Pesten op de werkvloer, zoals roddelen, treiteren of ander ongewenst gedrag, komt nog steeds vaak voor. "Pesten is de afgelopen jaren niet per se toegenomen, maar via sociale media is er wel een nieuwe manier ontstaan."
"Het gebeurt bijna overal en uit internationaal onderzoek blijkt dat 10 tot 15 procent van de werknemers daar last van heeft", zegt Beau Oldenburg, deskundige op het gebied van pesten aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Dat is natuurlijk zorgwekkend, zowel voor de slachtoffers als voor de collega's die daar getuige van zijn."
Voor werkgevers blijft het lastig om de problemen aan te pakken, meent Oldenburg. "Zij vinden het moeilijk om pestgedrag te signaleren. Maar dat betekent niet dat bedrijven zich niet meer moeten inspannen om dit tegen te gaan."
Daar komt bij dat ook sociale media vaker als middel wordt ingezet om iemand zwart te maken. Dan gaat het bijvoorbeeld om het maken van screenshots tijdens Zoom-meetings of het sturen van e-mails achter elkaars rug om.
Zie ook Pesten kan op lange termijn de kans op depressie en sociale angsten vergroten
Vakbond CNV publiceerde eerder deze week een onderzoek waaruit blijkt dat ruim een kwart van de werkenden in ons land weleens te maken heeft met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. "Dit zijn bizarre cijfers. Omgerekend gaat het om 2,6 miljoen werkenden die te maken hebben met pestgedrag", zegt voorzitter Piet Fortuin. "De werkplek is voor veel mensen een kwelling."
'Wordt pas ingegrepen als boel volledig escaleert'
Pestgedrag is er in verschillende vormen, zoals roddelen of iemand compleet negeren, zegt Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu. "Zeker in periodes met veel stress, zoals bij reorganisaties of tijdens de coronacrisis, zien we dat werknemers elkaar onderuit proberen te halen."
Volgens Bolwerk wordt er pas ingegrepen als de boel volledig escaleert. "De bedrijfscultuur speelt daarbij een grote rol. Veel hr-managers wuiven de problemen weg en doen alsof er niets aan de hand is. Er zijn wel gedragsregels, maar geen consequenties."
'Bedrijven moeten ogen en oren openhouden'
Werkgeversvereniging AWVN heeft naar eigen zeggen geen cijfers over pestgedrag op de werkvloer. "Maar als daar sprake van is, weten werknemers heel goed bij wie en waar ze moeten aankloppen. Er heerst in ons land een cultuur op de werkvloer waar alles bespreekbaar is", zegt een woordvoerder.
"Maar bedrijven moeten natuurlijk hun oren en ogen openhouden om dit soort misstanden te signaleren. De meeste werknemers zijn nog altijd tevreden en honkvast als het gaat om hun baan. Uiteraard zijn er meldingen waar niets mee wordt gedaan, maar sommige incidenten worden ook enorm uitvergroot."
Bron Nu.nl
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen