Deze studie onderzocht de differentiële effecten van twee vormen van percepties van adolescenten van de prosocialiteit, agressie en populariteit van leeftijdsgenoten op vriendschapsselectie. Rapporten van individuen over het gedrag van hun leeftijdsgenoten (dyadische percepties) en de geaggregeerde rapporten van klasgenoten (reputatiepercepties) werden ontrafeld. De bevindingen gaven aan dat adolescenten meer geneigd waren vriendschap te sluiten met klasgenoten die algemeen als prosociaal worden beschouwd (reputatieperceptie) en minder snel vriendschap sluiten met klasgenoten die zij als agressief beschouwden (dyadische perceptie). Voor populariteit verdween het effect van dyadische perceptie wanneer de reputatieperceptie werd meegenomen. De bevindingen benadrukken de verschillen tussen de dyadische en reputatiepercepties van peergedrag. Niet alleen dyadische percepties van gedrag, maar ook reputatiepercepties spelen een rol bij het sluiten van vriendschap met leeftijdsgenoten.
- Nederlandse vertaling via Google Translate -
- Lees het volledige onderzoek Disentangling dyadic and reputational perceptions of prosociality, aggression, and popularity in explaining friendship networks in early adolescence
Discussie
In deze studie wilden we ontrafelen in welke mate de dyadische en reputatiepercepties van prosocialiteit, agressie en populariteit vriendschapsnetwerken beïnvloeden in een steekproef van vroege adolescenten op Chileense scholen. We hebben getest of conventionele metingen van reputatiepercepties of dyadische percepties van belang zijn voor vriendschapsselectie. We wilden ontwarren in hoeverre de dyadische en reputatiepercepties van prosocialiteit, agressie en populariteit vriendschapsnetwerken beïnvloeden. We maakten onderscheid tussen de effecten van egovriendschap met alter op basis van ego's eigen perceptie van altergedrag (dyadische perceptie), en egovriendschap met alter op basis van alters reputatie (reputatieperceptie).
Op basis van de goal-framing-theorie gingen we ervan uit dat leerlingen zich bewust zouden zijn van kenmerken van leeftijdsgenoten die het streven naar genegenheid en status zouden kunnen helpen of belemmeren. We verwachtten dat adolescenten prosocialiteit en populariteit positief zouden evalueren en agressie negatief zouden beoordelen door vriendschap te sluiten met leeftijdsgenoten of deze te vermijden met deze kenmerken. Hiertoe hebben we een longitudinale netwerkbenadering gebruikt, die een beter begrip oplevert van de ontwikkeling van de vriendschapsdynamiek van vroege adolescenten. De nieuwigheid van onze aanpak was om de dyadische en reputatieperceptie van deze kenmerken als drijfveren voor vriendschapsselectie te ontwarren. Omdat dyadische percepties en reputatiepercepties niet onafhankelijk zijn (dyadische percepties zijn ondergebracht in een geaggregeerde reputatieperceptie), verwachtten we dat de reputatie van prosocialiteit, agressie en populariteit van leeftijdsgenoten zou werken via dyadische percepties. Daarom veronderstelden we dat adolescenten vriendschap zouden sluiten met leeftijdsgenoten die ze als prosociaal en populair beschouwden, en zouden vermijden om vriendschap te sluiten met leeftijdsgenoten die ze als agressief beschouwden.
Ten eerste veronderstelden we dat adolescenten vriendschap zouden sluiten met klasgenoten op basis van hun eigen perceptie van de prosocialiteit van leeftijdsgenoten. Onze bevindingen wezen echter op het tegenovergestelde: jonge adolescenten gaven er de voorkeur aan vriendschap te sluiten met leeftijdsgenoten met een prosociale reputatie. Er werden geen significante resultaten gevonden voor vriendschap sluiten met leeftijdsgenoten die op dyadische niveau als prosociaal werden beschouwd. Deze bevindingen hielden ook stand in het model waarin we het reputatie-effect hadden uitgesloten. Deze bevinding staat in contrast met eerdere literatuur waaruit blijkt dat prosociaal gedrag de vorming van vriendschappen in de vroege adolescentie kan vergemakkelijken (Bowker et al., 2010; Gest et al., 2001). Waarom zouden adolescenten vriendschap sluiten met leeftijdsgenoten op basis van de perceptie van hun prosociale reputatie in plaats van de dyadische perceptie? Peers met een prosociale reputatie worden vaak als sympathiek gezien (Peeters et al., 2010; Warden & Mackinnon, 2003). Deze sympathie hangt samen met de kwaliteit van een vriendschap, inclusief de nabijheid en intimiteit met hun leeftijdsgenoten (Cillessen & van den Berg, 2012; Rubin et al., 2006).
