Online veilig blijven en Omgaan met de gevolgen van het coronavirus Bron NJI | Stop Pesten NU

Online veilig blijven en Omgaan met de gevolgen van het coronavirus Bron NJI

Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn we meer thuis, én meer online. Social media zijn vooral heel handig, leuk en gezellig. Maar het is ook verstandig om te letten op je online veiligheid en zo te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cyberpesten, sexting of grooming.

Cyberpesten

Cyberpesten, of online pesten, komt steeds vaker voor. Bijna iedereen heeft een smartphone en het is heel makkelijk om met één druk op de knop een (anoniem) berichtje te sturen. Je kunt op allerlei manieren gepest worden, van vervelende berichtjes tot nare filmpjes van jou online. Wordt je online gepest? Hier zijn tips voor wat je kunt doen:

  • Soms hebben anderen niet door dat zijn of haar acties kwetsend zijn. Probeer daarom eerst met hem of haar te praten over die berichtjes. 
  • Als dat niet kan, blokkeer dan diegene die jou pest op je sociale media account.
  • Praat erover met vrienden, je ouders of iemand anders die jij vertrouwt.
  • Reageer niet op het pestbericht, ga dus niet terug pesten. Hoe moeilijk dat soms ook is.
  • Bewaar de berichtjes als bewijs. Mocht je een keer een melding willen maken bij je leraar, een meldpunt of bij de politie, dan kun je deze laten zien.

Wil je meer weten over verschillende vormen van online pesten en hoe je dit voorkomt? Kijk dan op meldknop.nl of op de site van Stichting Stop Pesten NU.

Sexting

Sommige jongeren vinden het leuk en spannend om sexy foto’s of filmpjes te maken en te versturen. Maar pas op, want er zijn ook risico’s. Foto’s of filmpjes kunnen per ongeluk of expres bij anderen terecht komen. Bijvoorbeeld als jijzelf of de ander geen sterke wachtwoorden heeft. Of als iemand dreigt om de foto of het filmpje verder te versturen en geld vraagt om dat te voorkomen. Of erger, iemand  vraagt om nog meer foto’s of filmpjes. Soms ook is het juist die bekende van je die de foto’s en filmpjes zomaar verspreidt, bijvoorbeeld uit wraak als jullie relatie uit is. Dit zijn vormen van afpersing, of Sextortion. Sextortion komt steeds meer voor.

Bekijk eens het filmpje van de NOS over sexting en oplichting die tips geeft  over wat je wel en beter niet kunt doen op het gebied van sexting. Of lees de tips over wat je kunt doen als het jou overkomt op meldknop.nl.

>> lees hier alle informatie over Sexting  <<

Grooming

Grooming is een vorm van online kinderlokken. Vaak gaat het om ouderen die zich voordoen als iemand van jouw leeftijd en proberen om sexy foto’s en filmpjes van jou te krijgen. Of een afspraak in het echt met je willen maken. Ook op meldknop.nl vind je veel tips over het herkennen van een groomer en wat je in zo’n situatie kunt doen.

>> lees hier alle informatie over Wat is grooming, en hoe ga je hier als ouder mee om? en Hulp na Grooming <<

Bron NJI (Nederlands Jeugd instituut)