Het internet biedt eindeloze mogelijkheden, maar het kan ook een platform zijn waar grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. Dergelijk gedrag kan net zo schadelijk zijn als persoonlijke, fysieke ervaringen.
Geef het slachtoffer nooit de schuld
Velen die het doelwit zijn van online misbruik vinden het moeilijk hierover te spreken. Dit kan komen door schaamte, angst voor oordelen of schuldgevoelens. Belangrijk om te onthouden: het slachtoffer is nooit schuldig aan het grensoverschrijdende gedrag dat hij/zij ervaart!
Subtiele tekenen van grensoverschrijdend gedrag die kunnen wijzen op problemen. Houd een oogje in het zeil voor:
- Overmatig gebruik van online apparaten.
- Snel verbergen van schermen bij benadering.
- Ontwijkend gedrag over online interacties.
- Korte of geërgerde reacties op berichten.
- Onvaste verhalen over nieuwe online kennissen.
- Duidelijke preoccupatie met een online vriend.
- Ongebruikelijke vermoeidheid of slaappatronen.
- Overgevoelig of schrikkerige reacties.
- Plotse stemmingswisselingen zonder duidelijke reden.
- Verminderd sociaal contact.
- Onverklaarbare lichamelijke klachten.
- Vergeten van recente afspraken of gebeurtenissen.
- Onverwachte financiële problemen.
- Dalend vertrouwen in anderen.
- Verhoogd gebruik van verdovende middelen.
- Onverklaarbare verwondingen.
Blijf communiceren
Ondanks de zichtbare signalen, is het van essentieel belang om open communicatiekanalen te behouden. Toon interesse in hun welzijn en stel regelmatig vragen over hun gevoelens.
Luister met empathie
Wees empathisch en stel vragen zonder vooroordelen. Vermijd uitspraken die het slachtoffer kunnen beschuldigen of stigmatiseren.
Samen werken aan oplossingen
Het eenvoudigweg erkennen en bespreken van het probleem kan al veel betekenen voor het slachtoffer. Overweeg professionele hulp als dat nodig is. Verwijs indien nodig door naar een huisarts of een andere professional die in vertrouwen kan worden genomen.
Beschikbare hulp
Er zijn organisaties zoals Helpwanted en het Centrum Seksueel Geweld die ondersteuning bieden. Er zijn ook tal van andere organisaties die kunnen helpen. Als je getuige bent van online grensoverschrijdend gedrag, kom dan in actie. Je interventie kan een wereld van verschil maken.
Over HelpWanted
Contact
Om direct in contact te komen met iemand van onze hulplijn, kun je met ons chatten of bellen naar 020 – 261 52 75. Wil je anoniem blijven tijdens het bellen? Zet je telefoonnummer op privé. Dat kun je instellen op je eigen telefoon. Vertel alleen je voornaam of gebruik een nepnaam.
Maandag t/m zaterdag: 07.00u tot 23.00u.
Zondag: 11.00u tot 19.00u.