Ten tweede veronderstelden we dat adolescenten vriendschap met agressieve leeftijdsgenoten zouden vermijden op basis van hun eigen percepties. Zoals verwacht, waren vroege adolescenten minder snel bevriend met klasgenoten die ze als agressief beschouwden (dyadische perceptie), terwijl we geen bewijs vonden dat leeftijdsgenoten die algemeen als agressief werden beschouwd, minder bevriend waren (reputatieperceptie). Met andere woorden, voor agressie was het de dyadische in plaats van de perceptie van de reputatie die van belang is voor de selectie van vriendschappen. Onze bevindingen gaven aan dat agressie wordt gezien als een ongewenste eigenschap, omdat het misschien niet mogelijk maakt om ondersteunende, intieme en betekenisvolle vriendschappen aan te gaan (Ojanen et al., 2012; Sijtsema et al., 2010b). Vriendschappen zijn meestal gebaseerd op positieve kenmerken zoals intimiteit en steun, en de afwezigheid van negatieve kenmerken zoals conflict, competitie en agressie (Berndt, 1996; Buhrmester, 1996). De risico's van vriendschap sluiten met een agressieve leeftijdsgenoot kan als hoog worden ervaren. Bovendien kan ongelijkheid in fysieke agressie leiden tot ontbinding van vriendschappen (Hartl et al., 2015), omdat ongelijkheid kan leiden tot ongelijke relatiekosten waarbij de minder agressieve vriend waarschijnlijk aan de ontvangende kant staat van partneragressie (Crick & Nelson, 2002).
Ten derde verwachtten we dat adolescenten vriendschap zouden sluiten met populaire leeftijdsgenoten op basis van hun eigen perceptie van de populariteit van leeftijdsgenoten. De bevindingen zijn echter gemengd omdat het effect van dyadische populariteit aanwezig was in het dyadische model (zonder het reputatie-effect), maar het verdween toen reputatieperceptie werd opgenomen in het volledige model. Deze resultaten suggereren dat het reputatie-effect de populariteit van collega's beter weergeeft dan een dyadische nominatie. Populariteit is opvallend in de relaties met leeftijdsgenoten van adolescenten doordat het sterk verbonden is met vriendschapsselectie. Vroege adolescenten hechten steeds meer belang aan macht, prestige, zichtbaarheid en sociale dominantie in de overgang van de late kindertijd naar de adolescentie (Cillessen, 2011). Populaire adolescenten worden als aantrekkelijk beschouwd als vrienden, waarschijnlijk omdat ze leuk zijn om mee om te gaan, actief en sociaal sterk zijn (Hawley et al., 2007; Vaillancourt & Hymel, 2006) en kunnen bijdragen aan de verbetering van de eigen status (Cialdini & Richardson, 1980). Het zoeken naar status door vriendschap te sluiten met populaire leeftijdsgenoten is echter niet noodzakelijkerwijs eenvoudig, aangezien populaire leeftijdsgenoten selectief zijn in het beantwoorden van vriendschappen (Berger & Dijkstra, 2013). Dit heeft gevolgen voor degenen die vriendschap sluiten met populaire adolescenten, omdat individuen de neiging hebben om niet-wederzijdse relaties te verbreken (Gould, 2002), omdat het eenzijdig tonen van respect en bewondering iemands status kan verlagen. Kortom, de dyadische percepties houden verband met vriendschapsvorming en -behoud, maar worden overruled zodra rekening wordt gehouden met de populariteitsreputatie. Dit biedt ondersteuning voor de gangbare praktijk om populariteit te meten op basis van geaggregeerde peer-nominaties, die de reputatie weerspiegelt in plaats van de dyadische perceptie.
Conclusie
Tijdens de adolescentie komen genegenheid en status naar voren als twee belangrijke doelen. Vroege adolescenten worden zich bewust van wat zij denken dat bijdraagt aan (of belemmert) bij het bereiken van deze doelen. Dientengevolge concentreren ze zich op signalen en informatie die hen helpen het nut van peer-kenmerken te voorspellen voor het realiseren van hun doelen. De individuele kenmerken van adolescenten zouden van invloed zijn op het aangaan en onderhouden van relaties met leeftijdsgenoten, zoals vriendschappen (Bagwell & Schmidt, 2011). In dit artikel hebben we onderzocht in welke mate de dyadische en reputatiepercepties van vroege adolescenten over de prosocialiteit, agressie en populariteit van hun leeftijdsgenoten vriendschapsnetwerken beïnvloedden. Vriendschappen werden gedreven door de dyadische percepties van de agressie van leeftijdsgenoten en door de reputatiepercepties van de prosocialiteit van leeftijdsgenoten. Voor populariteit verdween het effect van dyadische perceptie wanneer de reputatieperceptie werd meegenomen. Over het algemeen suggereren deze resultaten dat kenmerken van leeftijdsgenoten verschillende rollen spelen bij vriendschapsvorming, afhankelijk van hoe ze worden waargenomen. Onze studie benadrukt het belang van het ontwarren van dyadische en reputatiepercepties van peerattributen. Toekomstig onderzoek kan dit onderscheid verfijnen door bijvoorbeeld scenario's te onderzoeken waarin de dyadische en reputatiepercepties van een individu al dan niet samenvallen, en hun effecten op positieve (bijv. vriendschap, sympathie) en negatieve relaties (bijv. afkeer).
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen