Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor pesten, maar heersen er nog steeds veel fabels over. Patricia Bolwerk, ervaringsdeskundige en oprichter van Stichting Stop Pesten Nu, zet de belangrijkste op een rij.
Maar eerst: wat is pesten eigenlijk? Soms heerst er nog onduidelijk over het verschil tussen pesten en plagen. Volgens Patricia is het eigenlijk heel makkelijk: "Plagen is leuk voor iedereen. Er is geen schuring en je kan zo stoppen. Daarentegen is pesten stelselmatig en iemand is de pineut. Diegene houdt er pijn en of verdriet aan over. Daarnaast heeft de pester er altijd gemene bedoelingen bij en wil een reactie."
'Pesten is voor kleuters'
Volgens Patricia heersen er veel fabels over pesten. Een voorbeeld is 'mijn kind pest niet'. "Er zijn ouders die zeggen dat hun kinderen nooit zouden pesten omdat ze zo niet zijn opgevoegd. Fijn dat ze dit leren maar kinderen vinden dit lastig om toe te passen in de klas. Ze willen aardig en leuk gevonden worden. Ze veranderen dan ook op school als er groepsdruk is."
"Daarnaast klopt het ook niet dat pesten voor kleuters is. Dit wordt weleens gezegd. Een leerkracht zegt dan bijvoorbeeld: 'Je moet het zelf oplossen. Je zit in groep zeven.' Dat kan niet. Iemand die gepest wordt, heeft altijd hulp nodig. Je kan het niet in je eentje stoppen", legt de ervaringsdeskundige uit. Bovendien komt pesten ook gewoon voor op universiteiten en op het werk."
'Niet zo bedoeld'
Patricia merkt dat mensen weleens zeggen 'Ik ben vroeger ook gepest maar ik ervaar er geen last van. Doe niet zo moeilijk'. Volgens Bolwerk vinden zij het overdreven dat er nu zoveel aandacht is voor pesten omdat er vroeger ook gepest werd. "Dus. Dat maakt het nog steeds niet oké. Mensen kunnen veertig jaar na de lagere school nog steeds de gevolgen van pesten ondervinden."
Ook wordt er regelmatig gezegd dat iets een grap is en niet zo bedoeld is, onzin volgens Bolwerk: "Je doet hiermee degene die gepest wordt tekort. Een pester zal zeggen dat het niet zo bedoeld was omdat diegene geen straf wil. Al bedoelt die het altijd gemeen. Het is beter om je te realiseren dat de kinderen pesten met een reden. Ze ervaren pijn, bijvoorbeeld door te weinig aandacht thuis of te strenge ouders. Ze reageren hun pijn af op anderen door te pesten. Ga in gesprek met hen en vraag wat hen ertoe zet om te pesten."
De 18-jarige Allysa uit Friesland werd als kind gepest. Nu doet zij mee aan Miss Curve Nederland. Hart van Nederland sprak haar hierover:
Bron Hart van Nederland