Taylor Swift was het doelwit van deepfake naaktfoto's. Dit is waarom dat zo belangrijk is | Stop Pesten NU

Taylor Swift was het doelwit van deepfake naaktfoto's. Dit is waarom dat zo belangrijk is

Nadat een recente ronde van expliciete deepfakes van popster Taylor Swift op sociale media circuleerde, blijven we zitten met de vraag: wat betekent dit voor de toekomst?

De afgelopen tijd is het digitale landschap opgeschud door een verontrustende trend: de proliferatie van door AI gegenereerde neppornografie. Een treffend voorbeeld hiervan kwam naar voren met de verspreiding van seksueel expliciete, door AI gegenereerde afbeeldingen van popicoon Taylor Swift op socialemediaplatform X. Dit incident benadrukt niet alleen de groeiende mogelijkheden van AI bij het genereren van afbeeldingen, maar onderstreept ook de dringende behoefte aan ethische overwegingen. en verantwoord gebruik.

Het deepfake- schandaal van Taylor Swift zag een alarmerende verspreiding van deze beelden , waarbij één bepaalde post meer dan 45 miljoen views en duizenden reposts opleverde voordat het verantwoordelijke account werd opgeschort. Deze snelle verspreiding roept kritische vragen op over het gemak van het creëren en verspreiden van dergelijke inhoud, de ethische verantwoordelijkheden van AI-ontwikkelaars en de rol van sociale-mediaplatforms bij het modereren van inhoud.

Michal Salát, directeur Gen Threat Intelligence, biedt waardevolle inzichten in dit opkomende probleem, waarbij hij de nadruk legt op een aantal belangrijke punten die cruciaal zijn voor het begrijpen en aanpakken van de uitdagingen die door AI-gegenereerde inhoud ontstaan.

Niet-consensuele nepnaakten zijn niet nieuw

Het gemak waarmee AI nu realistische beelden kan genereren is zowel indrukwekkend als alarmerend, maar het creëren van nepbeelden is niets nieuws.

"Dit is in zekere zin gewoon een ander soort fotobewerking", legt Salát uit. "Maar het is niet geweldig dat je een echt uitziend naaktbeeld kunt genereren met het gezicht van een beroemdheid erop." 

Dit gebruiksgemak, vergeleken met de meer geavanceerde vaardigheden die nodig zijn om de meeste fotobewerkingstechnologie te gebruiken, levert aanzienlijke ethische dilemma's op, vooral als het gaat om het maken van expliciete afbeeldingen van specifieke individuen zonder hun toestemming. De zaak Taylor Swift is een goed voorbeeld van hoe technologie de barrière heeft verlaagd voor het creëren van realistische, maar toch onethische inhoud, waardoor deze toegankelijk is geworden voor een breder scala aan individuen met verschillende bedoelingen.

Wie is verantwoordelijk voor het misbruik van AI?

Op het gebied van kunstmatige intelligentie, waar de tools die we creëren inhoud kunnen genereren met een ongekend realisme, doemt de kwestie van verantwoordelijkheid op. 

"De vraag hier is: wie heeft de verantwoordelijkheid?" vraagt Salát, erop wijzend dat het niet alleen een zwart-witkwestie is. Het idee dat gebruikers en ontwikkelaars de last van het voorkomen van AI-misbruik zouden kunnen delen, weerspiegelt de complexe wisselwerking tussen het creëren van technologie en de toepassing ervan in de echte wereld.

Aan de ene kant staan de AI-ontwikkelaars, die de mogelijkheden van deze krachtige tools ontwerpen, en aan de andere kant staan de gebruikers, die kiezen hoe ze deze inzetten. Deze dichotomie roept diepgaande vragen op over de plaats van controle en het ethische raamwerk waarbinnen AI opereert. Moeten ontwikkelaars potentieel misbruik anticiperen en beperken, of ligt de verantwoordelijkheid bij gebruikers om zich ethisch te gedragen?

Het antwoord, zegt Salát, is ‘beide’. Hoewel AI-bedrijven de verantwoordelijkheid dragen om vangrails te creëren rond de soorten inhoud die hun producten kunnen creëren (bijvoorbeeld door het maken van naaktfoto's van specifieke mensen of door gebruikers ingezonden afbeeldingen te verbieden), zijn de mensen die ze gebruiken ook verantwoordelijk voor wat ze doen. met de gereedschappen. 

En hoewel er onvermijdelijk mensen zullen zijn die een bepaald hulpmiddel proberen te misbruiken – of het zelfs ‘breken’ om te doen wat ze willen – wijst Salát erop dat de meeste mensen niet over de technische kennis beschikken om hun eigen AI-systemen zonder vangrails te creëren. Het plaatsen ervan op openbaar beschikbare modellen is daarom een uitstekende stap in de richting van preventie.

Het Taylor Swift AI-schandaal is een wake-up call voor de complexiteit en ethische uitdagingen die AI-gegenereerde inhoud met zich meebrengt. Zoals de inzichten van Michal Salát onthullen, vereist het aanpakken van deze uitdagingen een veelzijdige aanpak die technologische vooruitgang in evenwicht brengt met ethische overwegingen, gedeelde verantwoordelijkheid en een focus op het vestigen van vertrouwen en geloofwaardigheid. Terwijl we door dit nieuwe digitale landschap navigeren, is het van cruciaal belang om een omgeving te creëren waarin AI op verantwoorde en ethisch verantwoorde wijze kan worden gebruikt, waarbij de bescherming van individuele rechten en de integriteit van digitale inhoud wordt gewaarborgd.

Auteur Emma McGowan

 

 
 

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen