Hoe moet ik een pestkop terug pakken | Stop Pesten NU

Hoe moet ik een pestkop terug pakken

Voel je je machteloos tegenover pesten en weet je niet hoe je het aan moet pakken? Hier zijn enkele eenvoudige en veilige stappen die je kunt nemen. Eenvoudige stappen om stilzwijgend terug te slaan tegen pesten:

1. Herken wat er gebeurt

  • Bewustwording is belangrijk: leer de tekenen van pesten herkennen. Pesten is niet alleen slaan of schelden; het kan ook buitensluiten of online pesten zijn.

2. Vind veilige manieren om je gevoelens te uiten

  • Schrijf het op: als praten moeilijk is, probeer dan je gevoelens en ervaringen op te schrijven in een dagboek of op je computer.
  • Creatieve uitlaatkleppen: tekenen, schilderen of muziek maken kan ook een manier zijn om je gevoelens te verwerken.

3. Zoek naar anonieme hulp

  • Online forums en chats: er zijn veilige online plekken waar je anoniem kunt praten over wat je meemaakt.
  • Hulplijnen: overweeg het bellen of chatten met een vertrouwelijke hulplijn voor jongeren. ► Zie overzicht met organisaties

4. Bouw aan je zelfvertrouwen

  • Kleine stappen: begin met kleine dingen die je zelfvertrouwen kunnen vergroten, zoals een nieuwe hobby of sport.
  • Zelfzorg: zorg goed voor jezelf, eet gezond, slaap voldoende en beweeg regelmatig.

5. Zoek steun in onverwachte hoeken

  • Online gemeenschappen: sluit je aan bij online groepen of forums over onderwerpen die je interesseren.
  • Schoolclubs of activiteiten: dit kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken.

6. Weet dat het niet jouw schuld is

  • Zelfcompassie: herinner jezelf eraan dat pesten nooit jouw schuld is. Jij verdient het om met respect behandeld te worden.

7. Overweeg anoniem melden

  • Meldknoppen op schoolwebsites: sommige scholen bieden de mogelijkheid om pesten anoniem te melden.
  • Apps tegen pesten: er zijn apps ontwikkeld waar je veilig en anoniem pesten kunt melden.

 

Onthoud: je bent niet alleen

 

Je hoeft dit niet alleen aan te pakken. Er zijn veilige manieren om hulp te krijgen en stappen die je kunt nemen om je situatie te verbeteren.

 

Kindertelefoon (8 tot 18 jaar)

Al meer dan 40 jaar praat De Kindertelefoon met kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Ga naar www.kindertelefoon.nl

  • Chatten met terugkomchat (8 tot 18 jaar)
    Je kunt nu ook kiezen voor de terugkomchat. Denk jij dat één gesprek misschien te weinig is voor wat jij aan ons wilt vertellen? Misschien word je gepest, wil je stoppen met het pesten van anderen, twijfel je of je op jongens of meisjes valt of voel je je niet veilig thuis. Bij de terugkomchat (klik op ondestaande afbeelding of klik hier) vertel je ons in twee of drie gesprekken wat jou bezighoudt - zonder opnieuw je verhaal te vertellen. Wij denken met je mee en vinden niks gek. De terugkomchat is elke maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 18:00 uur en 20:00 uur en op zaterdag en zondag tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Ga naar www.kindertelefoon.nl

  • Wil jij chatten met een leeftijdsgenoot (12 tot 18 jaar)? Ga naar de jongerenchat 
    Ben je tussen de 12 en de 18 jaar en chat je liever met iemand van (ongeveer) je eigen leeftijd? Dan kun je kiezen voor de jongerenchat: dit zijn jonge vrijwilligers tussen de 16 en 18 jaar. Zij kunnen in een gesprek ook hun eigen ervaring en mening met je delen, maar alleen als jij dat fijn vindt. De jongerenchat is elke dag van 18:00 uur tot 21:00 uur bereikbaar. Goed nieuws: de jongerenchat is nu ook in het weekend geopend! Klik op ondestaande afbeelding of klik hier. Ga naar www.kindertelefoon.nl

 

Alles Oké? Supportlijn (18 tot 25 jaar)

Alles Oké? Supportlijn is een initiatief van De Kindertelefoon.In 2021 heeft De Kindertelefoon de Alles Oké? Supportlijn opgericht, omdat ook iedereen van 18 tot 25 jaar een luisterend oor verdient. We helpen jongeren om een stap verder te komen. De vrijwilligers die achter de chat en telefoon zitten, zijn speciaal voor deze supportlijn opgeleid. 

  • Chatten (gratis & anoniem)
    Elke dag tussen 14.00 en 22.00 uur. (possible in English). Ga naar www.allesoke.nl

  • Bellen (0800-0450) 
    Gratis en anoniem bellen met een getrainde vrijwilliger. Elke dag tussen 14.00 en 22.00 uur. (possible in English).

Weet 1 ding: Als je gepest wordt dan is dit NOOIT jouw schuld!

 
 

Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast. Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Dit kan een leidinggevende zijn op je werk, een leerkracht op school, of een trainer bij je sportvereniging. Zoek dan samen naar oplossingen. In de video hieronder legt Patricia uit dat praten over pesten soms best wel heel eng, spannend of moeilijk is.