kind de stappen die je wil ondernemen: aan de juf vertellen, naar het CLB gaan … Doe niets waar je kind absoluut tegen is. Probeer het te overtuigen.
Hou een logboek bij met daarin wie wanneer pest, hoe enz. Zo krijg je een duidelijk beeld van de situatie.
Zoek samen naar manieren om op het gepest te reageren.
Zoek vrienden, hobby’s waar je kind zich wel goed voelt. Dat kan hem het nodige zelfvertrouwen geven.
Dit is wat KINDEREN zeggen wat ouders beter NIET kunnen doen en wat WEL:
Kinderen leggen uit wat ouders het beste niet kunnen doen als zij gepest worden en waarom niet, lees hier de tips van kinderen met de Do's en Don'ts voor ouders.
Je kind is een PESTER, het pest anderen:
Ga na wat er precies gebeurt. Praat met je kind, zijn leraar, trainer, vrienden…
Leg het verschil uit tussen plagen (onschuldig en kort) en pesten (hard en om te kwetsen)
Zeg duidelijk dat pesten niet kan. Nooit. Om geen enkele reden. Op geen enkele manier (uitsluiten, spullen stuk maken, slaan, uitlachen, haatmails sturen…) Vraag je kind om onmiddellijk te stoppen.
Wijs op het verdriet dat het pesten veroorzaakt. Probeer de gevoelens van het slachtoffer te verwoorden. Zo vergroot je het inlevingsvermogen van je kind.
Geef hem kansen om het goed te maken.
Je kind is een OMSTANDER, een meeloper, het kijkt toe?
Vraag wat er precies gebeurt (in de klas, jeugdbeweging, voetbal…).
Stimuleer je kind om de leraar zelf op de hoogte te brengen. Maak een verschil tussen ‘klikken’ en ‘melden’. ‘Klikken’ doe je omdat je wil dat iemand een straf krijgt. ‘Melden’ omdat je wil dat iets ophoudt.
Bespreek de stappen die jij eventueel wil ondernemen, bijvoorbeeld aan de juf vertellen. Doe niets wat je kind absoluut niet wil, maar probeer hem ervan te overtuigen dat dat het beste is.
Maak je kind duidelijk dat dat gepest moet stoppen. Bedenk samen oplossingen. Steun hem om iets te ondernemen.
Met dank aan Gie Deboutte (Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten), Anke Luts (Limits vzw) en Marjan Gerarts, kinderpsycholoog geven deze tips naar aanleiding van een online onderzoek van Yeti, het tienerblad van Klasse. 1200 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar gaven daarin een duidelijke boodschap aan volwassenen: “We hebben jullie nodig om pesten te stoppen, maar schend ons vertrouwen niet.”
Vlaamse Week tegen Pesten:
TIPS
Uw kind wordt gepest: wat kunt u als ouder doen?
Hoe weet u of uw kind gepest wordt?
Wat kunt u als ouder doen?
1. Het kind dat gepest wordt, niet de schuld geven
2. Beschuldigingen en verwijten vermijden
3. Veilig melden mogelijk maken
4. Het verschil aanleren tussen klikken en melden
5. Een weerbare houding stimuleren
6. Zelfvertrouwen opbouwen
7. Hoe omgaan met cyberpesten?
8. De school op de hoogte brengen?
Bellen, chatten of mailen over online pesten (cyberpesten)? | Bellen, chatten of mailen over pesten? |
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen