Ben je afgeperst, worden er naaktfoto’s in je klas doorgestuurd, vraagt iemand jou om dingen te doen die je niet wilt, of heb je gewoon wat vragen over je veiligheid online?
Het is altijd goed om er met iemand over te praten. Het liefste met je ouders, opvoeders, of een andere volwassene die jij vertrouwt. Maar dat kan best spannend zijn, bijvoorbeeld omdat je je schaamt of niet wilt dat de volwassenen om je heen zich zorgen maken. Toch is het belangrijk om erover te praten. Het kan opluchten en ze kunnen je dan (beter) helpen.
NB: we hebben het hier over volwassenen. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook iemand anders. Het gaat er om dat jij een volwassene kiest die jij vertrouwt. Denk aan een oom, tante of oma waar je een goede band mee hebt, een oudere zus of broer, een docent, vertrouwenspersoon op school of misschien zelfs je huisarts. Je hoeft het niet alleen op te lossen
5 tips om over online misbruik te praten
- Kies een goed moment uit voor het gesprek
Zorg dat er genoeg tijd is en weinig afleiding tijdens het gesprek. Het kan helpen om het te zeggen terwijl jullie iets aan het doen zijn, bijvoorbeeld in de auto of tijdens het avondeten.
- Begin door te zeggen hoe je je voelt
Je kunt zeggen dat je het moeilijk vindt om erover te praten, dat je je schaamt of dat je bang bent voor hun reactie.
- Geef ze de kans om het te verwerken
Het kan best zijn dat volwassenen eerst schrikken en daarom bezorgd, verdrietig of boos reageren. Zij zijn ook gewoon mensen. Het is niet erg als zij emotioneel reageren, dit gaat vanzelf ook weer voorbij. De meeste ouders en opvoeders willen graag dat hun kinderen eerlijk zijn. Ze zullen daarom uiteindelijk waarschijnlijk blij en trots zijn dat je het wel hebt verteld.
- Onthoud dat er een generatiekloof is tussen jou en een volwassene
Voor volwassenen kan de online wereld van kinderen soms lastig te begrijpen zijn. Het is dus mogelijk dat je ze iets meer moet uitleggen over hoe het werkt. De ideeen die zij hebben over online contact of online seksualiteit kunnen ook anders zijn dan die van jou, of die van jouw vrienden. Dat is oke.
- Schrijf het op
Vind je een gesprek toch te spannend? Schrijf het dan op. Je kunt een brief of een (lang) appje sturen. Dan kun je er later altijd nog in het echt over praten.
Bron Helpwanted
► Ga naar het Kenniscentrum over #pesten voor #leerlingen - Tips, tools en adviezen
► Tips voor spreekbeurt of presentatie