Social media neemt een grote plaats in het leven van veel mensen in. Het is een makkelijke manier om contact te onderhouden met vrienden en om op de hoogte te blijven van wat anderen doen. Echter, het kan ook zorgen voor stress en psychische klachten.
Veel mensen delen alleen de positieve en leuke dingen op social media, waardoor het lijkt alsof ze een perfect leven hebben. Dit kan leiden tot stress en depressieve gevoelens bij anderen, die kunnen gaan twijfelen over hun eigen leven en keuzes. Hoewel mensen weten dat alleen de mooie momenten worden gedeeld, kan het toch somberheid veroorzaken.
Reacties op social media hebben invloed op ons gevoel van eigenwaarde. Als onze post wordt geliked, geretweet of gedeeld, voelen we ons goed. Als dat niet gebeurt, kunnen we teleurgesteld of onzeker zijn. Bovendien kan het buitengesloten gevoel ontstaan als vrienden iets zonder jou doen, wat extra stress kan veroorzaken.
Onderzoek toont aan dat veel jongeren voortdurend online zijn uit angst om iets te missen. Dit kan leiden tot rusteloosheid en FOMO, wat betekent dat je altijd online wilt blijven om niets te missen.
Overmatig gebruik van social media kan leiden tot psychische klachten zoals angst, depressie en slaapproblemen. FOMO kan ook lichamelijke reacties veroorzaken, zoals zweten, nervositeit en hartkloppingen. Bovendien kunnen langdurig naar een beeldscherm kijken en blauw licht de ogen en slaap verstoren.
Om de druk van social media te verminderen, kun je jezelf blijven en alleen posten waar je echt trots op bent. Zoek mensen op waar jij je prettig bij voelt en vraag advies aan vrienden als je ergens mee zit. Houd de tijd die je aan je telefoon besteedt in de gaten met een timer of speciale apps en realiseer je dat de druk of stress die je ervaart, iets is dat je jezelf oplegt.