Het begin van elk schooljaar is een goed moment om te werken aan een gezellige en veilige leefomgeving op school. De aankomende Week Tegen Pesten helpt scholen daar mede mee op weg. ,,Maar blijvende aandacht is belangrijk”, zegt pestexpert Gie Deboutte.
,,De aandacht voor pesten aan het begin van het schooljaar is belangrijk. De eerste zes tot acht weken bepalen namelijk in grote mate hoe het jaar voor het kind op school gaat verlopen. Pesten heeft erg te maken met de groepsdynamiek. Pesters willen vooral in de groep voelen dat ze invloed hebben en op een negatieve manier hun status verwerven”, aldus Deboutte.
Ontwikkeling
Toch hangt pesten volgens haar ook deels samen met de ontwikkeling. ,
,Kinderen moeten leren hoe ze sociaal goed met elkaar omgaan. Fouten maken, zoals pesten, hoort daarbij. Maar het is dan wel aan de volwassenen om te tonen dat dit gedrag echt niet oké is.”
Zo’n zes op de tien kinderen van 9 tot 13 jaar zijn of worden in Nederland gepest.
,,Rond 15 à 16 jaar daalt de curve van het pestgedrag vaak weer, jongeren durven dan minder toe te geven aan groepsdruk en krijgen een sterker eigen moreel besef”, zegt Deboutte.
Cyberpesten
Kinderen moeten leren hoe ze sociaal met elkaar moeten omgaansociale media vaak een grotere rol spelen. Daar mag volgens socioloog Tessa Kaufman op school nog wel meer op ingezet worden. ,,Wat je het beste wel en niet kunt doen online, kan via mediawijsheid op school bijgebracht worden. Het is een belangrijk domein, waar nog veel in te winnen valt.”Kaufman ziet wel dat scholen de laatste jaren zich hard in zijn gaan zetten om pesten over het algemeen terug te dringen. ,,Gemiddeld genomen neemt het pesten op scholen dan ook af. Sinds 2015 zijn scholen tevens verplicht iets tegen pesten te doen.”
Pesten kan mensenlevens kapot maken
Scholen zijn onder meer aan de slag gegaan met anti-pestprogramma’s. Of die hét instrument zijn tegen het negatieve gedrag op school? Kaufman onderzocht het anti-pestprogramma KiVa, dat voor zo’n tachtig procent van de kinderen lijkt te helpen. ,
,Maar er blijft een kleine groep over die slechter af is. Dit is vaak lastig te verhelpen, ook omdat pestgedrag niet altijd door leerkrachten wordt gezien.”
Leerkracht
Soms pest de leerkracht zelfs mee. Nieuw onderzoek van Kaufman en haar collega Laura Baams toont aan dat dit momenteel vaker bij LHBT-jongeren op de middelbare school gebeurt.
,,Dit pesten gebeurde dan vaak op locaties waar weinig toezicht aanwezig is. Zoals de toiletten, kleedkamers en ook online.”
Negatieve gevolgen
Patricia Bolwerk, oprichtster van Stichting Stop Pesten Nu, weet hoe het is om ook door de docent gepest te worden. ,
,Bij mij is dit mede door een docent op de middelbare gebeurd. Zelf merk ik de negatieve gevolgen van het pesten destijds soms nu nog steeds.”
Bolwerk vindt de aandacht voor pesten die de aankomende Week Tegen Pesten weer met zich meebrengt goed, maar er blijft meer nodig.
,,Pesten kan echt mensenlevens kapot maken. Blijvende prikkelingen tegen pesten zijn nodig.”
Wat kun je doen als je kind gepest wordt?
Als ouder kun je het beste open blijven staan voor een gesprek, goed luisteren en handvatten meegeven als je kind wordt gepest. De volgende tips van Stichting Stop Pesten Nu kunnen daarbij helpen:
- Het kind dat gepest wordt, niet de schuld geven: Het idee leeft dat kinderen die gepest worden daar op een of andere manier verantwoordelijk voor zijn, omdat ze zwak overkomen. Ze krijgen dan het advies om het pesten te negeren of dat ze voor zichzelf op moeten komen. Zo lijkt het dat zij moeten veranderen. Geef kinderen duidelijk de boodschap dat kinderen die gepest worden hier zelf geen schuld aan hebben.
- Veilig melden mogelijk maken: Een van de grootste struikelblokken om het pesten te stoppen, is de geheimhouding die er meestal bij hoort. Toon erkenning en waardering voor het risico dat kinderen nemen als ze het pesten aankaarten. Houd hierbij zoveel mogelijk rekening met de wensen van het kind. Als een kind zich veilig voelt, stijgt de kans dat het een pestprobleem zal melden.
- Zelfvertrouwen opbouwen: Als er een goed middel bestaat om pesten te voorkomen, is het zelfvertrouwen. Het is belangrijk om de sterke kanten, verschillen en beperkingen te leren zien en aanvaarden bij zichzelf en bij anderen.
- ANP lokaal 'Aandacht voor pesten op school belangrijk' (18 september 2021) gepubliceerd in:
- Soester Courant
- Baarnschecourant
- Houtens Nieuws
- Nijkerkerveen
- Stad Nijkerk
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen